Test: Specialized Ruze Expert 6Fattie. Jízda jako zábava – test pohledem čtenářky.

Při prvním pohledu na toto kolo mě napadla jediná možná věc – zábava! Ráfky o průměru 650B, obuté 3“ pláštěm tomu napovídají…

specialized ruze expert test

Zkraje letošního roku jsme vám představily novinku značky Specialized, trail bike Ruze Expert 6Fattie. Jde o ryze dámský model, který přinesl svým uživatelkám zcela nový koncept – na ráfcích průměru 650B (27,5), jsou obuté 3“ pláště, které vyvažují požadavek na trakci, stabilitu i jízdní vlastnosti při stoupání. A přesně to sledovali tvůrci Ruze, když jí vyšperkovali balonovými plášti – aby kolo nabídlo vyšší trakci, lepší ovládání a více zábavy.

Vzhledem k tomu, že Specialized Ruze Expert 6Fattie patří mezi úspěšné modely, zůstává v nabídce značky i pro příští rok. Nám se stříbrnošedá „Růža“ dostala na test ještě jednou. A tak velmi rychle vznikl nápad, který byl navíc perfektně načasovaný s probíhající soutěží o NEJ krásnější kolo z našich testů. Jedna čtenářka si právě Ruze vybrala mezi ty kola, které jí oslovily a chtěla by je vyzkoušet. Dvě rychlé zprávy a bylo domluveno. testovat bude naše čtenářka!

Dnešní jízdní test se sdělením svých zážitků a pocitů, pro web DNK napsala jedna z Vás…

 1

Na tři dny testovací jezdkyní…

Při prvním pohledu na toto kolo mě napadla jediná možná věc – zábava! Ráfky o průměru 650B, obuté 3“ pláštěm tomu napovídají…

Rám disponuje dámskou geometrií, kde je nízko položená a zahnutá horní rámová trubka. Tento rám mě, jako ženě, dobře vyhovoval. Kolo se lehce ovládá i v těžším terénu na kamenech, bahně, či v úzkých trailech.

Dámské sedlo  Myth Body Geometry je dostatečně tvrdé a pohodlné i pro delší jízdu. Řídítka Specialized Stout XC, která měla 660mm, nesplňovaly mé požadavky, já osobně bych volila šířku 720mm, pro lepší ovladatelnost v terénu.

Byla jsem zvědavá, jak se popasuju s jednopřevodníkem. Ruze Expert má ale poměrně malý, s 28 zuby, vzadu desetikolečko v rozpětí 11 – 36. Na kole se díky těmto převodům velmi lehce šlape, zvládla jsem i prudké kořenové výjezdy. Měla jsem jediný problém, kdy při řazení a shození na nejmenší kolečko vzadu dřel řetěz o kus zadní pevné stavby. Tady vše zachránil gumový chránič.

Radost mi udělaly brzdy, byl na ně spoleh, což mi dodávalo chuť zkusit tu a tam odvážnější úsek.  Nopak problém jsem měla s gripy, pro mě byly příliš tvrdé, po delší době mě bolely dlaně, takže tenhle komponent bych si pro sebe vyměnila za měkčí. Ale z pohledu kolik zábavy mi kolo nabídlo, je to úplná drobnost.

Pláště – zvolila bych hrubší vzor do terénu, hlavně po stranách. V terénu strany plášťů podkluzovaly, ovšem díky šířce pláště, tento fakt nenarušoval zážitek z jízdy. Jde spíš o pohodlí jezdce.

kolo-1-vyrez

 

Kolo jsem měla možnost testovat tři dny, vybrala jsem si lokalitu kolem letiště Točná a Krčský les, zde jsem si projela všechny mé oblíbené traily různých obtížností.

Při prvním nasednutí na kolo a rozjetí se, mě překvapila lehkost šlapání, celkově kratší, pohodlná dámská geometrie. I přes šířku plášťů, je kolo dobře ovladatelné, po silnici není potřeba velké námahy k vyvinutí vyšší rychlosti.

První den vyjíždím do Krčského lesa, na svůj oblíbený kořenový sjezd poblíž Hrádku až do Kunratic. Zde kolo doslova žehlilo terén, otřesy po kořenech výborně pohltila vidlice se zdvihem pouhých 100 mm, protože velký kus práce odvedly široké pláště. Kořenový sjezd se s Ruze stává zábavný a pohodlný.

Jelikož tohle kolo pro mě byla výzva i ve výjezdech, hned po sjezdu, jsem se otočila a stejnou cestou stoupala po kořenech nahoru.

Musím napsat jen samé pozitiva! Díky jednopřevodníku s 28 zuby není problém stoupat i po tak těžkém terénu. Kolo bez problému zvládlo i toto stoupání, a ani moje nohy moc netrpěly. Mile mě překvapila stabilita kola a lehká ovladatelnost při stoupání.

 

img_7810

Druhý den jsem se vydala za celodenního deště do podmáčeného okolí letiště Točná. Zde si Ruze Expert užívá jak bláto, tak mokré listí a oboje mu nad míru vyhovovalo.

Vyjíždím od letiště na Čihadlo, docela táhlé stoupání plné bahna Ruze nezastavilo, kolo si razilo stabilně cestu až k cíli. Pozitivně mě překvapil sjezd v dešti po mokrých kamenech s velkým množství bláta, kde stabilitu kola ještě podpořily účinné brzdy. V těchto těžkých podmínkách Ruze zkoušku zvládla na výbornou. Užívala jsem si kontrolované podkluzování kol při sjezdu a zároveň se cítila na kole bezpečně.

Třetí den se mnou Ruze absolvoval různé technické traily, plné mokrých kořenů, bahna a listí. To jsou místa, pro Ruze určená. Hravě si poradí s jakoukoli překážkou, velmi sebejistě ji překoná, to mě na tomto kole baví!

A  pro koho bych doporučila? Specialized Ruze Expert 6Fattie si užije každá holka, dáma, co se nebojí těžších podmínek v terénu. Balonové pláště velmi dobře projedou terénem, jen je potřeba jim věřit.

 

2

Test rider: Monika, 37let . Je majitelkou hardtaila TREK XCaliber  9 , 29“.
Na kole jezdí rok a půl!  Absolvovala dva kempy s Pepou Dresslerem, které jí otevřely cestu k trailovému ježdění. Začala  jezdit těžší kamenité a kořenové traily, objevovala v zimě jízdu po sněhu.  Miluje těžší podmínky, ať už v podobě počasí, kde jí nevadí déšť, bláto nebo v trailech, výzvou jsou přejezdy velkých kamenů, úzké traily v prudkých srázech,
šotolinové sypké sjezdy. Kolo se stalo součástí jejího života.

Autor: Kája P., Monika Kyselová
Foto: redakce DNK, Zuzka S.

 

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková