Jak zbavit organismus únavy i povánočních kil

Cítíte, že po vánočních a novoročních oslavách jste zralá na pořádnou očistu těla ? Proč ne, ale rozumně ! Přinášíme pár tipů na potraviny, které vám zaručeně zaberou a za pár dní budete zase ve formě. Stačí jimi jen obohatit váš jídelníček….

Svátky za námi. Pracovní maraton, pečení, úklid, pak zasloužený odpočinek, uvolnění. A také příjemné neřesti, které tak nějak k vánočním a novoročním oslavám patří.  Spousta laskomin, kterým nešlo na návštěvách odolat, sklenka (a asi ne jen jedna) s přáteli na přivítání nového roku. Pokud se cítíte bez elánu a potřebné energie, ručička na váze ukazuje zas o další dvě kila navíc, pak je na místě zvážit, zda svému tělu po těch svátečních „orgiích“ neulehčit několikadenní očistnou kůrou.  Dříve, než vás začne provázet špatná nálada, podrážděnost nebo třeba pocit marnosti, že jste si zkazila vaše předvánoční sportovní úsilí.

Povánoční očista? Ano, ale rozumně
Cílem je odlehčit tělu, trávícímu systému, nahodit se do původního režimu, tedy pokud byl správný a pro vás fungující. A nebo nastartovat ten o něco lepší.  Které orgány potřebují v rámci povánočního „detoxu“ ulevit a jak ?

Střeva potřebují dostatek vlákniny v podobě zeleniny, obilovin a lněných semen. Ale pozor ‒ velké množství syrové zeleniny může naopak způsobit zažívací potíže, nadýmání nebo  zácpu. Vsaďte tedy na jídla plná teplé dušené zeleniny, která můžete kombinovat se zdravými přílohami. Rozhodně se neztratí ani polévka – zeleninový vývar, či hustší špenátová nebo hrášková… zde platí jediné pravidlo, nezahušťujte jíškou, ale např.kukuřičným sladem.

Střevům výborně prospívá natřásavý pohyb. Ideální je běh či svižná chůze, tanec nebo skákání na trampolíně.

Ledviny– nemají zimní období zrovna v lásce. Může za to hned několik faktorů. Jednak v tomto období nemíváme zrovna velký přísun minerálů a vitaminů. Příčinou bývá nižší kvalita dostupného ovoce a zeleniny a pochopitelně i jejich vyšší cena. Dále ledvinám neprospívají toxiny všech druhů a virovými infekcemi i bakteriemi se to kolem jen hemží. V neposlední řadě je to i samotný chlad. Co se týče vánočního pitného režimu, ruku na srdce- měla jste čas si hlídat objem vypité tekutiny? Ale pozor, sem se nepočítá káva, džus, a samozřejmě alkohol, který vás ještě více dehydratuje.

Činnost ledvin podpoříme dobrým pitným režimem, vybírejte z bylinných čajů, nesycenou vodu  (ta perlivá může dráždit trávící trakt a přispívá k překyselení). Mezi vhodné nápoje patří i pivo – má poměrně dobré složení, jen zůstaňte u jednoho (malého?) , aby přínos očisty nenarušil alkohol.

Játra – mají (a to nejen po alkoholových dýcháncích) dost starostí se zpracováním odpadních látek z těla. Proto je příliš nezatěžujte tučnými a smaženými jídly, tučnými mléčnými výrobky. Játrům naopak prospívají hořčiny. Například ostropestřec mariánský nebo žluté koření kurkuma.
 

Kůže souvisí jak s ledvinami, tak s játry. Jsou to naše takzvaně druhé plíce ‒ co nevydýcháme či nevyloučíme „kanalizačním potrubím“, tlačí se ven přes kůži. Takže zařaďte v rámci povánoční očisty organismu saunu. Teplo vám otevře a pročistí póry, kůže pak může dýchat, což uleví tělu od toxinů.

7 POTRAVIN, KTERÉ POMŮŽOU

O detoxikačních kůrách, pilulkách, ale také jídelníčcích se napsalo mnohé. Vždy záleží na vaší volbě i kreativitě, jak si doporučené potraviny nakombinujete. Přehled kapslí necháme stranou, ale dáme vám sedm příkladů potravin, které tělo dokážou díky svému složení či konzistenci pročistit a podpořit činnost výše uvedených orgánů.

1. Kapusta, květák a brokolice : obsahují fermenty podporující „čištění“ jater a střeva od škodlivých látek.

2. Jablka : jsou bohatá na pektin a vlákninu zbavující trávicí trakt „odpadů produkce“. Jablka je lepší jíst se slupkou, už proto, že v ní a těsně pod ní je nejvyšší obsah vitamínu C. Jablíčko před požitím důkladně umyjte, „modní“ voskový nátěr nepatří k tomu, co by si vaše trávící ústrojí potřebovalo požít.

3. Hlávkový salát : kdo si myslí, že jde o prázdné listy, je na omylu. Najdeme zde nejen řadu vitamínu a minerálů, zejména v těch zevních, hodně zelených. Má také výrazný povzbuzující účinek na látkovou výměnu.

4. Červená řepa : v poslední době nechybí v repertoáru žádné moderní kuchařky. Řepa příznivě ovlivňuje funkci jater, ledvin a močového měchýře. Obsahuje mnoho pektinu, vitamínů i minerálů. Syrová má skutečně mnoho blahodárných účinků, několik receptů najdete v našem starším článku. Odvar z řepy a vařená řepa sama jsou výborným projímavým a močopudným prostředkem.

5. Mrkev: není pouze bohatá na provitamín A a pektin, ale ovlivňuje blahodárně také vodní režim organismu. Čerstvá mrkvová šťáva podporuje činnost ledvin a jater.

6. Sušené švestky: jsou bohaté na balastní látky užitečné pro trávení a očistu organismu.

7. Celozrnné pečivo : určitě dobrý pomocník při očistě organismu, jen ho jezte s mírou a vybírejte kvalitní a prověřené výrobky. Prospěšné je zejména pečivo s otrubami nebo ze žitné mouky a také vícezrnné pečivo, v nichž je mnoho vitamínů skupiny B. Pozor na balené celozrnné chleby, kvůli vysoké vlhkosti mají tendenci chytat plísně. Lepší je skočit pro čerstvý, nebalený kousek.

A pokud podpoříte úpravu stravy pohybem, úspěch je zaručený. Ale to už přeci dávno víte…

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková