Jak vybrat dobré zimní tretry? 5 vlastností, které musí mít

Víte, co si ohlídat při koupi zimních treter? Jaká je nabídka v malých dámských velikostech? Pátraly jsme za Vás….

Pokud patříte mezi ty, co své kolo neodloží ani v zimě, naopak ve volném čase užívají biking i v teplotách bod bodem mrazu, neměly by ve vaší výbavě chybět speciální zimní tretry. Podle čeho vybrat ty nejlepší a jaký výběr mají dámy s menší nohou?

Pryč je doba, kdy si cyklisté dávaly na letní tretry po domácku vyrobené návleky, na zimu si pořizovali o číslo větší, aby si mohli vzít dvoje silné ponožky. Současný trh nabízí speciální zimní tretry, vybavené moderními a hlavně funkčními technologiemi, tak aby bota nabídla teplo, ochranu před vlhkem, a přitom si zachovala své vlastnosti, které od cyklistické boty očekáváte. Tedy pevnost podrážky, dobré usazení na noze, prodyšnost.

Kate-Hood-1-900x480
Zimní vyjížďky mají své kouzlo

Jaké parametry sledovat při výběru zimní tretry?

Úkolem je nohu zateplit, nepustit k ní vodu a vítr, ale zároveň zajistit dostatečnou prodyšnost. Jak se pozná dobrá zimní tretra?

  • tretra je zvýšená a ochrání i kotník
  • vnitřek boty je zateplen
  • nepromokavost je podpořena lepenými švy, zip je překrytý
  • větru odolnost a prodyšnost zajištěná díky užití windstoperové membrány
  • kompatibilní s vašimi běžně užívanými pedály


Dobré zimní tretry bývají vyšší, prodloužené na kotník, kde se stahují většinou pružnou neoprenovou manžetou. Tím není nijak omezeno pohodlí kulatého šlapání. Hlavním úkolem zimních cyklistických treter je dostatečné zateplení nohou. Svršek treter je silnější, aby dobře chránil před chladem, bota je někdy i dvojité konstrukce, velmi často se používá zateplení vnitřní vložky, například kovovou fólií, aby se zabránilo vnikání chladu od podrážky. Komu je v zimní botě chladno, může si teplotní komfort vylepšit speciálními ponožkami s windstoperem nebo použít návleky přes boty. Pozor jen na správnou volbu velikosti návleků, protože zimní tretra je mohutnější než ta vaše klasická.

Tip DNK: Kdo miluje zimní biking a nenechá se odradit ani mínusovými teplotami, může si zvýšit teplotní komfort vyhřívanými stélkami. Ty v sobě mají umístěné topné tělísko, které je napájeno přívodními kabílky z bateriového paku, ten se pohodlně schová do kapsy u dresu. Vydrží vám přitápět až několik hodin, teplota v botě se zvýší o několik velmi cenných stupňů Celsia.

Další velmi důležitou vlastností zimních treter je jejich nepromokavost. V zimě je v podstatě jisté, že při vyjížďkách tuto vlastnost náležitě prověříte. Proto většina kvalitních modelů zimních treter disponuje membránou, která kromě nepromokavosti zajišťuje zároveň jejich prodyšnost. Protože jak voda zvenčí, tak i vlhkost získaná propocením ponožky je obzvlášť v zimě nežádoucí.

Tím, že jsou tretry vystaveny náročným podmínkám, jejich materiál by měl být odolnější proti mechanickému poškození, zároveň snadno omyvatelný, protože jejich ušpinění při vyjížďce od bláta, v mnoha případech i soli ze silnice k zimním vyjížďkám zkrátka patří.

Někteří výrobci nabízí i více modelů zimních treter a doporučují výběr dle teplotního rozmezí, v kterém se budete pohybovat. Jsou tu modely pro naši klasickou zimu až po teploty extrémní, kdy se jedná spíš o expediční boty než ty na běžné zimní ježdění, snesou i víc jak -25 stupňový mráz.  

Popelky to nemají lehké

Obecné požadavky na vaše zimní bikové „střevíčky“ známe. Ale co nabízí trh pro ženskou nohu? Udělaly jsme malý průzkum, jaké značky a modely jsou k dostání v dámských velikostech 38-40. Tohle je výsledek našeho šetření.

Velikost 38 a 39 

Tady moc velký výběr není, ale kdo nutně potřebuje, má přeci jen možnost volit v různém cenovém rozpětí i provedení.

Specialized Defroster Trail

Tretry Defroster Trail využívají vnitřní botu s utěsněnými švy, izolaci Thinsulate®
a neoprenový límec. Index tuhosti 6. Konstrukce podrážky a vložky do bot Body Geometry byly ergonomicky navrženy a testovány, aby zvýšily sílu, efektivitu, výdrž a snížili riziko zranění díky optimalizaci vyrovnání boku, kolene a chodidla. Jsou k dispozici od dámské 38 až do pánské 45.

Cena 5499,- Kč

Tretry XLC CB-M07

Zimní MTB tretry CB-M07 od značky XLC jsou vypolstrované příjemným fleecem, svršek je z voděodolného Polyuretanu a má perfektně krytý a utěsněný zip. Vnitřní botička je šněrovací. Podrážka je tuhá a je kombinací nylonu a sklolaminátu.

Cena 3140,- Kč

Tretry MTB Crono ARTICA CW1

Zimní tretry vhodné pro trénink za mokra nebo v mrazu. Vnitřní systém zapínání boty je pomocí tkaniček s rychlouzávěrem, vnější neoprenová botička je s utěsněným zipem. Plnohodnotnou funkčnost zajišťuje membrána WIND TEX, špička boty je vyrobena ze speciálního materiálu odolného proti oděru. Použitá technologie COMFORT FIT zaručuje dokonalé pohodlí pro Vaši nohu.

Cena: 2421,- Kč

Velikost 40 a výš

Několik značek, respektive e-shopů má v nabídce tretry od velikosti 40. Někdy byly schované i v sekci pánské, byť pak anoncované jako unisex. O poznání větší výběr pak nastává ve velikosti 41 a výše, takže urostlejší dámy mají v tomto směru výhodu. Co nás zaujalo, kromě již představených modelů, které samozřejmě jsou i ve větších velikostech?

Shimano SH-MW5

Nový model cenově dostupných zimních MTB treter Shimano MW5. Voděodolná a prodyšná pevná tretra využívá membrány DRYSHIELD a uchová vaše chodidla za nepříznivého počasí v teple a suchu. Rychlo sněrování, které stáhnete dle potřeby i v rukavici, je překryté další ochrannou vrstvou.

Cena: 4100,- Kč

Tretry Diadora Polaris 2 MTB

MTB tretra v kotníkovém provedení. Svrchní materiál je podšitý voděodolnou membránou Diatex a zateplující vložkou, která zajištuje vysokou tepelnou ochranu při nízkých teplotách. Jednoduchý ale efektivní systém upínání pomocí dvou upínacích pásků, které tretru přizpůsobí jak užšímu, tak širšímu chodidlu.

Cena 2475,- Kč

Tretry Lake MXZ303

Boty do opravdových zimních podmínek. Udrží vaše nohy v teple i při teplotách hodně pod bodem mrazu. Svršek tretry je vyroben z unikátní kůže Pittards WR100 (vysoká voděodolnost a prodyšnost), kůže je speciálně ošetřená tak, aby si zachovávala stálou jemnost a ohebnost.
Dotažení tretry se provádí upínacím systémem Boa. Zateplení špičky mikrovláknem Thinsulate 3M.

Cena:  6988,- Kč

Pokud byste chtěla nadělit třeba pod stromeček tretry pro vašeho přítele, z možností vám bude přecházet zrak. Tak alespoň jeden tip za všechny, úplná novinka značky Northwave – Extreme Xcm Gtx. Parádní botky s mnoha detaily, které poskytnou luxusní komfort pro každou vyjížďku i v teplotách hodně pod bod mrazu.

Tak mějte nohy v teple a užívejte krásné zimní kilometry!

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková