Co na sebe ? Trendy cyklo módy příštího roku

Zajímá Vás, čím budete moci pro příští rok obohatit svůj cyklistický šatník ? Vstupte do dnešní bohaté galerie, tentokrát i s komentářem našeho milého hosta…..

Cyklistický veletrh Eurobike představuje každoročně produkty, na které se můžeme těšit v nadcházející sezóně. A jestliže se naše mužské protějšky dokáží rozplývat nad technickými novinkami v osazení, výpletech kol či  karbonových ráfcích, stejně velké natěšení máme bezpochyby my ženy, u kolekcí cyklistických hadříků 🙂
V dnešní galerii najdete jen malou část toho, co uvízlo v našem hledáčku – ne všechno jsme stihly vyfotit. Ale i tak máte možnost si udělat představu o tom, co bude příští rok ” IN ” – a velkým bonusem pro vás může být to, že dnešní průvodkyní je člověk nejpovolanější ( rozhovor najdete zde) – hlavní designérka světově známe značky Scott, Míša Pokorná. Ta nám prozrdaila, jaké trendy v barvách a motivech najdete v cyklistických kolekcích příštího roku.

BARVY

V barvách pro sezónu léto 2016 je patrných hned několik trendů. Objevují se kombinace tón v tónu, kdy pastelovou barvu doplňuje její plně nasycená mateřská barva a pro kontrast je vždy přítomná výrazná barva z druhého konce palety.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyrkysové a zelinkavé tóny s přídechem modré nahradily jarní zeleň s přídechem žluté, která se objevovala několik předešlých sezon.

Odstíny růžové a fialové se používají nejen na horní, nýbrž i na spodní díl.

Černý spodní díl je sice praktický, ale rozhodně není  „IN“. Mnoho firem proto nahrazuje černou tmavě modrou, která působí velice elegantně a má přitom stejný zeštíhlující efekt.

Módní barvou sezóny jak pro muže, tak pro ženy bude tzv Zinnia, tedy žlutooranžová, která je v případě dámského oblečení nejčastěji doplněna růžovou nebo světle modrou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MELANŽ

Další trend vychází z módní vlny melanže, která je patrná např. ve fitness oblečení již několik sezón. Nejen šedivé, ale i barevné melanže doplňují kontrastní odstíny růžových nebo fialových barev.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KAMUFLÁŽ

Velikým tématem nejen v oblečení, ale i na kolech, helmách a doplňcích je kamufláž a její mutace.

Po vzoru profesionálních týmů (Saxo Tinkoff) můžeme vidět různé grafické obdoby kamufláže u firem jako Gore Bikewear, Inverse, Sugoi, Castelli a mnoho dalších.

  _MG_1124

PROGRESIVNÍ STYL

Graficky zpracované opakující se linie jsou k vidění na produktech určených pro horskou cyklistiku, jak Cross country tak Enduro až DH stylu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TIGHT FIT STYL

V závodním neboli tight fit stylu pokračuje čistý grafický skoro až neo-retro styl, který je patrný již několik sezón. To co ho dělá novým a moderním je použití  log a detaily. Např. barevná asymetrie širokých silikonových lemů. Dělají se také symetrické, ale o to více barevně výrazné,  někdy i potištěné grafickým vzorem, který se pak opakuje na dresu. Vysoká kvalita a funkce těchto lemů však nesmí být ovlivněna. Vždyť je to koneckonců právě cyklovložka a elastický lem, na který kladou všichni profesionálové největší nároky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co se materiálů týče,pokračuje trend přidané hodnoty. Po úspěšném představení cyklokompletu s ochranným anti-abrazivním materiálem od švýcarské firmy Schoeller pro muže Scott letos představil i komplet pro ženy v modrých odstínech.

Mimochodem Scott jako jedna z mála firem nabízí kompletní  „Head to toe concept“. To znamená, že jsou boty, oblečení, helma i kolo barevně a stylově sladěné. Takové skupiny produktů jsou ve všech liniích v závodní, v MTB kategorii i v progresivní.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výroba se všeobecně zjednodušuje a platí více je méně.  Švy, které nejsou nutné z konstrukčního hlediska se tak prostě pouze natisknou. Vzhled je podobný, ale zevnitř je výrobek příjemnější (není tam žádné tření o švové přídavky) a výroba je levnější. (viz níže Craft)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 TRENDY PRO MĚSTSKÁ A ELEKTRICKÁ KOLA

Rostoucí trh městských a elektrických kol sebou přináší úplně jiné nároky na oblečení. Cyklista na elektrokole má vysokou rychlost bez toho aniž by se příliš potil. Může si tedy snadno obléknout to, v čem bude např. sedět celý den v kanceláři. Problém ale je, že řidiči vozidel neočekávají tak vysokou rychlost od někoho, kdo jede v saku a snadno takového cyklistu přehlédnou, obzvlášť pokud je snížená viditelnost. Hned několik firem proto vyvinulo elegantně vypadající oblečení s vetkanými reflexními vlákny.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rovněž déšť a špatné počasí není již překážkou,  pokud máte to pravé oblečení. K vidění byly zajímavě řešené kabátky do deště ve výrazné oranžové nebo tlumenějších odstínech.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autor: Michaela Pokorná, Kája Polívková
Foto: M.Pokorná, archiv DNK

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková