Scott test day – Vlčice a kůzle na Trutnov Trails

Dvě generace, dvě kola a tak trochu jiný test .,, Opět oblíbené trutnovské traily, kam jsme zavítaly v rámci prezentace značky Scott.

Včera jsme vám představily část dámské kolekce oblečení z prezentace švýcarského Scottu, na kterou se můžete těšit v příštím roce. Součástí této neformální akce pro obchodníky a zástupce médií, bylo i testování kol. Flotila čítala víc jak 50 kusů napříč disciplínami, od silniček až po několik enduro biků. Záměrem organizátorů byla možnost porovnávat stávající modely s těmi, co doznaly inovace a vylepšení. Na takových akcích bývají muži ve výrazné přesile, logicky tak byla i většina testovacích kol pánských. Nové modely SCALE a SPARK, včetně pluskové verze, šly z ruky do ruky, tak jsme jen letmo okoukly a na naší vyjížďku si vybraly pořádné trailbiky – nedaleké Trutnov trails byly velkým lákadlem pro nás obě. Ale abychom přeci jen mohly něco porovnávat, když jsme tu byly ve dvou, volba padla na dámský a pánský Genius, v případě pánského šlo o model s pluskovými koly.

Na Trutnov trails jsme objely celý modrý (lehčí) Kozí trail a červený Modřínový, nejobtížnější černý byl z části uzavřen a také už na něj nezbýval čas. (report s letošní návštěvy můžete přečíst zde)

Na čem jsme jezdily..

_MG_9158

Scott Genius 710 je karbonový model, na 27,5“ kolech, s pluskovými plášti (2,8“), osazen jednopřevodníkem od Sramu ( 1×11), s rozsahem pastorků 10 – 42 , zdvih vepředu 140 a vzadu 130mm, zadní tlumič lze nastavit do tří poloh: lockout – trail a descent. Nechyběla teleskopická sedlovka.

Druhý testovaný bike byl také Genius 710, ale z řady Scott Contessa – tedy dámský 27,5“ bike v hliníkovém provedení, vybaven teleskopickou sedlovkou, dvojpřevodníkem (pastorky 11 – 40), zdvihy 150 vepředu i vzadu, také s možností nastavení tří úrovní dle charakteru jízdy.

Stará vlčice a kůzle

_MG_9116

Zatím co moje návštěva Trutnov trail byla letos již třetí (report jste mohly číst zde), naše mladá redakční posila Katka si odbývala premiéru, což ale na zvládnutí technických míst nebylo znát. Obě kola byly ve velikosti M, díky teleskopickým sedlovkám nebyl problém s nastavením výšky sedla pro naše střídání. Našim cílem nebylo a ani teď není technicky odborné srovnávání obou modelů, spíš šlo čistě o porovnání pocitů při osedlání dvou kol, se spoustou shod a zároveň trochu odlišné geometrie. Dvě jezdkyně se svou představou a očekáváním.

Vlčice…a pánský model Genius 710 plus

_MG_9142

„Moje zkušenosti, kdy prošlo mýma rukama nebo spíš trefněji řečeno, kdy jsem měla „pod zadkem“ velké spektrum kol, včetně vysokozdvihových, mě zbavily překvapení, jak se bude kolo v trailech chovat. Jeden z intenzivních a velmi pozitivních prožitků právě na plusku jsem měla právě na zdejších trailech, byť na kole jiné značky.  Éra pluskových kol si určitě najde svou skupinu příznivců, dodávají bezpečnější pocit při jízdě v techničtějších pasážích, kde jsou větší kameny, kdy jde o hloubku, kam kolo pošlu. Nezbaví mě návyků s kolem aktivně pracovat, ale promine mi chyby, možná si jí někdy ani nevšimnu. Tam by mi to klasické xc kolo dalo razantně na vědomí…

Já osobně s pánskou geometrií nemám problém, kratší geometrii rámu, které najdete na většině dámských kol, jsem vnímala i u Contessy. Posed na ní byl trochu vzpřímenější, ale to v terénu, kdy je tělo stále v akci nebylo pro mě překážkou. Super fungovaly velké zdvihy (zde musím podotknout, že mechanici nám obojí tlumení nastavili na naší váhu, kterou máme téměř shodnou). Ve výjezdech – i v těch technických, kdy se s kolem musí citlivě volit stopa, byla Contessa hodně šikovná ;), což dokazuje, že promo tohoto kola, jako zábavného a hravého trail biku není jen reklamním, prodejním sloganem.

Kůzle….Scott Contessa Genius 710

_MG_9054

Dnešní den byl pro zážitkový. Poprvé na zdejší traily a na specielně tomu určeném kole. Moje prvotní pocity byly rozpačité, protože jsem byla zvyklá na klasické XC, na něm většinu svých vyjížděk podnikám (nepočítám návštěvy bikeparků, kde si kola půjčuju). Za vše, co jsem se naučila a co na kole umím, vděčím právě hardtailu.

První kilometry trailu směrem dolů pro mě byly trochu nejisté, chvilku mi trvalo, než jsem se na kole usadila, našla cit pro vytočení zatáček.  Naopak do kopců jsem měla pocit, že podvádím, protože ta dřina mi připadala v podstatě nulová. Bylo to nejen možností navolit převody, ale kolo opravdu pracovalo, tak jak mělo, nerovnosti kolo přejelo naprosto hladce..mohla jsem se soustředit jen na točení nohama, jak mě bolí a těšit se, kdy ten kopeC skončí 😉

_MG_9128

Při výměně kol mi pánský Genius, s širokými plášti připomínal skoro DH kolo, věděla jsem, že toho přejede hodně, ale stejně i u něj jsem neměla jistou se pouštět do úseků, kde jsem si úplně nevěřila. Nejsem skokanka, spíš si užívám technické ježdění, zatáčky, přírodní cesty. Proto je pro mě důležité mít jistotu ve vedení, ovladatelnosti kola. První dojem tedy může ovlivnit to, co kolo dokáže nabídnout, proto je super využít možnosti na delší testování, kdy se člověk s kolem má čas sžít.

Autor: Kája P, , Katka P.
Foto: redakce

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková