Královnou Šumavy a mistryní republiky v maratonu je Jana Pichlíková

Author Král Šumavy se stal kořistí třiatřicetileté Jany Pichlíkové, která zdolala o 7 minut svou velkou rivalku a obhájkyni loňského šumavského triumfu, Milenu Cesnakovou

Na start jubilejního ročníku Author Král Šumavy, který byl zároveň i mistrovstvím republiky se letos postavilo více jak 2200 bikerů. Ti si mohli vybrat z tratí 45 km, 70 km nebo 107 km. A právě mistrovské dresy se rozdávaly na nejdelší distanci. V pátek před závodem místní terény pokropil déšť, ale pořadatelé avizovali suchou, rychlou trať, jen s několika kalužemi.

Sobotní ráno bylo ve znamení slunečného počasí. Klatovské náměstí se zaplnilo krátce po sedmé hodině ranní, zazněla hymna závodu od skupiny Manowar a ihned poté se na trať vydali závodníci z nejdelší trasy.

Mistrovský závod v kategorii něžného pohlaví měl své favoritky. Nejviditelnějšími byly Milena Cesnaková a Jana Pichlíková. Právě tyto dvě dámy se pohybovaly na čele ženského závodu. Žádné souboje na ostré lokty se ovšem nekonaly. Karty byly rozdány již v úvodních 10 kilometrech, dámy se zabudovaly do naděleného pelotonu, každá však figurovala v jiné skupince závodníků. Aktuální pořadí holek se až na jedinou výjimku dalších téměř 5 hodin jízdy nezměnilo.

img9569c7a30f3ae5436a0f1c2a824147ce
Tradiční pomocník u hlubokého brodu jako každý rok na svém místě

Zásadní okamžik závodu nastal již na sedmém kilometru. Milena Cesnaková se nedobrovolně „smotala“, když závodník před Míňou nedokázal plynule projet zatáčku a prudce zabrzdil. Milena musela reagovat stejně, ale tuto situaci už neustála. Do ležící závodnice téměř v plné rychlosti najel další závodník. Odneslo to natlučené a krvácející koleno, nicméně Milena pokračovala dál.

V tu chvíli měla Pichlíková už víc jak dvouminutový náskok. „Když se ke mně dostala informace, že Milena utrpěla pád, jako první mi proletěla hlavou myšlenka, jestli je v pořádku. Občas spolu trénujeme, měla jsem fakt obavy“, řekla po dojetí do cíle na adresu své soupeřky, ale také kamarádky.

Naopak potlučená Cesnaková, když dostala informaci, že ztrácí už tři minuty, si v tu chvíli uvědomila, že sjet svou kamarádku, bude zřejmě nad její síly. Na třetím „fleku“ v této fázi závodu jela Nikola Bajgerová. Ta však jela dle mnohých přihlížejících na hranici „fair play“ a morálních pravidel. Domestik v totožném dresu, který se od Nikoly odpoutal až několik kilometrů před cílem, byl i pro oko laika nepřehlédnutelný. Pro soupeřky, a jejich pohyblivý „support“ po trati, byl trnem v oku.

Průběžná bramborová pozice v absolutním pořadí dam patřila Denise Skrbkové. Tato závodnice je sestrou úspěšné cyklistky Jany Málkové, která si užívá mateřskou pauzu. Až do této fáze závodu držela páté místo Kateřina Drhová. Adeptka na bronzovou placku ovšem neměla svůj den. Již od startu se při své mistrovské premiéře potýkala s bolestmi zad. Ta jí střílela až do dolních končetin, Kačka nebyla schopná točit nohama. Závod nakonec  právě na 46. km závodu „zabalila“ se slzami v očích a v objetí svého manžela.

Kral_Sumavy_MTB_2018_web_76
Druhý titul je doma!

Jana Pichlíková (ČS Specialized junior tým) si po 5 hodinách a necelých 18 minutách dojela do Klatov pro mistrovský titul.

„Jsem neskutečně šťastná, že se to povedlo. Obhajoba je vždy těžší, tohle se počítá. Ještě to budu nějakou dobu vstřebávat. Před týdnem premiéra na svěťáku, další velký zážitek Pražské schody, teď druhý titul“, sypala ze sebe usměvavá rodačka ze Strakonic. „Měla jsem jednu pořádnou krizi ve stoupání na zhruba 60 kilometru. Bylo to na úplně stejném místě, jako vloni. I letos jsem dojížděla v křečích, ale tu korunku jsem si hrozně moc přála“, popsala svou cestu k zisku titulu i trofeje v podobě koruny pro vítěze nejdelší trasy.

Kral_Sumavy_MTB_2018_web_121
Vyhlášení nejlepších:zleva Cesnaková, Pichlíková, Bajgerová a Bergerová

O necelých 8 min později protíná cílová pásku Milena Cesnaková (Maloja – Rocky Mountain Team), která ukázal, že je obrovskou bojovnicí. ” Co dodat… chyběla ta správná dávka štěstíčka… Přesto, bojovala jsem do poslední chvíle. Pomyšlení na stupeň nejvyšší zhatil nepříjemný pád a já si tak do cíle dovezla krom silných bolestí i parádně dobité, oteklé koleno, plné vody”.

Bronzová medaile zůstala na Nikolu Bajgerovou (Eleven Mercedes-Benz) se ztrátou téměř 33 minut na vítězku. „Byl to můj první maraton, Chtěla jsem si to hlavně zkusit a užít, že z toho bylo 3. místo, byl příjemný bonus. Kromě jednoho defektu, kterým jsem ztratila dost času, než jsem ho opravila, žádná jiná velká krize nebyla.“ Na otázku, zda měla nějaký nadstandartní support uvedla: „Není pravda, že se mnou jel celý závod. Dojel mě během závodu a pomohl mi stejně jako jakýkoliv jiný závodník nebo závodnice u závodu s hromadným startem.“

Další závod zařazený do Author maraton série je jíž příští víkend, kdy se jede neméně věhlasný Malevil cup. Už tam se možná objeví Jana Pichlíková, aby provětrala svůj staronový mistrovský dres, který jí náleží vozit další sezónu.

Kompletní výsledky ZDE

Lucie Hamanová