Jaká je cesta k vítězství ? Ženy čeká boj o tituly na MČR horských kol

Tento víkend mají svůj domácí závodní vrchol bikeři. Bude se bojovat o prestižní mistrovský dres a medaile. Která z elitních žen ovládne domácí scénu ? Jaká je cesta k vítězství ? Vyzpovídaly jsme horké kandidátky na titul…

V našem hledáčku favoritek jsme zacílily na pět jmen. První je Karla Štěpánová, v současnosti asi nejlepší česká bikerka. Podrží si úspěšnou sérii z psoeldních třech závodů a získá vytoužené zlato ? Druhou dámou je zkušená a dlouhá léta domácí suverénka, Tereza Huříková. Letos se sice zatím s formou hledá, ale určitě se bude chtít pořádně o medaili porvat. Její fun klub jí požene. Jitka Škarnitzlová je excelentní technička, jezdí na pohled klidnou, ale sakra rychlou jízdu. I ona má zálusk na mistrovský dres. Pavla Havlíková byla loni velký překvapením, když proťala cílovou metu jako první. Podaří se i letos ? Trať by jí mohla sednou…. Poslední dáma není “navíc”, byť bude bojovat o titul ve své kategorii U 23. Barbora Průdková startuje společně s ženami, výkonnostně stoupá vzhůru, uvidíme, zda dokáže potrápit i ty nejlepší.

Jakou přípravu měly holky směrem k mistrovství, jaká mají očekávání, čím se před závodem nakrmí a čím odreagují, a jak fandit, aby jim to pomohlo,si přečtěte v jejich krátké zpovědi.

1. Co pro Tebe bude úspěch a kdy zklamání ? 
Karla: Po pravdě, po předchozích úspěších, které se mi během celé sezóny, ale hlavně poslední měsíc povedly, mám ambice ty nejvyšší a tím je titul a celkové vítězství v ČP… Vím, že to chceme ale všechny, takže to rozhodně nebude lehké… 🙂
Tereza: Dres je jedinou výhrou před zklamáním.
Jitka: Úspěch bude každé lepší místo než doposud na MČR v elitě. Jede se o tričko, takže na trati nechám vše, co bude v mých silách.
Pavla: Letos jsem ve stejné situaci jako loni, nikdo se mnou nepočítá a já můžu jen překvapit. Obhajoba titulu by byla senzace.
Barbora: Budu moc ráda, když se stanu mistryní ČR v kategorii U23 a zklamání bude, když nebudu mít medaili. Pořadí mezi ženami neřeší –pozn. red.

 

Tři závody, třikrát nejlepší Češka. Podrží si Karla formu i tento víkend ? Pokud ano, určitě vykouzlí ještě větší úsměv …

 

2. Jak probíhá tvoje  přípravu  cca 14 dní předem?
Karla : Přípravu s trenérem jedeme celou sezónu ze dne na  den, podle pocitů a aktuálního stavu. Myslím, že dvě vítězství v ČP a povedený SP nám ukázal, že je to správný směr.
Tereza:  Vynechala jsem po SP ve Švýcarsku ČP Brno a namísto toho vložila blok krátkých a střednědobých vstupů ve vysokých intenzitách na silnici a v terénu.
Jitka :  Startovala jsem na SP i na ČP tak finální příprava končila právě před startem ve Švýcarsku. Teď už se nic nedožene. V týdnu pojedu 1-2 rychlejší tréninky, ale opatrně abych to nepřestřelila.
Pavla: V rámci finální přípravy absolvuji etapák v Krásné Lípě, tento model mi vyhovuje. Je to dokonalý trénink a test kondice dohromady. Už mockrát jsem se přesvědčila, že to byla správná volba.
Barbora: Do týdne před MČR jsem měla těžký trénink. Teď už mám jen rychlé tréninky. Ale ladím více na ME v Itálii.

 

Tereza už jeden titul mistryně republiky má, a to z maratonu…Zda dokáže rozšířit sbírku, se dozvíme v neděli…


 

3. Co děláš poslední tři dny před  závodem ?
Karla :
Budou stejné jako vždy! Mix rychlých intenzivních, lehčích tréninků a volna. Dobré jídlo a pár hodin kutilství na odreagování…
Tereza : Ve čtvrtek jedu poslední trénink doma, pak masáž od mého dvorního fyzioterapeuta. V pátek se pak přesunu do KH. Přijede mě podpořit i rodina. Takže se po dlouhé době taky zase sejdeme. V sobotu najedu trať a v neděli jdeme do toho!
Jitka:   Čtvrtek je pro mě ještě normální tréninkový den. Pátek bude ve znamení odpočinku a balení. Chvilku protočím nohy a půjdu ven s hafanem se provětrat. V sobotu dopoledne se přesunu do Kutné Hory a odpoledne se půjdu rozjet na trať.
Pavla: Poslední dny před důležitým závodem spím s otevřeným oknem a čekám, až přijde top forma J. Tuhle radu mi dal můj trenér Hollosak už v začátcích mé sportovní kariéry a nikdy na to nezapomínám. Jinak si užívám pohodových vyjížděk na kole. Poslední týden už se tréninkem nic dohnat nedá, tak proč se stresovat.
Barbora: Týden před závodem už mám volněji, najíždíme na trati, taky jsem s bráchou hodně hrála na odreagování pinčes 🙂 a pojídáme meruňky.

I Jitka, která patří mezi nejsympatičtější závodnice pelotonu, se závod od závodu zlepšovala, fanoušci jí určitě poženou…

 

4. Nástin jídelníčku – je běžný nebo volíš nějakou  superkompenzační dietu ?
Karla:
Čím víc toho do Mistráku sním tím lépe… To je asi tak vše, co můžu k mé dietě v Kona Cycling Pointu říct 🙂
Tereza: pokud se ochutnávka mého svatebního menu dá považovat za superkompenzaci, pak ano 🙂
Jitka:  Jídelníček nijak neměním, takže klasika co mi chutná a běžně jím. Jen večer před závodem vynechám maso a ráno mléčné výrobky.
Pavla: Nejsem žádný jídelníčkový experimentátor, jím vše. Tělo ví, co mu chybí a řekne si o to. Preferuji přirozenost.
Barbora:  Jídelníček mám jako před každým závodem. Úplně běžná cyklistická jídla. Těstoviny, spíš lehké saláty, ovoce. Den před závodem si dopřeji sladké J .

Pavla měla z loňského titulu obrovskou radost…Zopakuje si i letos vítězné gesto ?

 

5. Trať v Kutné hoře – znáš ji a líbí se ti? Byla jsi na ní trénovat v předstihu nebo to necháš až na dny před  závodem.
Karla :
Trať je myslím hodně podobná jako loni a předtím, takže žádný trénink s předstihem. Vlastně až v sobotu finální “ohmatání”… Trať mi vyhovuje, i když k nejhezčím nepatří, ale bude to dřina!
Tereza: dlouho jsem v KH nezávodila, takže jsem sama zvědavá, co pro nás organizátoři připravili.
Jitka:   Původní trať, kdy se jezdilo k sv. Barboře, se mi líbila více. Trať ale bude stejná pro všechny a za poslední dva roky je na ní vidět velká práce organizátorů. Trať si pamatuji z Českého poháru, takže se na ni pojedu podívat až v sobotu před závodem.
Pavla: Trať letošního MČR znám, už jsem tam závodila a moc se mi líbí.  Nic extra vymýšlet nebudu, v tomto případe to beru jako běžný závod. Nejsem zvyklá  si trať najíždět týden dopředu, nedělám to nikdy, tedy ani na mistrák. Stačí mi jeden den na seznámení. V pátek pojedu závod týmových štafet, při tom trať poznám dokonale.
Barbora: Trať v Kutné Hoře se mi moc nelibí. Jsou tam velice náročné a prudké výjezdy, které většinou běhám, ale jinak je hodně hravá. Když zaprší, tak si asi vezmu tenisky!

Barbora už sbírku mistrovských dresů má, ale z juniorské kategorie..
Barbora už sbírku mistrovských dresů má, ale z juniorské kategorie..

 

6. Co nebo kdo tě nejvíc hecuje při závodě k totálnímu výkonu – tip pro fanoušky 🙂
Karla :
Nejvíc mě hecuje Libor, nikde se před ním na trati neschovám… A pak rodiče, protože se před nimi chci vždy trochu předvést. Myslím ale, že každé povzbuzení od fanoušků bude v neděli potřeba a potěší úplně každý, kdo nám fandí!!!
Tereza: Normální lidské fandění. To je více, než jakýkoliv trumpety.
Jitka: Většinou mám trochu tunel, kdy vnímám jen hluk kolem, ale nic konkrétního. Ale vyřvání v nějakým kopci vyhecuje každého 🙂
Pavla: Mám ráda, když je podél trati narváno diváky a nedovolí nám ani metr trati jet volněji. Doufám, že jich dorazí víc, než hodně a vytvoří perfektní atmosféru hodnou takové akce.
Barbora: Nejvíce mě hecuje, když mám před sebou jinou závodnici. To dokážu jet na doraz! Potom také totální řev fanoušku. To miluju 🙂

 

Autor: Kája P.

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková