Potraviny pro usnutí. Tipy (nejen) pro cyklistky na lepší spánek!

Víte, co dělat, když nemůžete večer zabrat , třeba právě proto, že vás po cyklovýletu celé tělo bolí? Dnes několik tipů na potraviny, co pomáhají…

Když nebudete pořádně spát, nepojede vám to. Zkrátka ne. Tělo svou dávku nedůležitější regenerace – dostatek spánku – potřebuje. Jenže co dělat, když nemůžete zabrat třeba právě proto, že vás celé tělo bolí? Zkuste zařadit do jídelníčku některou z potravin, které s usnutím pomáhají!

Že se dobře spí po kvalitních bylinkových čajích, především meduňka a třezalka (ale také mučenka, kozlík, mateřídouška nebo levandule), to nejspíš víte. Do mnoha potravin byste ale možná uspávací účinek neřekla. A přece fungují:

Dávka B6 – B6 patří mezi vitamíny, které tělo nutně potřebuje k výrobě melatoninu, což je „spánkový hormon“ zodpovědný za to, jak kvalitně a jestli vůbec spíte. B6 je obsažený v lososu, halibutovi, tuňákovi, banánech, cizrně, semenech a dalších potravinách. Mimochodem… Nepomůže pouze ze spánkem, ale také s celkovou regenerací organismu po námaze.

Hořčíková bomba – Prakticky totéž: že pomáhá při regeneraci organismu, se dá říct o hořčíku. Asi všichni cyklisté znají křeče z nedostatku hořčíku. Ale už jen málokterý ví, že organismus nemusí reagovat přímo křečemí, ale při snížené hladině hořčíku například právě špatným usínáním. Hořčík je obsažen v ořechách (zejména neloupané mandle jsou jím doslova nabité), semenech, fazolích, tmavé listové zelenině a rybách.

Náš tip: Zobejte sezamová semínka. Jsou plná tryptofanu, aminokyseliny zodpovědné za hluboký a kvalitní spánek.

Tryptofan skutečně potřebujete a tak je dobré vědět, že se skrývá i v potravině, kterou byste z toho „podezírala“ asi nejméně. V bramborách!

Jestli vám nechutnají, můžete vsadit na nápoj, se kterým u postýlek stály miliony babiček a je prověřené, že funguje. Řeč je o teplém mléku s medem. Med sám o sobě uvolňuje svalový tonus a zklidňuje psychiku. Mléko obsahuje tryptofan. A když se to všechno ještě zahřeje, uvolňjí se blahodárné „spací“ látky do organismu rychleji.

 

Zastavte stres – Možná máte za sebou zajímavý závod nebo výlet, který vám vyšvihl adrenalin do závratných výšek. Tělo je ve stresu a odmítá odpočívat. Musíte ho dostat do klidové hladiny a některé potraviny to umí opravdu báječně. Například červená paprika (kvůli vitamínu C) nebo kvalitní bílý jogurt (obsahuje lysin).

Co opravdu ne: Alkohol (přestože máte pocit, že po něm usnete lépe, spánek je nekvalitní – to ale nemluvíme o jednou pivu na dobrou noc, kofein a veškerá těžká jídla nebo příliš mnoho jídla!  Alkohol a kofein organismus ponoukají k další činnosti. V případě těžkých jídel nebo velkého množství se zase tělo soustředí na jejich zpracování. I kdybyste nakrásně usnula, nebude stát spánek za moc.

Autor: JanaD

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková