Pražské schody si podmanila Jolanda Neff, bronzem se blýskla Jitka Škarnitzlová

Parádní podívaná nejen na dámu v duhovém dresu…..takové byly letošní Pražské schody

Jubilejní  25. ročník exhibičního závodu Pražské schody měl na startu řadu zvučných jmen, tentokrát i v ženské kategorii nastoupily majitelky světových i olympijských medailí.  Úderem 17 hodiny vyrazilo vstříc 7 okruhům třiadvacet žen. Atraktivní místa jako je stoupání na Jánský vršek a především sešup po víc jak 140 zámeckých schodech byl nebývale obsypán diváky. Velkým lákadlem byla jistě dáma v duhovém dresu světové šampionky Jolanda Neff, historicky první vítězka tohoto klání Maja Wloszczcowska a samozřejmě i kompletní česká ženská špička.

 Hned od začátku šla do čela dvojice favoritek týmu Kross Racing, Jolanda a Maja Wloszczowska , jediná, kdo s prestižním duem udržela tempo, byla Jitka Škarniztlová.  S odstupem pak bojovala Karla Štěpánová, Pavla Havlíková a také předloňská juniorská mistryně světa z Nového Města, Švédka Ida Janson, která byla v dalším českém obležení.

Dámy statečně ukrajovaly z technicky velmi náročné trati, která je každoročně okořeněná umělými překážkami nenajde se na ní jediné odpočinkové místo. Po necelé půl hodině, se v závěrečném okruhu raketově odpoutala dvojice Neff -Wloszczowska a začalo se sprintovat o vítězství.  To nakonec vybojovala úřadující mistryně světa, ale úplně snadné to neměla, nikoliv z nedostatku sil, ale menší neznalosti trati.

“Vůbec jsem to netušila, byla jsem nervózní, když jsem neviděla cílovou čáru, sprintovala jsem tam na nějaký kabel… Pak na mě lidi začali křičet, že cíl je až nahoře. To jsem myslela, že mě zabije, měla jsem toho dost, ale Maja naštěstí taky, takže jsem vyhrála,” nechala se v cíli slyšet Jolanda, která za sebou nechala o sedm vteřin svou týmovou kolegyni.

Třetí místo si bezpečně uhájila Jitka Škarnitzlová, byť neměla síly odolat nástupu závodnic týmu Kross.

“Nohy mi docela jely, čekala jsem to po těžké neděli horší. Je fakt, že holky asi nejely úplně naplno. Vždycky mi trochu poodskočily ze schodů a já si je pak docvakla ve výjezdu. Když se v posledním kole zvedly, nešlo s tím nic dělat”, popsala Jíťa průběh souboje. „ Diváci opět skvělí, je to tady jiná atmosféra, i pro nás, závodníky, ale jsem moc ráda, že mají ženy svůj vlastní závod“, poděkovala na dálku organizátorům Pražských schodů, kteří zařadili do oficiálního programu elitní ženy teprve před třemi lety.

Spokojená byla i v cíli čtvrtá Karla Štěpánová. „Bolelo to teda hodně, mrzí mě, že jsem nedokázala udržet tempo s holkama po startu. Ale i tak jsem si to tady užila, je to exhibice, jak má být. Po svěťáku uvolněná atmosféra, i když jsme jeli jako vždycky totální šrot“, řekla po závodě Kája.

Nejen vítězka, ale všech pět žen, které se mohly postavit na pódium, sklidily při vyhlašování obrovský potlesk od přihlížejících diváků. Ti se pak postavili do dlouhé fronty, aby získali podpis těch nejlepších.  Zkrátka atmosféra hodná nádhernému jubileu Pražských schodů.

Výsledky:

Ženy Elite – 7 kol:

1. Jolanda Neff (SUI, Kross Racing) 25:22 min.
2. Maja Wloszczowska (POL, Kross Racing) +0:07
3. Jitka Škarnitzlová (GAPP System – Cabtech) +1:08
4. Karla Štěpánová (N1 BMC) +2:20
5. Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) +2:30
6. Ida Jansson (SWE, Specialized Racing +2:38
7. Tereza Sásková (Česká spořitelna Specialilzed Racing) +2:46
8. Gabriel Wojtyla (POL, Superior Zator) +3:12
9. Hana Ježková (GT Opportunity) +3:42
10. Kateřina Štefanová (J. Kulhavý Cycling) +4:18

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková