Ochrana před sluncem na kole – odhalte 7 mýtů, může vám to zachránit život

Jarní sluneční paprsky a svěží vzduch lákají na dlouhé hodiny ven. Umíte ale správně ochránit svou kůži před spálením ?

Léto za dveřmi a jarní sluníčko pálí nebezpečnou silou – navíc je kůže po dlouhé zimě extrémně zranitelná. Nejvyšší čas na článek o tom, jak se na kole chránit před spálením. Je to větší věda, než si možná myslíte. Cyklistika a sluníčko totiž ani zdaleka neznamená jen typické (dost legrační) bílé pruhy.

Odhalte 7 mýtů, které souvisí s opalováním a cyklistikou. Doslova si tím můžete zachránit život. Spálením jsou totiž při sportu podle doktorky Aleny Machovcové, primářky kožního oddělení FN Motol, nejvíc ohrožena vyčnívající místa na obličeji – uši, brada, rty a nos. Když se zhoubný kožní nádor objeví právě na nich, jde o fatální problém. Nelze totiž v rámci léčby provést tzv. „ochranný lem“, kdy se preventivně na operačním sále odebírá i část zdravé tkáně v okolí nádoru a riziko smrti vzrůstá. Své o tom ví i slavný herec Hugh Jackman, který už se dvakrát podrobil operaci nosu. „Rakovina se mi vrátí, nedělám si iluze,“ řekl před pár dny. Mimochodem, Hugh je Australan, a pokud se chystáte na kolo třeba právě ke klokanům, dejte si speciální pozor. Ozónová vrstva je právě tam nejtenčí.

A teď jeden mýtus za druhým. Čtěte pozorně – aby Slunce na vašich výletech bylo vítaný spojenec a ne nepřítel.

 

Nezapomeňte si chránit i rty, jejich kůže je citlivá. Přírodní kosmetika Sportique nabízí přípravky před, při i po sportu, většina z nich je s ochranným faktorem.

 

Mýtus č. 1 – Čím dražší výrobek, tím lepší

Není to pravda. V testech pravidelně propadají přípravky, za které dáte majlant a dobře z nich vycházejí i méně známé značky. Porozhlédněte se na internetu po renomovaných testech, vybrali jsme pro vás několik osvědčených tipů, které najdete v galerii.

Mýtus č. 2 – Stačí přípravky z loňska

Spotřební lhůta a pokyny o vhodném skladování nejsou na přípravku náhodou. Přípravky nemusí být nutně zkažené, každopádně však ztrácejí v řádu procent svůj SPF (Sun Protection Factor – určuje, jak dlouhou dobu po natření můžete strávit na slunci). Obecně platí, že pomaleji se kazí přípravky obsahující rostlinný olej. My však radíme koupit si novou várku!

Mýtus č. 3 – Vrstva krému vydrží po celý den

Když se potíte, je to v některých případech (třeba při závodech) se ztrátou vrstvy ochranného přípravku stejné, jako když se koupete. Totéž samozřejmě platí o náročnějších výletech, během kterých ale, na rozdíl od závodů, můžete jednou za dvě hodiny zastavit a vrstvu obnovit.

Mýtus č. 4 – Čím víc vtíráme, tím je ochrana lepší

Ne, je to úplně naopak. Mechanickým vtíráním efekt ochrany ubývá. Nejlepší je nechat mléko, krém nebo sprej vsáknout do kůže nebo ho jen jemně vklepat či vetřít.

Mýtus č. 5 – Krém jako sprej. Je to jedno

Samozřejmě že není jedno, CO si na sebe aplikujete. Hutné krémy nedovolí organismu dýchat a snáz dojde k přehřátí. Volte výrobky určené přímo pro sport. (viz. Galerie)

Mýtus č. 6 – Na riziková místa stačí totéž, co na celé tělo

Nestačí. Nos, uši, lícní kosti a rty jsou na kole nejnáchylnější ke spálení. Ošetřete je speciální tyčinkou s SPF 50+. Doktorka Machovcová radí kritické místo přetřít sedmkrát a pak nejlépe s odstupem dvou hodin proceduru opakovat. Tyčinku si sbalte na cesty sebou! Za další rizikové oblasti spálení jsou u cyklistiky považována zadní strana krku a podkolení! Věnujte jim zvýšenou péči.

Krému na trhu je obrovský výběr. je dobré vyzkoušet přesně to, co vám bude vyhovovat. tento výrobek byl oceněn v D-testu. A vyzkoušený ho má i magistra Zuzana Neckářová , naše silniční reprezentantka.

Perlička: Věděli jste, že: 47% Čechů se Slunci nevyhýbá, ale ani ho nevyhledává, 60 % na Slunci používá ochranu (ale při sportu často zapomínáme), 14 % lidí se nechrání vůbec, nejčastěji používáme přípravky s ochranným faktorem 16 – 19. Podle odborníků na sport pod širým nebem u nás postačí 25 – 30, ale přípravku musí být dostatek.

Kolik je dostatek:  100 mg lahvička by měla být pryč po dvou až třech použitích. Nebo jinak: na celé tělo stačí množství asi 6 kávových lžiček přípravku.

Mýtus č. 7 – Pod mrakem se nespálím

Slunce je zrádné. Možná se schovalo za mraky, ale záření proniká a navíc se odráží například od betonu. Takže výlet po betonových cestách třeba někde v pohraničí by mohl skončit opravdu špatně.

Tip redakce: Věděla jste, že sluneční paprsky pronikají tkaninou, jestliže se namočí? Nevhodného propoceného oblečení na cyklistiku se to samozřejmě týká také.

A jak to řeší závodnice ?

Zuzka N. : Při tréninku mám vyzkoušený krém Ladival, na alergickou kůži. Funguje mi, je svěží. V závodě ale nepoužívám nic, možná je to v hlavě, ale potřebuji, aby kůže dýchala.

Denisa B. : Na tělo používám ochranné oleje, zbytek zastíní přilba, správné funkční oblečení, a hodně si i hlídám pitný režim. A když to jde, dávám si pozor na dobu mezi 12 – 15 hod, kdy je sluníčko nejsilnější.

 

Svou kůži můžete chránit nejen krémy, ale také oblečení s ochranným UV faktorem.  Pro cyklisty jsou to nejen dresy, ale také např. dlouhé návleky na ruce. Podobně jako na opalovacích krémech, tak i na kvalitních oděvech je uvedno, kolik UV záření skrz oděv pronikne.

Autor: JanaD.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková