SP Nové Město na Moravě: Škarnitzlová opět zazářila v Short Tracku, dojela čtrnáctá

Bitva o body, prize money i startovní pozici pro nedělní cross country-takový byl dnešní závod v Short Tracku. Z vítězství se radovala dánská bikerka Annika Langvad. Jitka Škarnitzlová skončila na 14. místě, Karla Štěpánová na 30. příčce.

Třídenní kolotoč třetího dějství Světového poháru horských kol dnes v podvečer odstartovaly závody žen a mužů v Short Tracku. Po blátivém Albstadtu se dnes ve Vysočina Aréně řádně prášilo, povrch byl zcela odlišný tomu z minulého týdne. Pořadatelé připravili  1200m dlouhý okruh, s asfaltovými a štěrkovými pasážemi, atraktivním skokem i BMX pasáží. Na startu byla opět čtyřicítka těch nejlepších, vyjma nachlazené Maji Wloczszowske a Yany Belomoiny, která stále dohání tréninkové manko a rozhodla se raději obětovat body do UCI rankingu a připravit se na nedělní cross country.

Jolanda Neff

Česká republika měla v elitním pelotonu dvě želízka, Jitku Škarnitzlovou (GAPP System – Cabtech)  a Karlu Štěpánovou (N1 BMC Team). Obě se před závodem shodly, že tato disciplína je divácky atraktivní a vítají její zařazení do celého seriálu, i když  kvůli tomu musely pozměnit svůj systém přípravy.

„Hledání optimální tréninkové varianty jsme se věnovali tři měsíce, zkoušela jsem to už na jarních závodech, jiné rozjetí, délku a intenzitu tréninku dny před tím“, nastínila Jitka nutnost změny právě kvůli Short Tracku.

A zdá se, že se to Jitce i týmu podařilo na jedničku. Po šestnáctém místě v Albstadtu předvedla v Novém Městě ještě lepší výkon a po takticky vynikajícím výkonu dospurtovala před českými fanoušky pro čtrnácté místo.

JItka Škarnitzlová
Jitka v poletu...
Jitka cíl
Štěstí v cíli - druhá lajna na neděli je doma!

V průběhu závodu se pohybovala od začátku v první dvacítce, v jeden moment, kdy balík závodnic lehce zvolnil tempo se dokázala propracovat dokonce na samotné čelo a vedla barevný had excelentních bikerek do dalšího okruhu. Vysočina Aréna bouřila, speaker nenechal nikoho z fanoušků v klidu!  Ani v závěrečných dvou kolech, kdy se pole díky tempu v tu chvíli vedoucí Němky Elisabeth Brandau hodně natáhlo, neztratila kontakt se špičkou a dojela si pro další skvělý výsledek. Ten znamenal nejen slušný bodový zisk do hodnocení SP, ale opět druhou startovní řadu při řazení na nedělní cross country.

„Bylo to těžké, nemůžu moc mluvit, ale jsem maximálně spokojená. Taktika nebyla žádná, snažila jsem se udržet v kontaktu, jsem strašně ráda, že to takhle vyšlo. Teď jen dát do kupy nohy na neděli…“, řekla bezprostředně po dojezdu Jitka.

Karla Šťěpánová
Bojovnice Karla má v alergii silného nepřítele...

Sice s úsměvem, ale přesto se stínem rozladění popsala své účinkování Karla Štěpánová, které v cíli očividně chyběl kyslík. „Zas stejný problém. Alegrie. Dusila jsem se, je to fakt hrozný, potřebuju se nadechnout, dostat do nohou kyslík, místo toho mám plíce sevřený…“, popsala své zdravotní peripetie Karla. „Doufám, že v neděli to bude lepší, přeci jen se jede hlouběji do lesa, jehličí, tolik prachu jako tady tam není. Hrozně moc se chci před domácím publikem ukázat, na co opravdu mám“, vzkázala směrem k nedělnímu závodu.

Short Track

Pokud se nějaké jméno skloňuje s obdivem a přívlastkem „univerzální jezdkyně“, je to právě pětatřicetiletá dánská bikerka Annika Langvad. Závodnice, která byla ještě před pár lety považovaná za maratonskou specialitku, umí zajet nejen na technickém cross country, ale letos dokázala vypálit rybník všem soupeřkám i v rychlém Short Tracku, když podruhé v řadě vybojovala vítězství!

O něm rozhodla v závěrečném okruhu, když ukázkově zatáhla do jediného kopce na okruhu a získala si radující náskok. Trochu ji chtěla ještě pozlobit Pauline Ferrand Prevot, ale žádné drama se nekonalo, Francouzka projela druhá, s odstupem několika vteřin pak aktuálně vedoucí žena UCI rankingu Švýcarka Jolanda Neff.

Výsledky ženy Elite:

  1. Annika Langvad (DEN, Specialized racing) 25:42 min.
  2. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon) +0:01
  3. Jolanda Neff (SUI, Kross Racing) +0:07
  4. Gunn Rita Dahle Flesja (NOR, Merida) +0:09
  5. Cloe Woodrof (USA, Stan’s Pivot) +0:09

  1. Jitka Škarnitzlová (GAPP System – Cabtech) +0:19
  2. Karla Štěpánová (N1 BMC) +1:59

Kompletní výsledky zde 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková