Mladičká Francouzka Prévot přepsala historické tabulky !

Světovou šampionkou v ženském závodě horských kol se stala Francouzka Pauline Ferrand Prévot. Tato třiadvacetiletá závodnice zároveň mění historické tabulky: jako jediná závodnice totiž dokázala získat světový titul na silnici, v cyklokrosu a nyní i v terénu. To vše během jediného roku !

V andorském horském středisku Vallnord – La Massana, se dnes v pravé poledne pustily do boje elitní bikerky. Zcela suverénní jízdu předvedla třiadvacetiletá Francouzka Pauline Ferrand Prévot, jezdící za Rabobank-Liv , která byla od startu v čele závodu a postupně si bezchybnou jízdou vypracovávala na soupeřky náskok. Prévot si nejlépe ze všech poradila jak s vysokou nadmořskou výškou ( 2000 m.n.m), která řadě soupeřek doslova zastavila nohy, tak  i s náročnou tratí, jíž ještě ztížil déšť předchozí den.

Už pár týdnů před samotným závodem se v kuloárech nesla informace, že se tato drobná Francouzka pokusí o unikát, který historie cyklistiky nepamatuje: ovládnout tří rozdílné disciplíny. Dnešním triumfem se tak Pauline navždy zapisuje do historických tabulek: jako první dokázala během 12 měsíců (!) získat titul světové šampiónky na silnici (září 2014 – MS v španělské Ponferadě) , v cyklokrosu ( leden 2015 – MS Tábor) a horských kolech ( září 2015 – Andora).

Výsledky :
1. Pauline Ferrand Prévot (FRA) 1:52:44 hod.
2. Irina Kalentieva (RUS) +0:58 min
3. Yana Belomoyna (UKR) +1:36
4. Gunn Rita Dahle (NOR) +2:15
5. Catherine Pendrel (CAN) +2:15

České závodnice bojovaly ve čtvrté, resp páté desítce (34. Karla Štěpánová,45. Tereza Huříková -1 kolo).

Autor: Kája Polívková

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková