Kellys DESIRE 70. Jízdní a video ohlédnutí

Ještě jednou se vracíme k slovenské novince pro dámy, biku Kellys Desire.

Před časem jsme Vám představily novinku z kolekce slovenské značky Kellys, DESIRE 70, dnes se k tomu hardtailu vracíme prostřednictvím krátkého videa a také ohlédnutím nad pocity z jízdního testu.

O výhodách devětadvacítek a jejich schopnosti snazšího průstupu terénem bylo napsáno dost, stejně tak i polemik na téma smysluplnosti si bika s „velkými“ koly pořizovat, pokud je jezdkyně drobné postavy. Každopádně posílení nabídky slovenského Kellyse a jeho dámské flotily, kterou dosud zastupovaly především kola Vanity, o trojici nových devětadvacítek DESIRE, je rozhodně skvělým tahem.

kellys desire

Testujeme to nejlepší

V testu jsme měly možnost pojezdit na modelu nejvyšším, s označením Desire 70, který je postaven na geometrií shodném rámu, jako ostatní levnější dva kousky Desire 50 a 30,  ale je nejlépe osazen.

Již na první pohled, respektive od prvních kilometrů v terénu je zřejmý záměr výrobce, kolo má sportovní ambice. Oproti Vanity tento pocit navozuje už samotný tvar hliníkového rámu, jednoduchá linie, moderně profilované trubky, bovdeny schované uvnitř rámu, vše to podtrthuje moderní design kola. To, že jde o dámský bike evokuje i kratší posed, současný trend v geometrii ženských rámů, který někomu perfektně sedne, jiný si potřebuje trochu přivyknout, pro mě osobně platila druhá varianta.

Kam DESIRE míří?

Rekreační jízdou s pohodovým šlapáním, pěkně v sedle, tím se Desire nenechá uspokojit, vyzývá k mnohem aktivnějšímu pojetí. Parádní svezení nabídl na širokých šotolinových cestách, v houpavém profilu, kdy síla několika šlápnutí do pedálů dala kolu rychlost a stačilo jen trochu těžší převod podržet a v tu chvíli jsem pocítila výhody velkých pneumatik.

Akceleraci s velkými koly nečekám, ale kolo je hodně hravé (o úhlu vidlice jsme psaly v preview), proto často střídám jízdu v sedle i ze sedla, vyrážím na hladké, ale točivé traily. Až v pasážích, pokrytých poměrně výrazně vystouplými kořeny, vnímám, že tady už je pro Desire hrana, kde nabídne komfort a zábavu. Pořád se ale bavíme o hliníkovém hardtailu v ceně do 30 tisíc, takže raději rychle zpět z teritoria určeného spíš pro trailové biky, je mnohem lepší si užívat pasáží, kde to Desire vyloženě svědčí. Táhlý rychlý sjezd úzkou stezkou při kraji dlouhé, a nyní již i jarně zelenající se louky, kolo prosviští s lehkostí a velká kola pohltí jemné nerovnosti. Tady ani tolik nevadí překvapivě úzká řídítka (640mm), které bike Desire dostal do výbavy. Pravda, je několik dámských kontaktních bodů, které výrobci drobnější ženské postavě přizpůsobují, tudíž to jsem já, kdo je asi mimo

kellys desire

Dlouhý den s Desire? Proč ne…

Kellys Desire 70 je dobře sportovně laděné kolo, určitě spolehlivý maratonský model, při delších jízdách u něj oceníte pohodlné a měkké sedlo, pokud si při vyjížďce vyšlápnete někam do výšin, nemusíte mít obavy ani z dlouhých sjezdů, protože hydraulické brzdy M 365 dávkují svou sílu spolehlivě. V trochu těžším terénu vám pak pomohou kola „devětadvacítky“, ale mějte na paměti, že jedete na hardtailu, tak biku v pružení musíte pomoci svou aktivní jízdou. 

Tip DNK: pro vylepšení jízdních vlastností bych investovala do výměny plášťů. Schwabe Rapid Rob není úplný průšvih, ale je to přeci jen se jedná o model ze spodních příček nabídky. Jeho nahrazení například Racing Ralphem, který má stejný vzorek, ale jinou běhounovou směs i konstrukci kostry, by vlastnosti kola posunulo o kus výš. 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková