Pokud tato velmi zdravá pseudoobilovina ještě nenašla místo ve vašem jídelníčku, nabízíme vám tři recepty- na chutnou snídani, výživný oběd i zdravou večeři. Určitě si pochutnáte…
Tato rostlina – zvaná také merlík čilský, je stará kulturní plodina původem z pohoří And v Bolívii,. Peru a Chile a již před 5000 roky byla potravinou Inků, žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Výraz „quinua“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“. Zralá semena této rostliny s používají k vaření kaší, jako zahušťení polévek, přípravě placek, mele se z nich mouka.
Mouka neobashuje lepek, tudíž je žádanou potravinou pro celiatiky. Semena jsou zdrojem vitamínů , minerálů (hořčík, železo), vysokou hodnotu bílkovin ( 23%). Jistě je zajímavé, že pro nutriční hodnoty byl merlík čilský doporučen v NASA mezi potraviny vhodné pro kosmonauty na dlouhé lety do vesmíru.
5x ano pro Quinoa
-neobsahuje lepek
– téměř dvojnásobně převyšuje svým obsahem vlákniny často užívané obiloviny
-má ideální nutriční složení – cca 60% sacharidů, 23% bílkovin a 5% tuku
– má nízký glykemický index
– obsahuje všechny esenciální aminokyseliny (složení by se dalo přirovnat ke kombinaci sóji s obilovinami
Jdeme vařit….
Semínka Quinoy jsou obalena ochrannou vrstvou obsahující tzv.saponiny ( látky, které chrání semena před ptáky a hmyzem a které je před úpravou potřeba odstranit, protože vám mohou podráždit žaludek a protože by quinoa byla hořká). Saponinů se zbavíte jednoduše – semínka můžete nechat namočená přes noc, pak vodu slít a vařit je v čerstvé vodě, nebo také postačí, pokud je před vařením několikrát důkladně propláchnete vodou.
Quinoa se vaří stejně jako rýže, dva hrnky vody na jeden hrnek Quity – zhruba za 15 minut je hotová. Pokud jí využijete jako přílohu, ohlídejte si tvrdost, stejně jako např. u těstovin, pokud z ní chystáte kaši, minutka navíc neuškodí.
Quinoa k snídani – kaše s jablky, skořicí a ořechy
Repect možná dost podobný, jako při přípravě kaše ovesné. Ale chuť a nutriční hodnota trochu jiná.
Na dvě porce potřebujete: 150 g Quinooa ,o,4 l mléka, 1 velké nastrouhané jablko, špetku soli, , třtinový cukr, med, javorový sirup (pro dochucení), skořici, vlašské ořechy
Quinou propláchněte v jemném sítku. Mléko přiveďte k varu, přidejte quinou, sůl a přikryjte pokličkou (ponechte malou mezeru na únik vzduchu). Vařte na mírném plameni cca 12 minut. Poté přidejte strouhaná jablka, cukr, javorový sirup askořici, vše dobře promíchejte a vařte ještě dalších 10 minut do úplného změknutí. Pokud použijete již uvařenou quinu, směs jen prohřejte a poté vmíchejte ostatní ingredience. Další kreace jsou jen na Vás: přidejte rozinky, kokos, jiné ovoce….
Quinoa na oběd : s kuřecím masem a zeleninou
Nakupte si :quinoa – 300 g,kuřecí prsa – ½ kg,2 barevné papriky, cuketku , červenou cibuli,
česnek – 2-3 stroužky,olivový olej, sůl, oblíbené koření, případně mandle
Maso nakrájejte na nudličky, okořeňte a opečte na oleji. Přidejte nakrájenou zeleninu a poduste, dokud není zelenina měkká (ale ne rozvařená). Uvařenou quinou potom smíchejte s masovou směsí a na závěr můžete vmíchat opražené mandle. Opět je prostor pro různé variace- od záměny zeleniny až po vegetariánskou, kdy využijete místo masa např, tofu.
Quinoa k večeři : zeleninový salát s avokádem
V tomto případě se vyplatí mít quinoou uvařenou dopředu, pak máte doboru večeři připravenou skutečně za chvíli. Stačí mít připravenou zeleninu: rajče, salátovou okurku, avokádo /část si nechte na zdobení, šalotku, sterilovanou nebo mraženou kukuřici, limetku.
Příprava jednoduchá, na drobno pokrájejte zeleninu, smíchejte s quinoou, dochuťte jemně solí, nechte uležet. Lehký dresink připravte s olivového oleje, limetky, špetky pepře. Připravené jídlo můžete dozdobit zbylými kousky avokáda.
Autor: Kája P.
zdroj: wikipedia, recepty