Podzimní šatník dámy – cyklistky

Podzimní vyjížďky, ať už prosluněným lesem nebo v mlhavém oparu, mají své kouzlo a tak spousta z nás ve volném čase usedá na svého bika a vyráží vstříc zážitkům. Aby však tyto výlety nebyly nakonec potrestány nachlazením, které nás pošle rovnou do postele, je třeba promyslet, co na sebe. Malý průvodce DNK vám k dobré volbě pomůže…

Každá z nás jistě slyšela slogan, že není špatného počasí, ale špatné oblečení. V současné době skutečně najdete na trhu produkty z moderních, funkčních technologií, které disponují požadovanými vlastnostmi – od tepelné izolace, odvodu vlhka, až po ochranu před deštěm a větrem.  Ale ani špičkový kousek vás nezachrání, pokud nedodržíte základní principy oblékání.

Cib cib cibulenka…aneb vrstvení je základ
Vrstvení, neboli oblékání se podle tzv. cibulového systému (název vychází ze zkušenosti loupání této nepostradatelné kuchyňské potraviny) je základním principem oblékání pro vaše sportovní aktivity. Je lepší mít na sobě více vrstev, které jsou jednak variabilní pro změny počasí, momentální potřeby ( střídání jízdy do kopce a rychlejšího sjezdu ), ale také se tu otvírá možnost využít různé, již zmiňované technologie a materiály. Základní rozdělení je jednoduché, tři vrstvy a jejich tři úkoly : spodní – odvod vlhka, střední – tepelný komfort a svrchní – ochrana před vnějšími vlivy.

1213-100066_AA

První vrstva – funkční spodní prádlo
Pro dámy zahrnuje spodní vrstva podprsenku, tričko, pokud se jedná o jiný sport, než je kolo, tak i spodní kalhotky. Zapomeňte na bavlnu – v případě chladnějšího počasí, kdy se jen lehce zapotíte skutečně nadělá víc neplechy, než služby. Studí..a nezmůžete nic, ani když zvýšíte své jízdní tempo. Slovíčko „funkční“ má skutečný význam. Většinou jde o materiály ze syntetických vláken, jejichž struktura a tvar mají vliv na transport vlhkosti směrem od těla. Trička, nátělníky (i již zmiňované podprsenky) jsou přiléhavé na tělo, tudíž udržují pocit tepla, a zároveň jsou prodyšné, takže „posílají“ vlhkost do druhé vrstvy. Specielní zmínka patří produktům z ovčí vlny – merino prádlu. Vlna má vlastnost, že dokáže hřát i vlhká, takže pokud nepatříte mezi ty, které na těle „škrábe“, je to velmi užitečná a univerzální volba pro chladnější dny, na nejrůznější outdoor akce – kolem počínaje a třeba skialpy konče.

Trička, určená jako spodní vrstva jsou nabízená jak ve variantě s krátkým, tak i s dlouhým rukávem.

Druhá vrstva – dres , flees i vlna
Pro dny babího léta většina cyklistů použije dres s krátkým rukávem (materiál coolmax a jeho varianty), doplní o návleky na ruce, eventualně vestičku. Podzimní klasika, kterou užijete ale i pro zimní ježdění, jsou dresy s dlouhým rukávem, s teplejšího materiálu – počesané vlákno na rubu látky vás zahřeje. Některé dresy mají na přední straně windstopper membránu, takové už částečně suplují třetí vrstvu. Jako vrstvu, která vám má nabídnout teplotní komfort můžete vzít opět tričko z merino vlny, ale s větší gramáží (od 160g/m2 látky). Tričku většinou nechybí zip a vyšší límec.

Stejnou pozornost věnujte i cyklistickým kalhotám – i tady je výběr v materiálu, kombinací, např. lehce zateplené ¾ kalhoty si našly řadu příznivců.  Stejně tak dobře zafunguje vrstvení – kdy si přes dlouhé „čapáky“ obléknete volnější kraťasy, které kromě příjemného estetického dojmu, udělají skvělou termoizolační službu.

 

Svrchní vrstva
Změny počasí, studený vítr a typické podzimní „vlezlo“ vyžaduje zvolit svrchní díl takový, aby těmto vlivům odolal. To znamená hledat kombinaci materiálu, který neprofoukne, je, alespoň částečně voděodolný. Pokud jste na začátku podzimu používaly lehké větrovky, které lze sbalit do kapsy dresu, později vám už nestačí kvůli teplotnímu komfortu. Je třeba hledat mezi produkty, které jsou zateplené a mají již zmiňovanou Windsoppre nebo Gore-tex membránu. Některé bundy mají  odepínací rukávy, což vám nabízí další variability ve volbě vrstev. Pokud investujete do kvalitní bundy, nesmutněte z její ceny. Budete nadšená z jejích vlastností, které vám zpříjemní cyklistické vyjížďky, ale i další outdoorové sporty.

Šikovné doplňky
Návleky, čelenky, rukavice –  pro většinu cyklistů, kteří nejsou jen sezónními jezdci, znamenají naprostou nezbytnost v jejich sportovním šuplíku. Neexistuje univerzální rada, co kdy vzít. Každý potřebujeme jiný teplotní komfort – není výjimkou  potkat v jeden den, téměř shodnou dobu  jezdce v kombinaci „krátký-krátký“ a oproti tomu „kuklínka“ v dlouhých kalhotách a návlecích. Co je třeba mít na paměti, že zkřehlé prsty vám skutečně znepříjemní vyjížďku,  od nohou, bez návleků nebo termo ponožek nepříjemně prochladnete, velká část něžného pohlaví pak bojuje s nepříjemností, zvanou „nastydlý močák“. Rtuť teploměru a pocitová venkovní teplota je jedna věc, ale ve skutečnosti vás ještě ochlazuje proudění vzduchu.

Při výběru teplých rukavic si kromě padnoucí velikosti uvědomte, že vám nesmí příliš zhoršit pocit při držení řidítek i ovládání brzdových páček a řazení.

Pro komfort vašich nohou, resp. chodidel máte několik možností. Můžete si pořídit teplejší ponožky, některé jsou s přídavkem merino vlny, tedy hřejivost by měla být i v případě propocení.  Novinkou  pro příští rok od skotské značky Polaris jsou dokonce  voděodolné ponožky. Jinou variantou je pořízení si návleků na tretry – tloušťka a materiál se různí, od tenkého windstopperu až po zimní neopren. Slabinou je ale oblast podrážky, respektive umístění kufru, kde návlek nemůže být. Proto stojí za zvážení, pokud vás bikovačka neomrzí ani v chladných měsících, nákup zateplených treter.

Tolik pro začátek, v dalších dílech se můžete těšit na naše redakční testy a tipy.

Autor: Kája P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková