RUTINA s DNK. Tučňák

Nekonečný seriál s cviky, co jsou tělu prospěšné pokračuje. Dnes je tu inspirace ze světa zvířat…

Plavková sezóna v plném proudu, takže i dnešní cvik bude zaměřen na břišní partie. Tentokrát provětráme příčné břišní svalstvo. Jde o opomíjenou část bříška, která si však zaslouží vaši pozornost.

Provedení:

  • Lehněte si zády na podložku. Pokrčte nohy a chodidla dejte co nejblíže k trupu tak, že se dotýkají podložky. Nohy by měly být mírně od sebe. Zvedněte hlavu z podložky. Bedra zůstávají na podložce.
  • Nepokrčené paže upažte. Palce na rukou směřují vzhůru. Paže po celou dobu cvičení držte lehce nad zemí, nesmí se dotýkat podložky.
  • Prsty pravé paže se dotkněte pravého kotníku, tak že se ukloníte do pravého boku. Vraťte se do výchozí polohy. Cvik proveďte na druhou stranu. Prsty levé paže se dotkněte levého kotníku.
  • Po celou dobu cvičení jsou bedra na položce a hlava s pažemi nad podložkou. Trup z podložky nezvedejte.
  • Během cvičení nezapomeňte pravidelně a hluboce dýchat.
  • Pozor na pokrčené paže. Pohyb paží střídejte a mějte je neustále propnuté.

 

 

Výchozí poloha

IMG_4028
IMG_4035 výřez
IMG_4034 výřez


TIP DNK: Pokud dáte chodidla dále od těla, bude pro vás provedení cviku náročnější

Začněte tím, že provedete 12 opakování (6x pravá paže, 6x levá paže). Poté tělo uvolněte (doba odpočinku je individuální). Doporučený počet sérií: 3-4. Po určité době zvyšte počet opakování a upravte délku odpočinku. V případě časového hlediska začněte tím, že budete aktivně cvičit po dobu 15 sekund. Poté tělo uvolněte (doba odpočinku je individuální). Doporučený počet sérií: 3-4.

Po určité době zvyšte trvání aktivního cvičení a adekvátně upravte dobu odpočinku. Během cvičení držte hlavu nad podložkou. Jelikož budete posilovat břišní svalstvo, je třeba se soustředit na pravidelné dýchání, které výsledek cvičení umocňuje. Stejně jako u jiných cviků na „bříško“ i zde rychlost nehraje roli. Pomalé cvičení je naopak více efektivní.

Lucie Hamanová