Eurobike 2016 – KOLO dámské trendy

Kdo se těšil na naší fotoreportáž z Eurobike, věnovanou kolům, je tu v pravý čas….

Vedle oblečení to byly právě expozice s novými modely kol, které nás v rámci veletrhu logicky nejvíc zajímaly. V dvanácti halách, které jsme prošly toho bylo k vidění opravdu hodně a to jsme naši pozornost cílily především na dámské modely. Trend rozšiřování nabídky o dámské kolekce nabírá na obrátkách, což je příjemné zjištění. Ať už se jednalo o menší expozice nebo naopak stánky velkých značek. Někdo má v nabídce pouze jeden, dva modely, zároveň  ale doplněné designově sladěným oblečením. Takovým příkladem byla  americká značka Yeti, její dámské karbonové modely dostaly jména Yeti Beti.

yteu beti

yeti

Protipól jsme tradičně viděly u Scottu. Možnost dokonalého výběru podle zájmu, schopností, zaměření i peněženky, včetně filozofie „head to toe“, tedy nabídnout ke kolu i kompletní výbavu. To je, co se ženského smýšlení a nároků týče, jednoznačně trefa do černého.

SCOTT
Silniční karbonová Contessa Solace a k ní vyladěný komplet
Nový Scott Spark s pluskovými plášti. Vyladěný bike i co se barevnosti týče....
Nový Scott Spark s pluskovými plášti. Vyladěný bike i co se barevnosti týče….

Ale je tu ještě další a pravděpodobně ještě výraznější záležitost, která jasně dominovala na veletrhu Eurobike a to jsou elektrokola. Těžko hledat cyklistickou značku, která by ve své nabídce neměla mountain e-bike a nebo alespoň elektrobike trekkingový či do města. Velkému zájmu (zejména mužské populaci)  se těšily i  samostatné expozice elektromotorů, ať už zn. Bosh, Yamaha nebo Shimano, kde jde logicky vývoj vpřed také hodně dynamicky.

Futuristicky zpracovaný e bike OVERVOLT od francouzské značky Lapierre
Futuristicky zpracovaný e bike OVERVOLT od francouzské značky Lapierre

To, že jsou v nabídce e-biky hardatil i fully, dámské i dětské, endura i dh kola (psaly jsme jako novinku Haibike vloni), je v podstatě již samozřejmost. Přesto nás lehce zaskočila prezentace značky Haibike, která se na elektrobiky (konkrétně ty odpružené) specializovala jako jedna z prvních. Na výstavní ploše jsme napočítaly přes 50 modelů!

_MG_8339

E-mánie u Haibike
E-mánie u Haibike

Poslední skupinou kol, která minimálně potěší oko nejedné ženy, jsou městská kola, city kola holandského typu. Při pohledu na jejich specifické zpracování, osobitou barevnost, krásné doplňky, dostanete chuť takové mít a zažít na něm chvíle, které zobrazují reklamní plakáty. Škoda jen, že u nás je, oproti evropským velkoměstům, kde disponují propracovaným systémem cyklotras, realita trochu jiná. Ale proč nejít příkladem, neudělat něco navíc pro své zdraví, pohodu, třeba jednou, dvakrát v týdnu?

Městská kolo prezentoval i slovenský KELLYS
Městská kola v originálním zpracování  prezentoval i slovenský KELLYS

O tom, že tento typ kol má z celosvětového pohledu svou velkou skupinu věrných uživatelů, přesvědčila luxusně pojatá expozice americké Electry. Elegantní modely, od klasického city stylu, přes cruisery, až po dětská kola…přehled okrásy i osobitosti. není se čemu divit, historie této značky je víc jak dvě desítky let.

elektra i

elektra

A teď už zveme na malou ochutnávku od věhlasných i méně známých značek, které na Eurobike představily, na čem můžete v příštím roce jezdit…

Autor: Kája P.
Foto: redakce DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková