Depilace a epilace – co vybrat, když chcete na cestu hladké nohy

Pokud se právě rozhodujete, jakou metodu depilace nebo epilace zvolit a zajímá vás, jaké novinky máte k dispozici, je tento článek právě pro vás ! možná i pro vašeho cyklo partnera ….

Ne, že by chloupky na nohou opravdu způsobovaly nějaký velký aerodynamický odpor a brzdily vás. To je opravdu nesmysl. Každopádně se momentálně „nenosí“ (i když své zastánkyně stále mají) a tak nabízíme rychlý přehled metod, jak se chloupků zbavit.

Pokud se právě rozhodujete, jakou metodu depilace (povrchové odstranění) nebo epilace (včetně kořínků) zvolit a zajímá vás, jaké novinky máte k dispozici, je tento článek právě pro vás. „Každé klientce, která postupuje na vlastní pěst, bych poradila nejprve zjistit, jestli není na daný přípravek, který viděla třeba v reklamě alergická,“ radí zkušená mladoboleslavská kosmetička Lucie Soukupová. „Viděla jsem už i velké alergické reakce, takže než nanesete například krém na celé nohy, vyzkoušejte ho a kousku kůže a chvíli počkejte, co to s vaší pletí udělá. Příbalové letáky bych rozhodně jen tak nezahazovala do koše, doporučuji si je přečíst.“

Obecně platí, že doma svépomocí zvládnete spíše depilační metody pomocí krému nebo kvalitních žiletek či strojků. Některé postupy (třeba použití voskových pásek) sice v domácí koupelně lidově řečeno „dáte“, ale odbornice s nejvyšší pravděpodobností dosáhne mnohem lepšího výsledku. A za některými postupy musíte přímo na kliniku estetické péče – mluvíme především o laseru, který je zatím nejúčinnějším, ale také nejdražším spojencem v boji proti nežádoucím chloupkům. A teď postupně:

Depilační krémy nebo gely
Fungují tak, že obsažené chemické látky chloupek oslabí a ten pak lze jednoduše „stáhnout“ z povrchu. Ze všech metod asi nejméně bolí, ale hrozí alergická reakce a účinek nemá příliš dlouhé trvání.

Depilace holicím strojkem nebo žiletkou
Prakticky nebolí, a když zrovna nemáte po ruce vhodnou pěnu, vystačíte si s pěnou na holení od partnera. Kořínek chloupku ale zůstává úplně nedotčený, takže už druhý, nejpozději třetí den je po efektu. V případě žiletky navíc pořád do jisté míry hrozí zranění.

Epilace strojkem
Efekt je čtyři až šest týdnů. Pokud metodu opakujete, reálně docílíte toho, že vám roste méně chloupků. Zejména na začátku nebo po delší pauze ale metoda citelně bolí, mohou se objevit zarudlá místečka.

Voskové pásky
Některé chloupky se sice přetrhnou na povrchu, ale většina z nich se odstraní včetně kořínků, takže oficiálně jde o epilační metodu. Také tentokrát není vyloučena alergická reakce, kůže navíc potřebuje čas na zotavení. A … pekelně to bolí.

Náš tip: Podobnou metodou je epilace pomocí teplého vosku. Některé klientky si však stěžují, že metoda příliš pálí. Provádí se nanesením zahřátého vosku, přiložením pásek a poté strhnutím. Efekt je poměrně dlouhodobý, ale i tentokrát musíte počítat s bolestivostí nebo možným výskytem pupínků.

Cukrová pasta
Snadno k sehnání na internetu. Při výběru se nenechte zlákat nízkou cenou, přípravky seženete ve velkém cenovém rozpětí od stokoruny až po tisícikorunu. Dopřejte si raději kvalitní péči nebo se objednejte u kosmetičky. Počítejte však s vyššími náklady než například u použití voskových pásků. Každopádně je pasta vhodnější pro citlivou pleť.

„Pozor, při strhávání pásků je potřeba postupovat vždy po směru růstu chloupků. Předejde se tak poškození folikulů a ucpávání pórů,“ radí kosmetička Lucie s tím, že různé salóny přicházejí s inovativním složením používaných past nebo vosků. „Doporučila bych poohlédnout se po nějaké přírodní kosmetice a dát si opravdu práci s vyhledáním, co právě vaší pleti vyhovuje. Mě se osvědčily epilační pasty na bázi medu, který je sám o sobě přírodním lékem a nádherně pečuje o pleť.“

Laser
Na konec řešení nejméně bolestivé, nejúčinnější, ale také nejdražší. Jedno ošetření laserem nic neřeší, k trvalejšímu efektu budete pravděpodobně potřebovat několik návštěv a to se samozřejmě prodraží. Efekt je však dlouhodobý a počítá se na měsíce až roky!

Která metoda se osvědčila nebo naopak vůbec neosvědčila vám? Jaké používáte kosmetické přípravky? Diskutujte v komentářích na našem facebooku.

A tady jedno veselé video…jak to vidí muži !

 

Autor: JanaD, KajaP

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková