Recept na drama? Slavný Tourmalet a závěrečná časovka! Známe novinky z Tour de France Femmes 2023

V Paříži byla představena podoba Tour de France Femmes 2023 i s horkými novinkami

Dlouho očekávané oživení dámské podoby Tour de France se povedlo. A potvrdila to i při představení podoby nadcházejícího ročníku, které proběhlo před pár dny v Paříži i ředitelka závodu Marion Rousse: „Letos jsme při obnovení závodu slavili úspěch. Teď chceme Tour de France Femmes ještě posunout. Profil dává šanci mnoha různým cyklistkám. Jde o těžší trasu než v roce 2022. Cílem je udržet napětí až do posledního dne.“

Recept na drama? Slavný Tourmalet a závěrečná časovka!

I když se mění místo startu, které opouští Paříž, propojení s mužskou Tour zůstává, ať už navazujícím termínem nebo zařazením slavného sedmnáctikilometrového stoupání na Tourmalet.

Stejně jako úvodní závod v roce 2022 bude i druhý ročník velkolepého závodu žen zahrnovat osm etap a pojede se od neděle 23. července do neděle 30. července.

Závod se pojede na 956 km, začne v Massif Central ve městě Clermont-Ferrand – hlavním městě regionu Auvergne – a odtud závod zamíří na jih do Pyrenejí s vrcholem na Tourmalet (7. etapa), vše zakončí časovka v Pau.

Na závodnice čekají čtyři rovinaté etapy, dvě kopcovité etapy, jeden horský dojezd (na Tourmalet) a jedna individuální časovka. Největší porci kilometrů nabídne 4. etapa – z Cahors do Rodez, bude dlouhá 177 km.

A oproti loňskému roku závodnice pojedou i do výrazně vyšší nadmořské výšky a to 2115 metrů. Letošním maximem bylo 1193 metrů.

Etape 7 / Stage 7 ⛰ Col d'Aspin (12 km, 6,5%) ⛰ Col du Tourmalet (17 km, 7,3%)

Týmy v sedmi

Organizátoři Tour de France Femmes avec Zwift, jak zní celý název s titulárním partnerem závodu, vyslyšeli zpětnou vazbu od jezdců i týmových manažerů i dalších zainteresovaných a nebáli se zařadit změny a novinky do druhého ročníku. Vedle přidání ikonického Tourmaletu a také časovky je tu ještě další informace, která slibuje zvýšení atraktivnosti závodu.

Tou důležitou novinkou je, že dvaadvacet vybraných týmů, které se postaví 23. července na start, může postavit na start sedm závodnic, což je o jednu závodnici víc, než tomu bylo v premiérovém ročníku.

První ročník nové verze Tour de France Femmes byl úspěšný z hlediska závodění, značky i prodejnosti. Přítomnost a zájem médií a fanoušků svědčily o popularitě závodu na mezinárodní úrovni. Dle statistik samotné finále, kde van Vleuten vyhrála na vrcholu La Super Blanche des Belles Filles, sledovalo více než 5 milionů francouzských diváků.

Program Tour de France Femmes 2023

1. etapa – 23. července: 124 km,  Clermont-Ferrand – Clermont-Ferrand
2. etapa – 24. července: 148 km,  Clermont-Ferrand – Mauriac
3. etapa – 25. července: 147 km,  Collonges-La-Rouge – Montignac-Lascaux
4. etapa – 26. července: 177 km,  Cahors – Rodez,  
5. etapa – 27. července: 126 km,  Onet-Le-Château – Albi,
6. etapa – 28. července: 122 km,  Albi – Blagnac,
7. etapa – 29. července:  90 km,   Lannemezan – Tourmalet Bagnères-de-Bigorre,
8. etapa – 30. července:  22 km,   Pau – Pau, 

Zdroj: cyclingnews

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková