Redakční test: Specialized Ruze Expert 6Fattie

Představujeme druhý model z našich vybraných a povedených “mutantů”. Opět jde o trail bike a také v jiných rozměrech, než jste byly zvyklé. Objevte výhody 6Fattie…

Díl II. Specialized RUZE Expert 6Fattie
Vyšší trakce, lepší ovládání, více zábavy – to je filosofie tvůrců trail biku Specialized Ruze Expert 6Fattie. Tento dámský model vznikl, společně se svým pánským protějškem FUSE, abychom si i na hardtailu mohli vychutnat jízdu z kopce v členitějším terénu a zároveň i efektivní jízdu vzhůru.

Specialized Ruze Expert 6Fattie je ryze dámským modelem, který přináší pro své uživatelky zcela nový koncept – 6 Fattie. Na ráfcích průměru 650B (27,5), jsou obuté 3“ pláště, které vyvažují požadavek na trakci, stabilitu i jízdní vlastnosti při stoupání.

_MG_5848

Rám je vyroben z hliníku M4 Premium, který zohledňuje nároky na pevnost a zároveň i na nízkou váhu. Dámská geometrie rámu se mimo jiné vyznačuje nízko položenou a prohnutou horní rámovou trubkou, díky které nabízí komfortnější manipulaci s kolem. Pozornost upoutá i specifická zadní stavba, která umožňuje i při širokém zadním plášti použít standardní šířku středové osy.

_MG_5857
O přední tlumení se postará vidlice Manitou Magnum Comp 650+ , se zdvihem 100 mm. Má nastavitelný odskok a možnost uzamčení. Je vybavena systémem Custom Tune, který umožňuje dobrou nastavitelnost i u cyklistek s nižší hmotností.

_MG_5862

Řidítka Specialized Stout XC svou šířkou (660mm) se přizpůsobují ženským potřebám, ale zároveň zohledňují trailové zaměření. Specialized Ruze Expert je dámský bike, tudíž nesmí chybět ani další důležitý dámský komponent , sedlo Myth Body Geometry.

Označení EXPERT charakterizuje osazení kola, jde o odolné a především spolehlivé komponenty. Řazení a přehazovačka je od Sramu, model GX. Kliky Specialized Stout jsou dle velikosti kola v rozměrech 165(pro vel. S) až do 175 mm(vel. L), což je skutečně vychytávka. Ruze Expert má poměrně malý jednopřevodník, s 28 zuby, vzadu desetikolečko v rozpětí 11-36. Americký Sram dodal i hydraulické brzdy, v případě Ruze Expertu jde o řadu DB3, které jsou spolehlivé a podtrhují dobré vlastnosti kola.

_MG_5854

Rozdíl, který je od pohledu viditelný a následně znatelný při jízdě, jsou použité balonové pláště. Specialized 6Fattie Ground Control. Díky nim je větší styčná plocha, lepší trakce i pocit stability při zatáčení.

_MG_5855

Cena za tento univerzální bike je necelých 58 tisíc, v nabídce modelu Ruze je i levnější varianta Comp, stejně jako Expert vybavená 6Fattie plášti.

Jak dopadly naše jízdní testy se dozvíte brzy…

Autor: Kája P.
Foto: archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková