BLOG DNK: “Každý má svůj Whistler”

“Starého psa novým kouskům nenaučíš”, říká se. Do jaké míry to platí při jízdě na biku? Výsledek vás možná překvapí…

Starého psa novým kouskům nenaučíš, ale vlčici snad ano. Ale proč snad? Tohle příslovce vyjadřující pochybnost je lepší zapomenout. Alespoň pro situace, kdy chcete posunout své limity. Důvěra ve vlastní síly je mnohem lepší motor. Prostě myslet pozitivně.

S touhle myšlenkou, která až tak pevně zahnízděná v mé hlavě nebyla, jsem se vydala na výukový kemp MTB techniky pod vedením Dušana Mihalečka. Tenhle borec má certifikát z kanadského Whistleru a jeho bikové umění jen potvrzuje, že fakt ví, co a jak na kole dělat. A jak jsem se sama později přesvědčila, taky umí dobře učit. Touhle kombinací totiž není obdařen každý kdo má v malíčku manuál a bunny hop.

mala

Domluvení mé účasti se seběhlo docela rychle, myšlenka reportáže z akce prožité „na vlastní kůži“, se sympatickému kameramanovi a bikovému i učiteli v jedné osobě, zalíbila. Navíc jsem byla zárukou trochu komplikovaného „materiálu“. Pestrá závodní minulost, dovednosti značky „old school“ a s tím spojeno i nemálo zažitých sterotypů, které brání v posunu. K tomu ale jedno velké plus – kolo mě neskutečně baví a právě na něm zapomenu na svoje rodné číslo. Tak proč se nepokusit naučit něco nového.

Přesně v deset hodin dopoledne a na parkovišti bikeparku Vlčka se schází smíšená partička bikerů, v které k mé radosti vidím i tři holky. Prima, to budou jistě mé spřízněné duše, které mi porozumí, když se hlava blokne a nepůjde mi něco projet… „ten hrbek, kde přece není co řešit, dyť tam jsou jen kořeny a kámen, kterýmu se přeci vyhneš“. Určitě každá z nás takovou situaci zažila a je jedno, v jakém levelu jízdy to bylo. Mužské nepochopení, že přestože cosi podobného už jsme včera nebo někdy předtím zdolaly, nám najednou prostě přijde jiné a těžší. 

Začíná se, jak jinak, krátkým představením a každý říká, s jakým přáním, výzvou na kemp přišel. Pak si bere slovo Dušan a během krátké chvíle mi je jasné, že mě tyhle dva dny žádný stres nepotká. Jeho pravidla, filozofie učení i přístupu k posouvání limitů jsou toho zárukou.

mala 4 barva

Vyrážíme společně na první jízdní seznamku, zkoušíme sílu našich brzd, co zvládne kolo a jak mu (ne)pomůže naše tělo, zcela přirozeně to pak poznáváme v jízdě. První blok uteče rychleji, než kdo čekal, u společného oběda jsme už parta, přestože dovednosti i předchozí zkušenosti máme dost rozdílné, stejně tak i věkový rozptyl je poměrně široký, nálada je naprosto uvolněná.

Druhý půlden trávíme na trailu, kde se každý z nás snaží to nově naučené využít v jízdě. Krátké úseky, pod bystrým dozorem Dušana, který hbitě reaguje na naše pokusy a ….chválí. Bože, jak je tohle motivující! Najít i u toho nejméně povedeného pokusu NĚCO, co bylo dobře. Od toho se odvíjí schopnost zaměřit svojí pozornost na další pohyb, dovednost, která nás posune. Ta základní pravidla o pohledu vpřed, pozici a uvolnění kolen a rukou slyšíme opakovat mnohokrát, ale nikomu to nevadí, když to funguje. Stejně tak i nastavení hlavy před obtížným úsekem, na který přijíždím s rozhodnutím, že TO dám.

mala 1 barva

Další den jsme už celý na trailech, zas se přirozeně učíme nové kousky. Někdo už došel k svému limitu, a zatím co si užíval pocit spokojenosti, někdo ještě zkoušel pod dohledem Dušana dojít o krok dál. Naprosto přirozeně se skupina selektovala a nikdo neměl v očích výraz nezdaru, neúspěchu. Žádné machrování ani hecování „to dáš“ netlačilo nikoho z nás za hranice vlastních schopností. Přesto si v závěru druhého dne každý odnášel svůj vlastní „Whistler“. I výzvu pro to další „příště“.

Takže dámy, slečny, paní, divoženky i novicky v bikovém ráji, směle do toho. Na učení není nikdy pozdě. A Dušan to umí….doteď slyším jeho radu „něžně s tím kolem, něžně“. Funguje. Mně se teď jezdí líp, ne rychleji, ale líp.

 

Kemp MTB techniky probíhal na Trutnov Trails. Pro zkušenější ridery jsou určeny kempy Vyšší pilotáž a Odpaň Whistler. Pokud patříte mezi úplné začátečníky, je dobré si domluvit jednu, dvě individuelní lekce a pak zamířit na základní kemp, který nabídne spoustu zážitků. To, jestli zvolíte smíšenou nebo ryze dámskou skupinu, je už jen na Vás.

Whistler je na Trutnov Trails nejtěžší úsek na černém trailu a je pro opravdu zkušené borce a borkyně.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková