Jak jíst v zimě? Napoví čínská medicína i selský rozum.

Je zimní čas obdobím pro tučná jídla? Jak horký nápoj nás zahřeje a kdy už chladí?

co pít v zimě

Naši předci byli zvyklí fungovat v souladu s ročními obdobími.  Tak se s příchodem zimních měsíců měnil i způsob jejich stravování.  Trávili více času venku, měli více přirozeného pohybu, byli více v kontaktu s přírodou, kvůli omezeným možnostem uchovávat potraviny, byl jejich jídelníček skladbou chudší. Ale z pohledu energetické hodnoty byla strava v zimě mnohdy vydatnější, převažovala tučnější jídla.

Náš současný způsob života se během několika desítek let razantně změnil a s ním i způsob stravování. Výběr potravin je obrovský, jejich kvalita, charakter i to, jak a kdy dané jídlo konzumujeme, je ne vždy pro naše tělo přínosem.

 

co jíst v zimě

 

Co dobrého si od našich předků pro současný způsob převzít?

Nejdůležitější zásada je v podstatě jednoduchá.  Kvalitní není to, co nám chutná, ale to, po čem se cítíme dobře.  Zdravé a pro tělo přínosné jídlo je takové, po němž jsme plní energie. Strava, kterou si nakládáme na talíř je palivo pro práci, pro trénink, aktivní zábavu, zkrátka pro život.

V zimním období, kdy je vnější prostředí o dost chladnější než naše vnitřní, spotřebujeme velké množství energie na to, abychom si přirozenou teplotu udrželi. Znamená to, že musím jíst větší porce? To by se zas obtížně dodržovala první zásada, s plným žaludkem těžkého jídla se určitě nebudeme cítit nabití energií.

Jíst v zimě jinak než v létě, doporučuje i čínská medicína, která dělí potraviny na chladivé, hřející a neutrální.  Váš jídelníček by měl být bohatý na vařené obilniny (jáhly, pohanku), rýži i luštěniny (čočku, hrách, fazole i sóju). Ze zeleniny používejte dýně, kedlubny, ředkev, kapustu, lilek a zelí. Co si zapamatujte, že česneku a cibule není nikdy dost. Kdo holduje masu, tak volte maso z krůty, králíka a doplňte rybami. Samozřejmě dle možností hlídejte kvalitu a původ potravin.  Pro dochucení jídel je dobré používat zahřívající koření:zázvor, pepř, badyán, skořici, hřebíček, kari, koriandr, bazalku a tymián.

Informace, že citrusové plody, které v zimních měsících zaplňují regály obchodů, patří mezi chladivé potraviny, je tedy lepší jimi spíše šetřit.  Neutrálně působí kupříkladu brambory, luštěniny, máslo, mrkev, ořechy.

Žádný extrém není dobrý, podobně jako další moderní výživové směry zdůrazňuje tradiční čínská medicína respektování individuální potřeby každého jedince. Proto zimomřivým typům budou v zimě dělat dobře polévky, omáčky, zapečená jídla, oproti tomu horkokrevné typy to bude i nadále táhnout k čerstvé zelenině, nebo pokrmům jen krátce tepelně upravovaným. Nicméně v zimních měsících na vařená jídla nezapomínejme a konzumujme alespoň jedno teplé jídlo denně.

 

 

fotor_146167193620671
Vyvarujte se potravin, které jsou nadupané tzv. prázdnými kaloriemi, které tělu kromě prosté energie nepřináší žádné živiny. Patří sem především výrobky s převahou mouky, bílého cukru a ztužených tuků, kdy se chuť dohání všemožnými dochucovadly.  Podobně na tom jsou na tom uzeniny, jejichž etiketa prozradí absenci kvalitního masa, naopak přítomnost velkého podílu tuků, soli a dalších konzervantů.

 

Jak s pitím?

Náš trávicí trakt není ovlivňován venkovním prostředím, a optimálně funguje při nám všem známé tělesné teplotě. Čím více se tedy teplota konzumovaného jídla či nápoje blíží 37-38 stupňům Celsia, tím je lépe zpracovatelná. Pokud tedy budeme pít nápoje, které budou příliš horké, ubereme svému tělu část energie, kterou má na naše ohřívání, na ochlazení příliš horkého nápoje. Na chvíli sice ucítíme příjemné teplo, ale vzápětí se objeví znovu pocit chladu. Konzumujme proto nápoje teplé, nikoli však horké.

Na prohřátí organismu skvěle funguje roibos, zázvorový čaj, zahřívací schopnost má také skořice, kterou lze přidat do některých druhů čaje. Pro čas relaxu pak červené víno, které snese ohřátí i tu skořici.

 

zazvor

 

Pamatujte, že naše strava (a to nejen v zimě), by měla být jednoduchá, pestrá, pravidelná a měla by zohledňovat naší fyzickou aktivitu.  Proč tělu ubližovat, zatížit ho, oslabit, když stačí použít selský rozum a ono nám vše vrátí. Budeme plní energie, v dobré náladě a odolnější proti nachlazení, které v zimním období často hrozí.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková