Jak ušetřit kalorie – redakční tipy pro horké dny

Horké letní dny pro většinu z nás nevystaví stopku oblíbeným sportovním aktivitám. Ať už se jedná o kolo, běhání, tenis nebo populární plážový volejbal. Je ale nutné ohlídat kolik toho za den vypijeme a také co

Že pocení ke sportu patří, není žádná novinka, stejně i to, že potem z těla ztratíme důležité minerály, které je potřeba průběžně doplňovat. Kromě čisté vody, osvěžující citronády nebo zeleného čaje, bychom měli tělu dodat i iontové nápoje.

Jak ohlídat kalorie – redakční typ na kvalitní nápoj
Všechny se chceme cítit fajn, líbit se. Proto sportujeme, proto jíme zdravě a také sledujeme svůj energetický příjem a výdej. Někdo jen tak letmo, někdo velmi pečlivě. Takže víme, že právě v pití číhají skryté kalorie.

Máme řešení! Na trhu jsou k dostání produkty, které dodají tělu co je třeba a nemají žádné kalorie 🙂 ! V naší redakci jsem některé otestovaly, takže doporučujeme vyzkoušet.

Trocha teorie na úvod….
Tekutiny v těle jsou rozděleny do vnitrobuněčeného a mimobuněčného prostoru, v kterých jsou rozpuštěny ionty s elektrickou vodivostí – ELEKTROLYTY. Ty regulují vodní rovnováhu na obou stranách buněčné membrány.  V souvislosti s pohybovou činností dochází k výrazným přesunům mezi buňkami a extracelulární tekutinou. Dvěma hlavními elektrolyty jsou sodík a draslík. Proto při výběru pití, pro váš sport, které vám samozřejmě musí chutnat, pečlivě prostudujte složení. Námi testované produkty prošly na jedničku….

 

 

GU Brew Electrolyte

Tableta GU je k přípravě  0,5 l nápoje, výrobek s optimálním poměrem  sodíku (320 mg) a draslíku (55 mg) pro váš každodenní sportovní výkon. Výrobce uvádí, že vám připravený nápoj zajistí ideální  hydrataci na hodinu vašeho tréninku.  Tablety jsou bez umělých kyselin, nízkokalorické, sladkou chuť zajišťuje stévie. Tato původem jihoamerická rostlina, patří mezi vyhledávané přírodní sladidla,  rozšiřuje cévy a optimalizuje hladinu cukru v krvi. U produktů GU můžete vybírat  z pěti příchutí : jahodová limonáda, citron-limetka, pomeranč, růžová grep a lesní plody.

 

 

 

Power Bar 5 ELECTROLYTES –  šumivé tablety, které obsahují pět základních elektrolytů – sodík, draslík, chlorid, hořčík a vápník, tedy přesně to, co ztrácíme pocením.

Vybírat můžete si vybrat z několika příchutí, jako je malina+granátové jablko,mango a ten, kdo se chce řádně nastartovat, může vyzkoušet příchuť grapefruitu, s přídavkem kofeinu. Sympatické je i „cestovní“ balení – v malé tubě je deset tablet, snadno se vejde pro delší výlety do batůžku. Přitom jedna tableta bohatě ochutí O,7 l vody.

SiS GO Hydro tablety– vysoce elektrolytické tablety, s vysokým obsahem sodíku na podporu hydratace. Nejdůležitějším eklektrolytem je sodík, který podporuje přirozenou hydrataci, pomáhá stimulovat žízeň, zvyšuje chuť organismu na tekutiny. Koncentrace sodíku v krvi začíná obvykle klesat po době cvičení přesahující dvě hodiny. Pro sportovce pijící pouze čistou vodu způsobuje nízká koncentrace sodíku v krevním oběhu únavu, ztrátu koncentrace a síly.
Jedna tableta vystačí na 500ml nápoje, a energetická hodnota je necelých 10 Kcal. Opět jsou v nabídce různé příchutě- berry, lemon a nebo cola s přídavkem kofeinu.

H5 ZERO Active hydration – třetí z našich typů. Tyto elektrolytické hydratační tablety pro přípravu sportovních nápojů také neobsahují cukr  a díky vysokému obsahu hořčíku působí jako výborná prevence proti křečím. Z jedné tablety připravíte půl litr chutného nápoje, příchuť opět oblíbený citron, lesní plod a nebo kombinace třešně a pomeranče. Naším favoritem byl grapefruit, jako zajímavá varianta je i nabídka bez příchutě.

 

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková