HEZKY ČESKY, ale zdravě! Dnes vaříme: Krupicová kaše

Další z chutných receptů, který se hodí do zdravého podzimního jídelníčku!

Krupicová kaše je nejen vzpomínkou na dětství, ale i opravdovou kalorickou a sacharidovou bombou. Zkuste si ji s námi připravit ve zdravém podání bez lepku, bílého cukru a kalorií navíc! Chutná báječně stejně jako ta klasická. Obilná kaše může představovat výživově hodnotný pokrm, pokud obsahuje ty správné suroviny, a navíc v chladném podzimním počasí příjemně zahřeje!

 

Co (ne)víme o krupicové kaši…

Krupicová kaše je sladké jídlo, které se připravuje klasicky z krupice, mléka a na talíři se posype cukrem, kakaem a omastí máslem. „Krupicová“ je oblíbeným pokrmem dětí, ale i dospělých, kteří si rádi zavzpomínají na dětství. Už dávná minulost píše, že se krupicová kaše podávala na svatbě Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským a to proto, aby rodina měla tolik dětí jako zrnek v kaši. V současnosti však existují i jiné varianty přípravy a dochucení. Pojďme si dnes představit „zdravou variantu krupicové kaše“…

Jak na zdravou verzi krupicové…

Krupice má v české kuchyni velké využití. Jedná se o nahrubo namleté pšeničné zrno, což ale vysvětluje nižší obsah vlákniny, minerálů i vitamínů. Krupici řadíme mezi obiloviny obsahující lepek. Do zdravé varianty kaše použijeme krupici pohankovou, kterou řadíme na seznam bezlepkových, lehce stravitelných potravin disponující širokou základnou minerálních látek.

Problém nastává při přípravě samotné kaše, kdy jsme zvyklí hodně sladit a nakonec přidat velké množství slazeného kakaa a másla. Těmito kroky zvyšujeme nejen energetickou hodnotu pokrmu, ale dochází i k výrazným výkyvům naší glykemie. Místo klasického másla použijeme panenský lněný olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Klasické kakao nahradíme práškem z nepražených kakaových bobů, jež se řadí mezi tzv. superpotraviny bohaté antioxidanty a minerály. Místo bílého cukru využijeme čerstvé ovoce a březový cukr.

Klasické kakao nahradíme práškem z nepražených kakaových bobů, jež se řadí mezi tzv. superpotraviny bohaté antioxidanty a minerály.

Prospěšná změna? Nahraďte klasický cukr tím březovým

Březový cukr či xylitol je přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem. Tento alkoholický cukr se zpravidla získává z březové kůry. Je vhodný zejména pro příznivce zdravého stravování i při hubnutí.

Oproti běžnému cukru má tu výhodu, že obsahuje až o 40 % méně kalorií a přitom sladí i chutná stejně jako běžný cukr. Využít ho tak můžete na slazení nápojů i v kuchyni při vaření a pečení. Díky nízkému glykemickému indexu zvyšuje pozvolna hladinu cukru v krvi, což ocení zejména diabetici.

Březový cukr je vhodný i pro osoby trpící na kvasinková a plísňová onemocnění, protože nepodporuje jejich rozmnožování. Xylitol nijak nezatěžuje zažívání, naopak příznivě působí na střevní mikroflóru. I u Xylitolu ovšem platí, že je potřeba jej užívat s mírou. Při nadměrné konzumaci působí březový cukr projímavě.

KRUPICOVÁ KAŠE ve zdravé variantě

Zdravé náhrady krok za krokem…

pšeničná krupice        →        pohanková krupice

bílý cukr                      →        xylitol a čerstvé ovoce

máslo                          →        panenský lněný olej

kakao                          →        prášek z nepražených kakaových bobů        

 


Suroviny (1 porce):

  • 40 g pohankové krupice
  • 300 ml tučného mléka
  • malá špetka mořské soli
  • na dochucení:
    • 1 lžička prášku z nepražených kakaových bobů
    • 1 lžíce xylitolu
    • 1 lžička panenského lněného oleje
    • podzimní ovoce př. granátové jablko

Postup:

Pohankovou krupici postupně vsypeme do horkého mléka, přidáme špetku soli a za stálého míchání vaříme 4 až 5 minut. Dochutíme až na talíři a je hotovo.

Bára Bubílková