Syntetika nebo vlna ?

Nad tím, jak dobře vrstvit oblečení přemýšlíme v zimních měsících obzvlášť pečlivě –vždyť špatná volba může zkazit celý sportovní zážitek

. Určitě většina z vás slyšela pojem „cibulový princip“, který  užíváme zvláště tam, kde se člověk často a střídavě potí a současně se potřebuje chránit před chladem, větrem, někdy i deštěm.

První (spodní) vrstva oblečení, je v přímém kontaktu s kůží a její úkol je jasný: odvést vlhko od těla a dát pocit relativního sucha. Tedy aby prádlo nestudilo (např jako je to u bavlněných věcí), pokud dokáže udržet v kombinaci s dalšími vrstvami i tělesné teplo, je vše jak má být.

Syntetika versus příroda

craft_women

Craft má pro ženy svou specielní řadu, včetně spodního prádla

Ve volbě toho „nej“ se setkávají dva světy. Jedni nedají dopustit na synstetická vlákna, vyráběná na bázi polyesteru. Specielně tvarovaná vlákna mají minimální nasákavost, dobře izolují. Nevýhodou je, že ve styku s potem velmi rychle přestanou vonět po vašem pracím prášku 🙂

Druhá skupina nedá naopak dopustit na věci z merino vlny.  Jde o vlnu ze specielně vyšlechtěných ovcí, žijících v chladnějších oblastech. Kvalitní vlákno je velmi jemné, oblečení z něj je prodyšné, ale také izoluje. Při potivém výkonu dokáže absorbovat až 35 % vlhkosti vůči své hmotnosti, a i vlhká vlna vás zahřeje. Oproti syntetice na sebe dokáže vázat a neutralizovat pot, takže nepáchne ani po vícenásobném použití.

_vyr_9593291421M_CREW-160_LIGHT-BLUE

_vyr_9563311405M_HOODIE-160_ZEBRA


Prádlo z merino vlny už dávno nemusí být jednobarevné. Kask to s barvičkama umí.

Autor : KajaP

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková