Evropské hry v Baku zahajují už za 9 dní !

Necelé dva týdny zbývají do zahájení Evropských her v azerbajdžánském Baku. Jedná se o historicky první hry na starém kontinentě.

Českou republiku bude zastupovat početná výprava – přes sto reprezentantů. Celkem se v Baku představí 6 000 sportovců z celé Evropy. Na programu je 20 sportů, pro 11 z nich budou EH kvalifikací na olympiádu v Riu 2016. O hvězdné obsazení jistě nouze nebude. Český olympijský tým na hry vysílá přes 130 sportovců, včetně čtrnácti cyklistů.

Kdo bude  hájit české  barvy v ženském pelotonu ?
Do Baku se chystají tři dámy, které nás budou reprezentovat na silnici a horských kolech. Zuzana Neckářová na silniční závod, Barbora Průdková a Tereza Huříková v cross country horských kol. Původní sestava měla být bohatší o Martinu Sáblíkovou, která úspěšně kombinuje rychlobruslení s kolem a jejím snem je účast na OH v časovce. Bohužel, před dvěma týdny oznámila, že se necítí být dostatečně připravená a tak bude své úsilí směrovat  až k podzimnímu světovému šampionátu.

 

Jak významná je tato akce pro holky ? Zeptaly jsme se dvou nominovaných….

11216440_10206614565833930_194439136_n

Zuzka  Neckářová – silniční závod: Nominace do Baku je pro mě splnění si velkého snu, protože jsem si vždycky přála jet na takovou velkou akci. Po Grácii jsem měla malý odpočinek a teď už  veškeré moje úsilí směrovalo k  přípravě na Baku. Jela jsem řadu domácích závodů, což byl dobrý trénink.

 

Barča Průdková- xc horská kola : Nominace si moc cením, i když jsem s tím zpočátku nepočítala, byla jsem třetí v pořadí, protože lepší výsledky zajížděla Karla Štěpánová. /ta se nominace zřekla, cílem jsou výsledky v SP a zisk důležitých bodů pro ČR do olympijského žebříčku-pozn. red/.  Myslím že to bude velká zkušenost a určitě i něco jiného než bylo do teď juniorské MS nebo OH mládeže, kde jsem byla loňský rok. Mám za sebou studijní maraton, nějaký čas jsem věnovala přípravě na maturitu a zkouškám na VŠ. Ale teď už se dostávám zpět do formy a samozřejmě se budu snažit zajet co nejlepší výsledek.

Terka Huříková /xc horská kola/  si vyjela nominaci již v loňském roce. Letos s formou bojuje, ale je zvyklá ze sebe vydat vše. Držíme palce všem třem ženám, hot info najdete na našich stránkách !

Zajímavá fakta kolem prvních Evropských her

– budou trvat 17 dní (12.–28. června 2015)
– soutěžit se bude ve 20 sportech, vedle tradičních olympijských disciplín bude k vidění      např.  plážový fotbal nebo sambu (ruský úpolový sport – sebeobrana beze zbraně)
– přihášeno je 50 evropských týmů
– připraveno je 253 sad medailí
–  na účastníky již čeká ve „sportovní“ vesnici 1042 bytů a 7351 postelí

Autor: KajaP

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková