Jak na bílý dres? Babiččina rada funguje.

Bílé dresy ženám sluší. Horší je to s jejich praktičností. Ale co neudělat pro ten pocit, být šik…. Čerstvý zážitek redaktorky Jíti.

Krásné slunečné nedělní odpoledne a vy vyrážíte na kolo. To je vypucované, naleštěné – ať nedělá ostudu. Dáte si záležet na výběru dresu, kalhot a ponožek – aby vše ladilo a nic vám nekazilo zážitek z cesty na kafe a zpět.

A taky asi znáte ten okamžik, kdy se jasná modrá obloha zatáhne a zrovna v okamžiku, kdy se není kam schovat, spustí se z nebe liják. Parádní letní bouřka. O nic vlastně nejde, teplota vzduchu skoro neklesá a tělo se zahřívá výkonem. Šlápnete do pedálu a snažíte se z bouřkového mraku vyjet co nejdříve. Dáte si ještě několik kilometrů na mokré silnici a domů přijíždíte mnohdy už za slunečního svitu, leč úplně zmoklá.

Kolo naštěstí stačí opláchnout vodou a setřít hadrem. Vám horká sprcha. Ale co s tím flekatým dresem? Jak jej šetrně a efektivně zbavit blátivých kapek? Který prací prášek je ten nejlepší a skvěle funguje?

Pokud čekáte jasnou odpověď, jaký prášek nasypat do pračky, aby bílá byla znovu bílá, ode mne se jí nedočkáte. Vyprat bílý dres tak, aby byl zase bělostný, je nejen otázka pracího prášku, ale také materiálu, ze kterého je vyroben. A na většinu materiálů jen pračka a prášek nefunguje. Tedy ano, pokud zvolíte program s vyšší teplotou vody a cyklus praní několikrát opakujete.

Pokud ale chcete udržet kvalitu sportovního oblečení co nejdéle, musíte mít na zřeteli, že tyto kousky nemají rády vysokou teplotu, ideální teplota vody je 30°C. Vyzkoušela jsem řadu pracích prášků, gelových kapslí, speciálních přípravků na sportovní oblečení, ale na třicítku a jeden cyklus sportovního praní v pračce si se skvrnami neporadí.

Mám ale zaručený fígl, který znaly již naše babičky. Mýdlo s jelenem. Hezky dres přeprat v ruce, namydlit a šup do pračky. Vyprané pak na šňůru na sluníčko. Pro usnadnění práce bych brala domů valchu.

img24dd8f23d154d3148c36cf3cb595c372

image7
Bílé kombinézy vozí i dámy ze světového poháru, Jolanda Neff (obr. 1) a Karla Štěpánová. Právě Karla nám potvrdila, že nezbytné je namáčet a občas i trpělivě ručně nejvíce špinavá místa ručně odeprat. Ale na start už zase v bělostné bílé…

 

A co vy, dámy na kole, jak bojujete se skvrnami na světlém sportovním oblečení? Máte nějaký zaručený recept, který funguje vám?

Autor: Jíťa M.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková