Cesta za snem. Z kancelářské židle do sedla silničky!

Již zítra odstartuje pátý ročník nejdelšího cyklistického podniku v Čechách – Cesta za snem. A opět se tu potká spousta neobyčejných příběhů…

Víc jak tři stovky cyklistů vyrazí 1. srpna napříč Českou republikou, a také na skok do Německa, dnem i nocí budou bojovat s kilometry, časem i únavou.  Startuje Cesta za snem.

Celá akce tradičně ponese myšlenku podpory někoho postiženého, kdo bojuje s osudem a nevzdává se. Co tým, to jeden životní příběh, který může mít šťastný konec. S odhodláním pomoci se postaví na start všichni účastníci Metrostav Handy cyklo maratonu.

Stejně tak jako dvě dámy, které si letos odbudou svou velkou premiéru. Jejich hnacím motorem je podpora dospívající slečny, která se vrací do života po dlouhé a velmi náročné léčbě.


Andrea Hájková a Nikola Miksová jsou na pohled obyčejné (sympatické!) mladé dámy, které chodí jako většina z nás 5 dní v týdnu do práce, usednou do kancelářské židle a plní pracovní povinnosti. Obě jsou zaměstnankyně firmy Business Lease, s.r.o., což je společnost, poskytující operativní leasingy na auta firmám i jednotlivcům.

Tím ale jejich „obyčejnost“ končí. Společně s dalšími pěti kolegy se rozhodli aktivně podpořit Nadační fond „because we care“ zřízený právě jejich firmou za účelem dlouhodobé podpory osob s omezením mobility.

Jejich příspěvek ale tentokrát nebude finanční. Rozhodli se společně zúčastnit závodu Cesta za snem anebo 111 hodin.  Před nimi je tak porce 2.222 km a časový limit 111 hod.  pro absolvování.

Cesta za snem – Metrostav handy cyklo maraton 2017

Nejdelší cyklistický podnik v Česku, trasa dlouhá  2222 km vede napříč všemi čtrnácti kraji. Jede se non-stop, ve dne i v noci, bez zastavení, štafetově v týmech o osmi nebo čtyřech cyklistech. Každý tým musí mít mezi sebou minimálně jednoho člověka s jakýmkoliv postižením. Navíc týmy se stávají patrony těch, kteří se po úraze nebo nemoci s handicapem teprve učí žít

Tým Business Leasu chce svou účastí podpořit a vybrat peníze na speciální neurorehabilitační léčbu 18-ti leté Terezky, která ji po prodělané zákeřné nemoci a jejích následcích potřebuje. Společně s nimi ji svým výkonem podpoří i ambasador projektu Sport pomáhá, Fanda Hrstka, který má, ačkoliv je handicapovaný, se závodní cyklistikou největší zkušenosti z celého týmu.

Holky a celý tým se na závod velmi těší, kromě Fandy však všichni přiznávají, že neví, do čeho jdou. To dokazuje i fakt, že se rozhodli odjet závod na silničních kolech, ačkoliv Nikča na něm třeba ještě nikdy ani neseděla! „ Jasně, že máme velký respekt, třeba taková  navigace v rámci trasy, to nebude úplně lehké, přeci jen ženy a mapy moc nejdou dohromady! Popravdě, ani žádná intenzivní příprava na závod se nekonala. Někteří členové týmu sice jezdí pravidelně do práce na kolech, ale spíš je vše v rovině rekreačního sportování“, popisuje předstartovní situaci, ale zároveň i velké odhodlání jedna z dvou dívek, které se již v úterý pistí do boje s kilometry.

Z uvedeného je vidět, že tým Business Leasu celou akci opravdu bere jako charitativní záležitost, ve které nejde o umístění na stupních vítězů, ale o zviditelnění příběhu Terezky (která se mimochodem rozhodla i část trasy absolvovat v doprovodném vozidle se svými ambasadory). To že má tým podporu ze své firmy jim dokazují kolegové i vedení, dokonce mají podporu i u svých klientů, kteří jim po celé republice nabídli zázemí (WC, sprchu) u nich doma, nebo v budovách jejich společností.

Příběh Terezky

V roce 2010 diagnostikovali lékaři Terezce nádor na mozku. Následně musela absolvovat velmi náročnou a intenzivní léčbu, která trvala více než dva roky. Během ní podstoupila dvě složité operace mozku, radioterapii a dva typy chemoterapie. Při druhé operaci poprvé ochrnula na pravou polovinu těla. Následovalo ozařování a první chemoterapie. Ta nejenže nezabrala, ale tělo zareagovalo velmi negativně. Terezce přestala na měsíc fungovat střeva a jediné co mohli lékaři udělat, bylo podávání velkých dávek léků proti bolesti. První chemoterapie měla na Terezku opravdu fatální účinky, proto musela být ukončena. Její zdravotní stav totiž o mnoho zhoršila, ochrnula v ještě větším rozsahu, přestala mluvit, číst, psát, počítat. Druhá chemoterapie – experimentální – naštěstí Terezku zachránila.

Se zmiňovanými následky se Terezka stále ve velké míře potýká. Zatím se pohybuje převážně na vozíku, chybí ji jemná motorika a musela se také znovu učit mluvit, číst, psát a počítat. Společně s rodiči se snaží zvládnout další zdravotní problémy, které ji po prodělaném onemocnění a léčbě zůstaly.

Jestli Vás zaujal příběh Terezky a rovněž se rozhodnete ji v jejím úsilí dostat zpět svůj „normální“ život podpořit, můžete finančně přispět jakoukoliv částkou na její léčbu např. v on-line veřejné sbírce pro Terezku pod záštitou Nadačního fondu…because we care a občanského sdružení ANO, ANO . Jakákoliv připsaná částka jí pomůže, a navíc Nadační fond…because we care každou darovanou částku na jejím účtu zdvojnásobí!

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková