Trénink pod střechou: válce nebo trenažér?

Dozrál čas i u vás a přemýšlíte nad koupí “mučícího” stroje, který vás udrží přes zimu ve formě? Poradíme, co je pro vás nejlepší.

Ne každá z nás má odhodlání jezdit venku na kole za každého počasí a popravdě jsou dny, kdy už je to za hranou prospěšnosti a pozitivní zážitek se jen těžko hledá. To je pravá chvíle na lenošení nebo jinou aktivitu. Pokud vám ale točení pedály opravdu chybí, máte své předsevzetí o najetých kilometrech nebo se chystáte na závody, přichází čas na trénink pod střechou. Máte tři volby: spinning (o tom jsme už psaly), válce nebo trenažér. Co je pro vás nejlepší a jaký přínos můžete očekávat?

Co nabízí trh?

Nejprve malý průřez, co je dostupné a především, co je pro sportovní trénink užitečné. 

Stacionární kola

Jsou v podstatě podobná těm, které najdete na spinningu nebo v kardio zóně vašeho fitcentra. Cenové rozpětí je od pár tisíc korun až po desítky tisíc, a zmíněný rozdíl se promítá i do kvality stroje. Zapomeňte na levné rotopedy, pokud už jste něco málo na kole najezdila, bude to pro vás spíš mučení, než cokoliv jiného. Snad jen využít nouzově, když jste mimo bydliště nebo pro rehabilitační účely.

 Profesionální stroje už disponují jemným, minimálně trojúrovňovým nastavením (výška sedla, jeho vzdálenost od středu, výška řidítek), jsou masivnější, jízdní pocit se blíží tomu reálnému, umožňují lepší simulaci tréninku. Díky přednastaveným programům nebo manuálnímu ovládání si můžete navolit jízdu do kopce i po rovině, kromě času a vzdálenosti měřit také vyvinutý výkon, zaznamenávat srdeční frekvenci a tato data sbírat, propojit vše přes PC a sledovat trasu. 

 

Cycleops PHANTOM  je špičkovým stacionárním kolem, které nabízí širokou škálu funkcí a zároveň je i designovým kouskem. A za to se platí, cena základního modelu převyšuje 30 tisíc.

Trenažéry 

Cyklistický trenažér vyžaduje použít vlastní kolo, které si upnete do samotného systému, odpadá tedy nutnost nastavovat posed, navíc se při jízdě cítíte zcela přirozeně, jako „ ve vlastním“. Základní trenažéry je možné pořídit opět za pár tisíc, ale čím víc od něj očekáváte, tím víc si připlatíte. Ty nejdražší stroje (a jsme u částky, za kterou si pořídíte už celé kolo), nabízejí propojení s elektronikou a podobně jako výše zmíněné bicyklové trenažéry umí měřit a zobrazovat čas, rychlost, zátěž ve wattech, kadenci, tepovou frekvenci a další údaje.

BLACKBURN Tech Mag 1 Trainer -základní model trenažéru stojí kolem 3,5 tisíce korun.  Je skladný, jednoduše nastavitelný  pro průměry silničních i bikových  26 i 29“ kol.

Rozdíly jsou i v systému nastavení zátěže. U základních tipů trenažérů je to stejně jako na kole, tedy řadící páčkou, u magnetických trenažérů je k nastavení určena páčka, která ovládá vzdálenost magnetu a tím i zátěž. Obsluha elektromagnetických trenažérů probíhá s pomocí elektroniky přes displej nebo počítač a u olejových typů je nastavení zátěže opět ve vašich rukách řazením převodů na kole. 

Pozor na hluk! Při výběru zohledněte, kde budete svůj indoor trénink provozovat. Nejhůře jsou na tom trenažéry brzděné vzduchem, polepšíte si s magneticky nebo elektromagneticky brzděným trenažérem, ale nejtišším provozem se pyšní trenažéry s olejovou lázní nebo kombinace magnetu a oleje.

Revoluční novinka na trhu  Tacx T2800 NEO SMART. Trenažér, u kterého nedochází k přenosu výkonu přes plášť a díky tomu je tak tichý, že uslyšíte pouze váš řetěz.  Jednoduše vyjmete zadní kolo a rám umístíte přímo do trenažéru.

Válce

Pro zkušenější cyklisty je možné si domů pořídit válce. Kdo je nováčkem, musí se připravit na to, že první “krůčky” na nich budou obtížné, ale vše je otázka cviku. Kam až to lze dotáhnout, jsme vám ukázaly vloni, v zajímavém videu.  Nejlevnější válce lze pořídit přibližně od 3 tisíc korun, ty značkové začínají přibližně od 5 tisíc. Jejich výhodou je skladnost, samozřejmě i to, že na nich trénujete opět na vlastním kole.

Do čeho jít? Válce versus trenažér

Pravověrný cyklista nedá na válce dopustit. V čem tkví jejich přínos? Trénink na nich vám dokáže přinést víc, než byste čekaly.  I trenažer má neméně příznivců a v tréninku nabídne hodně možností, jak si “mučení” pod střechou. Tady máte malé srovnání. 

Válce

Trenažér

Co zvolit?

Toť otázka. Kdo rád ladí vše k dokonalosti, tak ideální je kombinace obojího! Válce pro trénink techniky šlapání, kmihu a rovnováhy, trenažéry potom pro trénink se zátěží, dlouhé vytrvalostní jízdy, intervaly.

Nejdůležitější ale je kolem se bavit!

Chcete se naučit na válcích?  Přečtěte si 5 kroků, jak na to.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková