Saunové esence: 5 nejúčinnějších, které léčí a relaxují tělo i mysl

Potřebujete se zbavit stresu nebo naopak chcete své tělo povzbudit? Vyzkoušejte osvědčené esence, které mají překvapivý účinek.

Není pochyb o tom, že saunování je jedním z velmi účinných způsob jak relaxovat tělo i podpořit imunitu. Je ale stejně dobrým pomocníkem při detoxikaci organismu. A přestože už ve vzduchu voní jaro, na příjemně prohřáté dny si budeme muset ještě chvíli počkat. To ale neznamená, že nemůžeme začít s postupnou očistou organismu. Právě teď je ideální čas na postupnou detoxikaci, s využitím saunování a správných esenciálních olejů.  Antioxidační účinek některých esenciálních olejů není žádný tajemstvím, a to díky přítomnosti fenolů, což jsou látky s protizánětlivými a protirakovinnými účinky. Fenoly se vyskytují ve všech částech rostlin, ve stonku, kořenech, cévním systému, a listech a proto jsou obsaženy v extraktech, z kterých se následně připravuje esenciální olej.

 

Proč jsou oleje tak účinné?

Esenciální oleje jsou směsi látek přirozeně se vyskytujících v rostlinách a to prakticky ve všech jejich částech. Tyto látky jsou z rostlin destilovány a vytváří tak vysoce koncentrované extrakty se silnými účinky, ještě silnějšími než mají třeba sušené byliny. Díky jejich silné koncentraci stačí pro použití aplikovat jen pár kapek.

Esenciální oleje můžeme využít do koupele, při masáži a inhalováním a odpařováním. Právě poslední dva způsoby se využívají při saunování.

Když vůně léčí

V některých zařízeních jsou saunové místnosti, kde se pravidelně určitý druh oleje používá, což má léčivý a relaxační přínos pro návštěvníky, ale druhým, neméně důležitým důvodem je aspekt hygienický. Ve veřejných saunách se během dne vystřídá mnoho lidí, kteří se potí, čímž vzniká prostředí pro množení bakterií. Esenciální oleje prostor sauny zbavují těchto choroboplodných zárodků, vzduch čistí a provoní. Esenciální oleje ale mají také analgetické účinky a oproti běžně dostupným medikamentům (např. Ibalgin) nezatěžují ledviny a játra.

Pokud navštěvujete veřejnou saunu, nemusíte být odkázaná na esenci, kterou provozovatel nabízí. Vybavte se malým froté ručníkem, na který si nakapete vlastní esenci a během saunovací kůry můžete inhalovat druh, který je vám příjemný a potřebujete pro své zdraví. Pozor, skutečně stačí velmi malé množství.  Inhalace vám zajistí i maximální terapeutický účinek, protože nedochází k přehřívání oleje, zatím co při některých aplikacích ano.

Vdechováním vhodně zvolených vonných esencí můžeme navodit aktivaci a povzbuzení organismu nebo mysl zklidnit, uvolnit napětí, dochází propojení čichového syslu s nervovou soustavou. Paralelně s tím prochází molekuly vonného oleje do dýchacího ústrojí, kde působí hojivě.

 

 

Jak vybrat ty nejlepší?

Potřebujete se zbavit stresu nebo váš den ještě nekončí a chcete své tělo povzbudit? Byl váš den přespříliš náročný a teď se trápíte s bolestí hlavy? Sauna v kombinaci se správným olejíčkem je zaručeným receptem. Které patří mezi nejoblíbenější?

 

Eukalyptus – esence pro zdravé dýchací dutiny

Nejoblíbenější ze všech vonných esencí do sauny je eukalyptus. Silně podporuje respirační systém a používá se i k mírnění bolesti. Ideální kombinace účinků pro léčbu například nachlazení. Saunový ceremoniál s esencí eukalyptu pomáhá zklidnit nateklou sliznici a uvolňuje ucpaný nos. I když nemocní nejste, saunový ceremoniál s eukalyptem vám navodí pocit relaxace a klidné mysli.

Bříza – přírodní dezinfekce

Další saunové aroma je bříza. Má silnou a nezapomenutelnou vůni. V aromaterapii je známá jako efektivní prostředek k dezinfikování a uzdravení jak těla, tak mysli.

Borovice –  zdraví a odpočinek 

Esenciální olej z borovice se používá k navození pocitu klidu. Jakmile ucítíte vůni tohoto oleje, objeví se vám před očima les. Vůně přírody dokonale zrelaxuje každého, kdo si do sauny přišel ulevit od stresu a každodenního shonu. Navíc má vysoký antivirový a analgetický účinek.

Peprmint – uvolnění napětí

Saunoví mistři popisují peprmint jako esenci, která navozuje pocit dokonalého prostředí. Ideální vůně pro každého, kdo má chuť na chvilku utéct z reality, ulevit si od stresu, napětí a bolesti hlavy. Teplá a příjemná vůně vám navodí pocit, že vše nakonec dopadne dobře.

Citrusy – zdroj nové energie

Citrusové saunové aroma je velmi probouzející a nabíjející. Skvěle pomáhá při bolesti svalů a energizuje tělo i ducha. Citrus je odbočka od klidných saunových ceremoniálů a někteří lidé ho vnímají jako rušivý. Najdou se však i takoví, kteří na něj nedají dopustit. Nezbývá, než si saunu s vonnou esencí citrusu vyzkoušet a udělat si názor sám.
m

Tip DNK: Pro prevenci nebo dobrý spánek můžete využít směsi esencí, buď již připravené, nebo si samy namíchat.

Antivirové: oleje z niaouli, borovice, oregana, skořice a tymiánu

Antibakteriální: olej levandulový, eukalyptový, bergamontový nebo jalovcový

Analgetické: olej z cypriše, borovice, jalovce, levandule a máty

Zklidňující: baldriánový olej získávaný z kozlíkové silice, silice heřmánku, levandule a máty

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková