SP Nové Město na Moravě: Dramatický závod elitních žen, o vítězce rozhodl cílový spurt. Štěpánová s Škarnitzlovou shodně v třetí desítce.

Drama až do konce předvedly dvě nejlepší bikerky světa, když spolu spurtovaly o vítězství v dnešním cross country. Z českých žen byla nejlepší Karla Štěpánová na 27. místě, Jitka Škarnitzlová dojela o jedno místo zpět.

Neděle již tradičně patří v programu Světového poháru elitním kategoriím. Ve Vysočina Aréně byly dnes k vidění opět napínavé souboje s finišem na cílové pásce. Krátce před polednem se na start posledního ženského závodu postavilo přes sedm desítek závodnic, včetně pětice českých bikerek: Škarnitzlová, Štěpánová, Veselá, Ježková a Pichlíková.

Mezi hlavní favoritky byly pasované především úřadující mistryně světa Jolanda Neff (KROSS Racing) a závodnice týmu Specialized  Annika Langvad, která na zdejší trati získala v r. 2016 duhový dres a o rok později zde vítězství obhájila. Otazník visel nad formou Yany Belomoiny, loňské suverénky v závodech světové série, která se po zlomenině kyčle teprve dostává do závodního módu. Byla to právě Ukrajinka, kdo takticky vynechal páteční rychlý Short Track, aby pošetřila síly na neděli.

_MG_5615

V českém táboře byla velká pozornost upnutá zejména na duo Škarnitzlová a Štěpánová. Jitka si minulý týden dojela pro své životní maximum, v pátek si opět vyjela druhou startovní řadu mezi světovou elitou a chtěla opět atakovat umístění v TOP dvacítce. Stejné umístění si přála i Karla, která ale po pátečním závodě, který se ji ne zcela povedl, intenzivně dva dny pracovala na tom, aby překonala stále se vracející alergií na pyl a prach.

Pro zbylou trojici českých bikerek byly cíle skromnější, umístění mezi pátou a šestou desítkou v nabitém startovním poli i tak vyžadovalo velmi slušný výkon.

_MG_5806
Annika Langvad

V závodě na pět okruhů, což bylo od komise UCI stanoveno shodně, jako u žen do 23 let, se na čele velmi brzo usadila Jolanda Neff, která měla svou životní premiéru na celoodpruženém kole. Už se zdálo, že napodobí svůj albstadský výkon a svým soupeřkám ukáže brzy záda.

Jenže to nehodlala akceptovat dánská star Annika Langvad, která dala zapomenout na 29. místo právě z bahnitého Albstadu a dámě, jedoucí v duhovém dresu nejen, že dýchala na záda, ale v kopcích byla od pohledu silnější. Tato dvojice sváděla po celý závod neskutečnou přetahovanou a málo kdo si troufl při zvonění do závěrečného okruhu odhadnout, jak vzájemný souboj dopadne. Annika byla o trochu lepší ve výjezdech, pro Jolandu hrál do karet klesající profil závěru tratě, s dvěma technickými sjezdy, kde mohla pro sebe získat možná rozhodující náskok.

To se nakonec potvrdilo, poslední stovky metrů od sebe závodnice dělilo několik vteřin, ale Langvad ukázala, jak silná je soupeřka, těsně před cílovou rovinou ztrátu stáhla a ve spurtu nedala drobné Švýcarce  šanci.

Přestože pořadatelé udělali na trati úpravy a zkrátili dvě těžká stoupání, rozdíly mezi závodnicemi v první desítce, i hlouběji v pořadí dokazovaly, že i tak šlo o velmi náročný závod. Třetí místo vybojovala  Francouzka Pauline Ferrand Prevot, která jezdila víc jak polovinu závodu osamocená a její ztráta na vedoucí dvojici byla přes třičtvrtě minuty.

Na rozšířené pódium, tedy do první pětice se vešla i sympatická kanadská závodnice Emily Batty, pátá příčka patřila Maje Wloszczowske, pro kterou to byl po týdenní nemoci skvělý výsledek.

Češky v akci

_MG_5726
P1012688
Karla Štěpánová

Z pohledu českých fanoušků bylo radost sledovat zejména první polovinu závodu, kdy se Škarnitzlová v jeden moment pohybovala na skvělém 10. místě, její reprezentační kolegyně o deset míst níž. Během závodu se střed startovního pole hodně promíchal, Jitka i Karla si nakonec prohodily pořadí, v cíli byly hodnocené na 27, resp. 28. místě. Zatím co tentokrát nejlepší Karla byla vcelku spokojená, že se popasovala z alergií a mohla konečně prodat, co dosud natrénovala.

„Chtěla jsem ukázat, že na to mám do kopce i z kopce, takže jsem na trati hlavně zkraje párkrát trochu zazmatkovala. Ale podařilo se mi znovu se začít soustředit, jsem nakonec za tu sedmadvacátou příčku ráda. Je to rozhodně lepší, než jak jsem se tady trápila kolem padesátého místa. Vnímala jsem obrovskou podporu fanoušků, už před závodem mi posílali na Facebook rady, jak zkrotit tu alergii, za to jim patří díky“, vzkázala všem, co jí tady i na dálku drželi palce.

P1012924
_MG_5838
Jitka Škarnitzlová

Smutná byla tentokrát jen o místo horší Jitka Škarnitzlová. Pozitivně naladěná nejen po pátečním Short Tracku, ale i předchozími výsledky jen těžko skrývala zklamání.

„Start byl pro mě super a byla jsem mezi nejlepšími, ale hlavně ve výjezdech jsem na kořenech ztrácela, vůbec se mi v těchto pasážích nejelo dobře. Sílu v nohách jsem cítila, ale kolo jsem nedokázala sladit s terénem, hlavně s kořeny. Nebyla jsem schopna jet v klidu, dnes to vůbec nebylo ono,“ řekla v cíli.

P1012813
Jana Pichlíková

Česká maratonská specialistka Jana Pichlíková byla trochu překvapením ve startovní listině, ale rozhodně její start nebyl krokem vedle. Dokázala při své velké premiéře vybojovat 57. příčku, zvládla bez jediného zaváhání nástrahy tratě a v cíli byla hodně spokojená.

„Byl to zážitek, je to úplně jiná tvář bikingu, diváci v každém okruhu tak fandili, hnali mě vpřed, i když jsem byla daleko vzdálená těm vepředu. Jsem za tuhle možnost strašně rád“, podělila se o své dojmy po dojetí. Subtilní bikerku čeká už za týden extrémně odlišný závod, mistrovství republiky v maratonu na 100 kilometrové trati Krále Šumavy.

Klobouk dolů, co tahle amatérská jezdkyně, kterou čeká zítra běžný pracovní den, zvládne.

P1012796
Hanka Ježková
_MG_5794
Lucka Veselá

Podobné platí o dalších dvou českých závodnicích, Lucce Veselé a Hance Ježkové. Obě braly novoměstský světový pohár jako skvělý sportovní zážitek s možností se ukázat před úžasným domácím publikem. Přestože se ve výsledkové listině Světových pohárů jejich jména objevují většinou v páté, šesté desítce, svým nasazením v závodě si nezadají s profesionálkami. 

“Byl to zážitek, publikum perfektní, závod ale těžký. O kousek mi uteklo, abych mohla jet plný počet kol, ale popravdě, už mě začaly brát křeče, ty prudké kopce se zajídaly”, popsala své pocity Lucka.

Její týmová kolegyně, která si vybojovala umístění jako třetí nejlepší Češka (v cíli 53.) ji doplnila: ” Já sice rundu nedostala, ale pocity mám podobné, jako Lucka, ty kopce jsou tu výživné, dnes navíc bylo hodně vedro. Přála jsem si dojet do 50. místa, o kousek to nevyšlo, ale i tak odsud odjíždím s velkým zážitkem”.  

Výsledky ženy Elite

  1. Annika Langvad (DEN, Specialized Racing) 1:20:37 hod.
  2. Jolanda Neff (SUI, Kross Racing) +0:01
  3. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon) +0:47
  4. Emily Batty (CAN, Trek Factory) +1:04
  5. Maja Wloszczowska (POL, Kross Racing) +2:26

  1. Karla Štěpánová (N1 BMC Team) +7:00
  2. Jitka Škarnitzlová (GAPP System – Cabtech) +7:03
  1. Hana Ježková (GT Opportunity) +13:15
  2. Jana Pichlíková (Česká spořitelna Specialized) -1 kolo
  3. Lucie Veselá (GT Opportunity) -1 kolo

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková