Jak to vidí Karla, Jitka a Tereza ? Krátký rozhovor před startem SP.

Nedělní dopoledne bude patřit elitním ženám. V lesích kolem Vysočina-arény se budou prohánět nejlepší dámy světa, které to na kole skutečně umí. Už teď je jasné, že se bude na co dívat!

Zdejší trať je  náročná, ale krásná a pro diváky atraktivní. Startovní listiny jsou uzavřeny, do boje vyrazí závodníci z 38 zemí. A očekává se opět i rekordní divácká účast, kolem 20 tis, diváků.
Na start se postaví i šest českých reprezentantek. Minulý týden absolvovaly generálku v rámci Českého poháru. V těsném závěsu, v rozmezí jedné minuty se za sebou poskládaly Karla Štěpánová, Jitka Škarnitzlová a Tereza Huříková.  S jakými ambicemi, předstartovními pocity i postřehy z trati se postaví zítra na start „svěťáku“ ?  Krátce jsme je pro DNK vyzpovídaly…

Jakou jsi měla přípravu směrem k prvnímu svěťáku, který je na domácí půdě ?
K.Š. Před dvěma týdny jsem absolvovala vysokohorské soustředění v Alpách, kde jsem trénovala tvrdě v kopcích a pilovala techniku. Po návratu pak tréninky do rychle.

J.Š.  Přípravu na sezónu jsem dělala stejně, jako loni, jen si myslím, že vše bylo kvalitnější. Protože první světák je letos dost pozdě, i moje první závody byly posunuté-na konec března.

T.H. Letos jsem nově do přípravy zařadila dynamický posilovací trénink, vycházející ze cvičení CROSS fit. A pak klasicka- několik týdnů na Mallorce.

Jak se ti líbí trať v Novém Městě a kolik jsi tu natrénovala ?

K. Š. Je náročná, ale spravedlivá pro každého. Není tu nic, co bych nesjela. Jen vím, že kopce se budou zajídat, ale na to jsem trénovala.
J.Š.  Trať nepatří mezi moje neoblíbenější, ale pro všechny je to stejné. Umělé kamenité sekce jsou v pohodě, problém může být s vylezlými a oslizlými kořeny. Ve čtvrtek jsem tu byla na tréninku, v sobotu už jen lehce.
T.H. Trať tady je náročná, hlavně kvůli kořenům a častým změnám rytmu, to bere hodně síly.Předloni se mi tu nelíbil jeden kamenitý úsek, ale už je trochu upraven „do hladka“, takže sjíždím vše.

Jitka při tréninku v NMNM. Pro znalce trati – v sekci Mitas Chois přijela přímo z kamenité sekce…lávka je tu pro slabší závodnice, jako bezpečnější ale pomalejší varianta. Jitka však dává s přehledem vše…

Jaké je při prvním svěťáku Tvoje očekávání ?  Jaké umístění chceš v domácím prostředí atakovat ?
K.Š. Konkurence bude nabitá, ale moc by se mi líbilo se neztratit a dostat se do nejlepší 30, paráda by pak byla magická hranice 25.
J.Š. Moje dosud nejlepší umístění ve SP bylo 32. místo. Chtěla bych to vylepšit, takže se dostat do první 30.
T.H. Necítím se ještě v optimální formě, ráda bych byla do 20, ale moc reálně to nevidím. Ale nechci mít už předem poraženeckou náladu.

 

Jaký typ kola zvolíš -hardtail či fulla ?
K.Š. Jedu na své karbonové KONĚ, hardtail, s jednopřevodníkem.
J.Š. Letos jezdím fulla, LIV Lust Advanced,, kola jsou 27,5 ´´ – mému stylu jízdy to vyhovuje.
T.H. Hardtail SUPERIOR, jednopřevodník, velký kola

A taktika do závodu ?
K.Š. Jezdím vždy na doraz, takže tady to bude stejné!
J.Š.  Hlavně nepokazit start a pak jet co to pujde 🙂 s bráchou  (jede elitní závod mužů, pozn. redakce) se poradím akorát o trati, jakou stopu zvolit.
T.H. Nenapálím start, to by mě popravilo. Sice vím, že mě to bude stát pár míst, ale ze zkušenosti vím, že v druhé půli umím zrychlit, tak by mě to mělo posunout vpřed.

Tak hodně štěstí, žádné defekty a sílu v nohou, dámy…

img67df4a86cc2833723532113fa382ede3imgfbee0a10d0d2bccb274fb1ecccff5ccd

Karla a Tereza před týdnem, v závodě ČP.

 

 

Autor: KajaP

 

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková