Tereza Němcová-Huříková: V sobotu se loučím!

Ačkoliv to nebyl záměr, krátký rozhovor s Terezou, coby zástupkyní elitní kategorie, se shodou náhod ocitl jako poslední k zveřejnění. To jsme ještě netušily, že to pro ní bude poslední velký závod v cross country. Tereza Němcová, někdejší juniorská mistryně světa se loučí se světovou scénou cross country….

Velmi čerstvá je informace, že Tereza Němcová v sobotu odpoledne pojede svůj poslední světový šampionát v cross country. Ať už bude její výsledek jakýkoliv, chce si zdejší atmosféru užít a také svým vystoupením poděkovat fanouškům za jejich přízeň. I ona dostala 7 otázek směrem k její účasti v Novém Městě…

Terezo, vzpomínáš si na svůj první světový šampionát? Máš spočítané, kolik jsi jich od té doby jela?  

Tohle by mělo být mé 15. nebo 16.? Už to jde dost těžko počítat. První si ale budu vždycky pamatovat dobře. Bylo to v roce 2004, kdy jsem poprvé jako juniorka závodila na MS v Les Gets. Tehdy jsem nemohla porovnat, jak na tom jsem oproti soupeřkám. Když jsem se pak během závodu dostala do vedení, bylo to jak ve snu. Ten se změnil v černý, když mě od titulu dělily poslední 2 kilometry a já chytla defekt. Tehdy jsem si to ještě musela opravit sama, dojela jsem pak na třetím místě a s pláčem. A o rok později už to vyšlo na juniorský titul.

PR200509010084

Jak jsem se od tebe dozvěděla, tenhle závod bude zároveň tvým rozloučením se světovým závoděním v discpilině cross country.  Jak jsi ladila svojí přípravu?

Letos byla má finální příprava dost odlišná od předchozích sezón, kdy už spíš dolaďuji tréninkem detaily a závody víkend před MS vynechávám. Letos jsem si střihla závod 6 dní před a to ne jen tak ledajaký, ale rovnou maratonské MS, které se jelo ve Francii v Laissacu. Byl to velmi těžký závod, technicky i fyzicky a vzal mi hodně sil, takže jsem se v týdnu soustředila spíš než na trénink, na odpočinek. A to v prostředí největší akce Bike Fun International, která vyvíjí krom jiných značek právě mé závodní kolo Superior. A tak jsem měla tu jedinečnou možnost si pořádně prohlédnout a otestovat novinky pro rok 2017 a zároveň mezinárodním distributorům odprezentovat nejžhavější novinku pro ženy, a to novou kolekci kol MODO v dámském designu, kterou pro holky jako jsem já Superior vyvinul! Takže se už těším na rok 2017!

Trať znáš určitě dobře, ale přeci jen, je tu něco, z čeho máš naopak respekt?

I přesto, že jsem tedy přijela do místa dění až ve čtvrtek odpoledne a na trať šla až v pátek ráno, co se týče znalosti tratě, jsem klidná. Zúčastnila jsem se totiž společného reprezentačního soustředění, kde byla možnost si s ostatními reprezentanty pořádně trať najet, a to jak za sucha, tak za mokra. Jediné, co nebylo ještě připravené, byla BMX sekce pod stadionem, kde to bylo zabité i v poslední oficiální trénink, den před naším sobotním závodem, což mi trochu udělalo čáru přes rozpočet, proto sekci budu projíždět a ne skákat. Myslím si ale, že tím člověk tolik neztratí. Jinak atraktivních míst je na trati spousta, techniku si tu užívám, co je na téhle trati největší výzva, jsou podle mě kopce.

Jaké počasí by ti na závod vyhovovalo? Střídá se tu modrá obloha a teplo, ale trať už zkropila silná bouřka…..

Jsem holka ze Šumavy, kde teploty jdou zřídka přes 30°C, teď žiju v Beskydech, kde umí být i pořádné teplo, tak jsem si trochu zvykla, přesto mě vedro dokáže hodně zničit, a tak  bych na závod brala teploty kolem 20°C. Když bude trochu vody, tak mi to ale nevadí.

Jak vyladíš svůj bike na nejdůležitější závod sezóny?

Superior vytvořil  úžasné prototypy fullů pro rok 2017, které hodně závodníků i pro tento závod sedlá, protože díky hmotnosti pod 9,8km nejsou přítěží ani do kopců. Protože jsem ale ještě minulý víkend závodila na HT s dvoupřevodníkem a nejsem člověk schopný rychlých změn ve volbě kola, rozhodla jsem se neexperimentovat a jet i tento mistrák na svém dobře zajetém stroji Superior Team Issue 2016 osazeným Shimano 2×11. Přesto mě ale v nadcházející části sezóny budete již vídat na obou prototypech HT i full Superior 2017.

hurikova

Jak trávíš dny před závodem, jak se rozptyluješ od nervozity?

Protože jsem přijela až krátce před závodem, moc rozptýlení už pro mě netřeba. Naopak jsem ráda, že mi naše šikovná česká štafeta pomohla rychle nasát atmosféru MS díky napínavě vybojovanému stříbru! To je panečku vstup do domácího šampionátu ve velkém stylu! Myslím, že se diváci mají na co těšit i v nadcházejících dnech! A že jich bude! Mluvila jsem s pořadateli, že vstupenky jsou takřka vyprodané! Bomba! Těším se!

Všech ostatních jsem se ptala na jejich výsledkové očekávání, ale tvé oznámení, že se tady budeš se světovou cross country scénou loučit to vše asi mění…

Ano, tím, že to bude naposledy, co pojedu MS v XCO,chci si  tento český svátek cyklistiky  naplno užít! Vychutnat si fandění našich českých fanoušků, pohladit svými plášti Mitas  každý novoměstský kořen a poděkovat tím všem za tak neskutečnou podporu, které se mi za ty roky reprezentace České republiky dostalo. No, asi  budu i brečet…

ALD63fc2d_144420_7103925

Tak ať se výkon zadaří podle představ a užij si tu výjimečnou atmosféru, kterou ti fanoušci bezpochyby vytvoří.

Autor: Kája P.
Foto:mtbs.cz

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková