Ohlédnutí za Tour de Feminin – jak to měly naše holky

Rozhovory se dělají s převážně s vítězi. Jak ale závod prožívají holky na dvacátém či padesátém místě? Jaký pocit si odnese věkem benjamínek, který nakoukl poprvé mezi “velkou” zahraniční cyklistiku ? Malé ohlédnutí koordinátorky reprezentace a našich děvčat…

Dvacátý osmý ročník Tour de Feminin je minulostí. Ale zážitky u všech účastnic pár dní zůstanou, včetně bolavých nohou –  ty čtyři závodní dny nebyly lehké. Výsledková listina dává jasná čísla, kdo jak na tom byl se silami. Ale ne vše je jen o číslech. Proto jsme daly prostor českým závodnicím, napříč umístěním i týmovou příslušností (letos byly na startu hned tři se zkatkou CZ) a samozřejmě i koordinátorce reprezentace juniorek a kategorie U23, která měla v Krásné Lípě na starost národní výběr.

IVANA LOUBKOVÁ – TSB Team Šluknovsko Bicykl Kříž

Před rokem jsem byla na silnici velmi nezkušená, letos jsem se sžila o něco líp. Ale první etapu jsem si protrpěla, vlála jsem na konci a bez legrace – 6x jsem odpadla! Vzalo mi to hodně sil a tak jsem se snažila v 2.etapě probojovat víc dopředu. Taky to nebylo úplně jednoduché, tam jsem si vyzkoušela návrat do první skupiny pomocí jízdy v koloně J. Časovka se mi celkem povedla, kopce mi seděly víc , než roviny. Ve čtvrté etapě jsem měla technický problém, spadl mi řezěz, musela jsem zastavit, bylo to přesně pod kopcem, musela jsem pak jet úplně na šrot, abych se vrátila odkud jsem vypadla..ale pak se mi závod konečně začal líbit, poslední etapu jsem si užila a vylepšila si o dost sovje celkové umístění.-z 94. Na 50 .msto, což jsem vůbec nečekala. V cíli mi přišlo líto, že je těcm čtyřem dnům konec.

 

JARMILA MACHAČOVÁ Czech National Team

Letošní závod se mi jel opravdu dobře, jen mi je líto časovky, v které jsem bohužel nemohla, kvůli zdravotnímu omezení, ukázat maximum. Jinak jsem byla hned při první etapě překvapená, jak to jelo. Loni jsem většinou dojížděla někde v odpadlé skupině, ale letos jsem  odpadla až v posledním kopci, na Vápence, těsně před cílem. Letos tu nebyl žádný výrazně dominantní tým, který by měl převahu a závod ovládal. Vyrovnanost tomu dala jiný rozměr. A já asi přijela letos lépe připravená J .Nejlépe mi sedla asi etapa po časovce. Úžasní byli fanoušci, každá den jich bylo kolem silnic plno, povzbuzovali hodně a poslední den, na věhlasné Vápence byla  neuvěřitelná atmosféra, za kterou bych jim chtěla moc poděkovat.

 

EVA PLANIČKOVÁ  Czech National Team


Na tour de Feminin jsem byla poprvé.  Moje nejlepší etapa byla ta poslední, pátá, kdy se jela hned třikrát Vápenka. Na to, že to byl už poslední závodní den se mi ty kopce vyjížděly nejlíp. Škoda, že jsem na balík ztrácela vždycky z kopce …..

 

NAĎA VORAČOVÁ  TSB Team Šluknovsko Bicykl Kříž

Úžasná byla hlavně atmosféra a diváci na trati, s ostatními (i většími) závody, které se v Česku jezdí, to bylo nesrovnatelné. Pro mě bylo vždy nejtěžší vybojovat a udržet pozici v balíku, což se v některých etapách dařilo, v jiných ne. Já jela Tour de Feminin poprvé, ale prý byla oproti loňsku větší účast. Hlavně bylo fajn, kolik nastoupilo českých závodnic v různých týmech, a bez ohledu na to, jsme se dokázaly vzájemně podporovat, tak by to mělo vždy být.

 

Martina Mikulášková  – Czech National Team

Jela jsem poprvé, jelikož vždy, když se jeli předešlé ročníky, tak jsem byla nemocná. Jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit tak kvalitního etapového závodu s opravdu kvalitní konkurencí. Můj pocit – dá se říct, že jsem se všemi etapami vcelku spokojená. Závod by l náročný, v každé etapě se jelo docela ostré tempo, a každým dnem mi narůstala únava. Trochu mě mrzí, že jsem v poslední etapě odpadla z hlavního pole,  na 50 km a sekera od hlavního balíku narostla na 13 minut. Jinak to do 4. Etapy bylo dobré, ztrácela jsem jen 4 minuty. Což nebylo až tak špatné. Určitě mám co zlepšovat a doufám, že budu moct jet víc takových závodů, aby se mi výkonnost posunula. Byla pro mě čest startovat v reprezentačním dresu a děkuji celému týmu za to, jak se o nás staral.

 

Aneta Rotterová –  Czech National Team

Tak já jsem jela Tour de Feminin poprvé a vlastně celkově to pro mě byl první takhle těžký závod. Nejlépe se mi jela druhá etapa, nejhůře určitě ta poslední. Největší kopce a naprosto unavené nohy. Ale potěšilo mě, že jsem to byla vůbec schopná zvládnout a dojet, to pro mě byl hlavní cíl.

 

NIKOLA NOSKOVA – KC Kooperativa SG Jablonec nad Nisou


Mě se jel celý závod  hodně dobře. Po první výhře na vrchařské prémii jsem cítila, že na to mám a poté jsem projížděla páskou většinou sama. Byla jsem z toho hodně překvapena a modrý trikot je velmi příjemnou odměnou.

 

PAVLÍNA ŠULCOVÁ – KC Kooperativa SG Jablonec nad Nisou

Jsem ráda že jsem mohla startovat, moc děkuji za podporu KC Kooperativa  Jablonec a mému týmu (Ghost), že mi daly možnost startovat. Tour de Feminin už jsem jela v minulých letech, na trati mě tedy nic nepřekvapilo. Sedla mi časovky, kde jsem byla nejlepší z českých holek, ale přepálila jsem trochu začátek a ten závěr byla pak dost „utahaný“.  Ještě chci poděkovat za servis, který jsem během závodu dostala.

 

MARTINA RŮŽIČKOVÁ – závodí za německý tým KOGA Ladies

V první etapě jsem měla defekt na 4 km, v nedobré situaci, byla tam akorát rychlostní prémie, za moment kopce, takže jsem tam zůstala, chytla v cíli velkou ztrátu (19´). Ale to je holt cyklistika…..
Nejlepší nohy jsem měla v odpolední etapě po časovce, asi dobře zahřátý  „diesl“ J
Poslední etapu už jsem dojela tréninkově, za pár dní startuji na etapovém závodě nevyšší kategorie UCI 1.1 „ Thüringen“, tak chci být platná týmu.
Jinak musím opravdu hodně pochválit Nikolu Noskovou předvedla fantastický výkon, je to momentálně nejlepší silničářka co tady máme,je to závodnice…!
Další juniorka Pláníčková to moc slušně objela a to je jen dobře ,že takto mladé holky si toto mohou vyzkoušet.
Letos bylo oproti loňsku mnohem vice startujících a větší konkurence. I tady se totiž už vyjížděly body do olympijské nominace.

 

JAROSLAVA MIXOVÁ –  koordinátorka týmu juniorek a žen U23

Výběr byl proveden za účelem získání zkušeností mladých děvčat (U23 a juniorky). Průběh závodu mě velmi potěšil. Jarmila Machačová splnila 100% svůj úkol leadera týmu a  pro ostatní děvčata to byl závod, který je hodně posune kupředu.
Nejmladší Eva Pláničková dojela až do cíle a přestože nemá ještě takovou výkonnost jako naše nejlepší závodnice a také juniorka, Nikola Nosková, má určitě ambice v příštích závodech nejen dojíždět, ale pokoušet se o dílčí úspěchy. Martina Mikulášková byla naší nejzkušenější cyklistkou kategorie U23, zkušennosti má sice zejména z cyklokrosu, ale ukázala, že může v budoucnu kombinovat oboje.
Pro Anetu Rotterovou to byl hodně těžký závod, ale dokázala se s ním dobře poprat a dojela také do cíle.
Pouze Elen Vaníčková jela hned v první etapě, která měřila 118 km tak “nadoraz”, že se naprosto vyčerpala a i když zkusila ještě nastoupit v druhé etapě, nebyla schopna jí dokončit.

Celkově jsem velmi spokojena. Děvčata se na každou etapu velmi pečlivě připravovala a vydala vždy ze sebe absolutně vše. Pokud budu moci pracovat s těmito a dalšími děvčaty (kterých je stále víc), zúčastňovat se závodů se zahraniční konkurencí, můžeme se těšit na blízkou budoucnost 🙂

Autror: Kája P.
Foto: Jana Slintáková, Fb TdeF

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková