Katka Nash o olympijské trati a předzávodních pocitech.

Krátký rozhovor s naší jedinou českou zástupkyní v závodě horských kol, Katkou Nash. Jak se cítí dva dny před závodem? Koho tipuje za vítěze? Jaká trať na bikery v olympijském parku čeká…?

Už za dva dny se postaví na start olympijského závodu výběr 30 elitních žen. A jednou z nich, ke které budou upínat svou pozornost čeští fanoušci, je sedmá žena ze světového šampionátu, Katka Nash. Krátce po příletu do dějiště her nám sdělila své dojmy a očekávání….

kaca

Jedeš už páté OH, jak se cítíš? Kdy jsi přiletěla do dějiště her?

Cítím se dobře. A samozřejmě jsem ráda, že tu jsem. Přiletěla jsem v pondělí, na aklimatizaci mi to bohatě stačí.

Bydlíš společně s českou reprezentací nebo jsi zvolila vlastní ubytování, jako některé týmy?

Bydlím v olympijské vesnici. Na pokoji jsem s českou zápasnicí, je to zajímavé povídání o jiném sportu.

Jak se ti líbí trať? Kdy jsi na ní byla trénovat?

Poprvé jsem ji viděla ve středu, kdy jsme měly oficielní trénink. Je dobrá a líbí se mi na ní několik věcí. Technické sekce, sedí mi kopce, že nejsou moc prudké, hodně se to tady mění. Stále je na co se soustředit.

V  OH v Londýně jsi patřila mezi favoritky, ale skončila pak na 14. místě. Máš z toho nějaké poučení pro sobotní olympijský závod?

Zrovna jako před Londýnem jsem v přípravě udělala vše, byla zdravá a připravená, jak nejlépe to šlo. Jak to dopadne teď, se uvidí. V každém případě budu bojovat, co mi síly budou stačit.

_MG_1772
Na MS v Novém Městě dokázala vybojovat 7. místo. Na OH je redukované pořadí. Vyjde to na medaili..?

Jak tedy vypadá příprava poslední dny před závodem?

V pondělí přílet do Ria, ve středu byl první trénink, ve čtvrtek ještě znovu na trať, v pátek už jen lehké projetí a pak hurá do závodu! Pro mě je důležité jít do závodu odpočatá.

Tvoje páté hry, dopadne na tebe ještě tréma z mimořádné události nebo to bereš jako každý jiný, důležitý závod?

Mám trému. Samozřejmě, že mi na tom závodě hodně záleží a tak to má být. Až tréma, alespoň malá, nebude, tak přestanu závodit.

Prozradíš tvoje výsledkové očekávání?  Co bereš jako  dobrý  výsledek, z čeho naopak budeš smutná?

Těžko říct. Bude záležet na mém výkonu. To, jak zajede zbytek pole já neovlivním. Takže se musím soustředit na svůj závod a výkon, jet na maximum. Já nikdy nedojíždím závod s pocitem, že jsem mohla jet trochu rychleji. Nechávám na trati všechno….Pak nemůžu být nespokojená.

Tipneš favority na vítězství? Mezi muži i v ženské kategorii? 

Český kluci a švýcarské mládí.

Tak držíme pěsti, Katko!

 

Jaká je olympijská trať?

Závod horských kol je situován na kopec Deodoro, okruh měří 4,85 km a maximálně těží z místní topografie. Traily jsou namotané na strmém svahu, jsou využity přírodní skalní útvary. Diváci, kterých se očekává kolem 25 000, mají možnost z nejvyššího bodu vidět až  85%  trati, což zvyšuje atraktivitu olympijského závodu. Pro srovnání, na londýnských hrách to bylo kolem 65%. Na okruhu nechybí tradiční umělé překážky, rock garden nebo sjezd s 40% sklonem po naskládaných kulatinách. Jako roli sehraje počasí se ukáže v sobotu, respektive pro mužský závod v neděli. Okruh je celý na přímém slunečním žáru, počasí je v Riu hodně proměnlivé, střídají se horké dny,na víkend se také  očekávají přeháňky.

KLÁDY

 Autor: Kája P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková