Domácí “raw” tyčinky – svačina na kolo i do kabelky
Po čase se vracíme do kuchyně. Dnešní tip je rychlý, zdravý a nechává prostor pro experimenty. A to nás baví…
Někdy se to sejde a počasí vystaví stopku k venkovní aktivitě i těm nejodolnějším divoženkám. S vyhlídkou, že další den už půjde venku projíždět vaše oblíbené trasy, si můžete dopřát volno a čas využít trochu jinak. Co třeba v kuchyni? Nelekejte se! Nepůjde o žádné unavující postávání u sporáku. Vyzkoušely jsme pro vás jeden typ na zdravou a rychlou svačinu, která může posloužit jako výživná traťovka na váš další cyklovýlet. A taky je praktická do kabelky, jako záchrana pro chvíle, kdy vám dojde energie.
Řeč je o raw tyčkách. Chystané za syrova, bez pečení a ze samých dobrot. Poslední dobou se stávají trendem mezi svačinkami a není divu. Mají skvělou výživovou hodnotu, jsou skladné, v létě se neroztečou a v zimě, například na běžkách, si o ně nevylámeme zuby.
Ingredience: sušené ovoce – datle, meruňky, fíky,
švestky, oříšky, slunečnicová semínka, zázvor
Pro milovníky pikantních pochutin si můžete nachystat také koření. Osvědčila se nám například skořice nebo kajenský pepř – obojí krásně zahřeje. Z kuchyňského vybavení vám postačí sekáček nebo mixér, prkénko, váleček, pečící papír a ostrý nůž.
Do sekáčku vhoďte všechny suroviny najednou. Převažovat by mělo “pojící” ovoce, zpravidla datle, ale hodí se třeba i fíky. Dále přidáme v trochu menším poměru ostatní ovoce a oříšky nebo semínka. Množství určujeme opravdu od oka. Stačí, aby pojícího ovoce bylo dostatek na udržení správné hmoty a oříšků nebylo příliš, aby výsledná tyčinka nebyla moc mastná. Pamatujte jen na to, že se všechno přidává do sekáčku naráz a většinou už se během mixování nic nepřidává.
V krátkých intervalech rozsekáme obsah na drobné kousky. Pak už zapneme mixer na delší dobu, dokud se hmota nespojí v pospolitou “kouli”. Pokud se vám to nedaří, může to být dané slabším výkonem sekáčku / mixéru. V tom případě ho dále netrapte. Tyčinky se dají dokončit i tak, jenom počítejte s tím, že kusy oříšků a ovoce budou malinko větší.
Směs vyndáme a rukama utvoříme kouli. Pečící papír přehneme a vyválíme placku o tloušťce přibližně 4 až 8 mm.
Takto vyválenou raw placku můžeme uchovávat v lednici i několik týdnů. A kdykoliv je potřeba, ukrojíme z placky tyčinku požadované velikosti. Další možnost je zpracovat placku na tyčky, které tak budou připravené k okamžitému použití. Praktičnost pečícího papíru spočívá mimo jiné v tom, že si při následné konzumaci neupatláme ruce.
Kouzlo doma vyrobených tyčinek spočívá v tom, že je jen na nás, co si do tyčinky umícháme. Můžeme experimentovat s téměř nekonečným množstvím kombinací ovoce, oříšků, semínek a koření. Hledáte inspiraci? Stačí se podívat na složení tyčinek prodávaných v obchodě. Uvidíte, že platí pravidlo: čím jednodušší, tím lepší. Takže i výrobci se zpravidla drží složení okolo tří až čtyř surovin.
Redakce DNK spočítala, že průměrná domácí 40g tyčinka vyjde okolo 10 Kč. Záleží jen na použitých surovinách. Pokud použijete usušené ovoce a oříšky z vlastních zdrojů, cena bude ještě nižší. Bonusem je, že máte vlastní produkt, zaručeně čerstvý a dochucený přesně pro váš mlsný jazýček.
Autor: Adéla Volfová