ČP XCO #5 Bedřichov: “Čekala jsem, kdy to přijde”, řekla na adresu vítězky druhá Jitka Škarnitzlová

Ohlédnutí nejlepších žen a juniorek za nedělním závodem v Bedřichově…

První prázdninový víkend patřil dalšímu měření sil nejlepších českých bikerů, od těch nejmladších, závodících v poháru Minime, až po elitní dospěláckou špičku.  Český pohár tentokrát hostil ráj běžeckého lyžování Bedřichov, který nabídl velmi atraktivní a také technickou trať. Oproti loňsku došlo k menším úpravám, okruh měřící 3 300 metrů ale nepřišel o žádnou z jeho tradičních pasáží. Zdobil jej opět výjezd po sjezdovce, trefně pojmenovaný Mount Ventoux, nechyběly peprné kořenité sjezdy, závodníci zdolávali fotogenický obří balvan, přibyly dvě klády, těžko se tu ale hledalo místo, kde by se dalo odpočinout.

Startovní listiny opět zářily jmény zahraničních účastnic, tou bezesporu největší hvězdou byla v elitní ženské kategorii druhá dáma olympijských her v Riu, Polka Maja Wloszczowska. Ta se netají tím, že má zdejší závody hodně ráda a tak si jimi svůj tréninkový a závodní program zpestřuje. 

Vedle polské hvězdy nechyběl nikdo z domácí špičky, kromě Jany Czeczinkarové, která postávala podél trati sice v týmovém oblečení, ale bez kola. „Trochu jsem to přetáhla s tréninkem, necítím se dobře a ozvalo se loňské zranění. Po úvaze s trenérem jsme se domluvili, že tenhle pohár vynechám a dám tělu klid. Příští týden je svěťák ve Val di Sole, ale přípravu cílím do Pece, na mistrák“, nechala se slyšet Janča, která zatím suverénně vedla pohár v kategorii do 23 let.  

start

Půl hodiny po poledni se vydal vstříc jednomu zaváděcímu a 7 hlavním okruhům 24 hlavý balík žen, společně s kategorii U 23, o dvě minuty později pak startovaly juniorky, kterých bylo 22, ty čekalo okruhů šest, po nich vyrazily v nejhojnějším počtu kadetky, s naplánovanými pěti koly. Jako raketa vystřelila po startu Barča Průdková, pronásledovaná Jitku Škarnitzlovou, s maličkým odstupem jela dvojice Wloszczowska a Štěpánová.

Zatím co Barča po chvíli procouvala lehce dozadu, zbylá trojice se sjela a postupně podjížděla ostatním.  Ale už v polovině druhého kola, při průjezdu depem se na čele závodu usadilo česko-polské duo Škarnitzlová-Wloszczowska, Karla totiž po menších technických problémech ve výjezdu ztratila kontakt a zbytek závodu bojovala osamocená.

P1014516
Jitka diktovala pět okruhů tempo

V tu chvíli už se mezi ženy probojovala i skvěle jedoucí juniorka Tereza Sásková, která s vidinou kratšího závodu dupala hodně zostra do pedálů, velmi rychle smazala startovní manko a očividně jí stíhací jízda bavila.

Na krátkém okruhu, který lemovali v hojném počtu diváci, bylo hodně živo, kroužilo zde téměř 80 závodnic nejrůznější výkonnosti. Před nájezdy do technických pasáží bylo nezřídka slyšet volání o uvolnění tratě, a ačkoliv byly všechny mladé slečny v totálním závodním nasazení, projevovala se slušnost a férový souboj, kdy slabší pouštěli před sebe ty starší a silnější. Tedy, pokud to šlo.

Závod žen měl jasnou favoritku, v podobě Mají Wloszczowske, přesto se až do předposledního okruhu na vedoucí pozici držela Jitka Škarnitzlová a jen na několik málo okamžiků před sebe Polku pustila Přesto, jako druhá v cíli přiznala, že atak své silnější soupeřky v podstatě čekala. Ten přišel dvě kola před cílem, kdy Maja nastoupila v ostrém stoupání po sjezdovce a za půl kola si vybudovala náskok 23 vteřin. Cílem projela s úsměvem, ale znatelná byla i únava.

P1014253
Maja...opět nejlepší

„Bylo to o hodně těžší, než jsem si myslela. Mám za sebou tvrdé tréninky, takže moje nohy nebyly vůbec čerstvé a v prvním kole jsem za Jitkou fakt trpěla a říkala jsem si, že tohle tedy bude bolet. Ale pak jsem se celkem rozjela, jezdila jsem za Jitkou a sledovala místa, kde není silná. Pak dvě kola do cíle jsem to zkusila a zrychlila. Jitka dnes byla hodně silná, jezdila výborně v technice. Jsem samozřejmě spokojená, byl to sice těžký, ale moc hezký závod, pěkná trať i organizace.”, vysekla poklonu směrem k naší závodnici i pořadatelům.

P1014596
Jitka jela parádní závod a svou silnější soupeřku pěkně natahovala

Naše nejlepší bikerka byla s druhým místem také spokojená. „Snažila jsem se jet svoje tempo, jely jsme stabilně, žádný nastupování, což bylo pro nás obě příjemnější. Samozřejmě, že jsem čekala, kdy to Maja zkusí, až pak v šestém kole na sjezdovce zrychlila a já na ní neměla. Ale jsem spokojená, výsledek a výkon dobrý. Mám to tady strašně ráda, ale jednu výtku bych směrem k organizátorům přeci jen měla, na tom krátkým okruhu jsme se pořád někomu vyhýbaly, předjížděly horší holky, což je podle mě pro závod C1 špatně. Ve sjezdu po kořenech v podstatě nešlo předjet,” zmínila Jitka problém na trati.

P1014609
Karla Štěpánová jak ji známe...bojuje až do konce

S odstupem přes dvě minuty projela cílem na třetím místě Karla Štěpánová. Na trati opět nechala maximum, ale tentokrát na čelo nestačila. „Co říct, přeju si jeden závod v dešti. Mám pocit, jak kdybych měla poloviční plíce, nemůžu se nadechnout naplno, prostě ne. Navíc jsem ve druhém kole zasukovala řetěz a ve výjezdu na sjezdovce, v kterém jsem se cítila silná, musela kus běžet. Chtěla jsem tam předjet Maju, před kořenovým sjezdem, místo toho jsem s holkama ztratila kontakt. Dost foukalo, za depem na tom táhlém stoupání proti, neměla jsem šanci cokoliv stáhnout“, řekla v cíli unavená a zároveň trochu mrzutá z dlouhotrvajících zdravotních trablí.

P1014391
Hanka Ježková si jede pro nejlepší umístění sezóny

Svůj parádní den a nejlepší letošní výsledek si zajela Hanka Ježková (GT Oportunity), které patří v absolutním pořadí čtvrté místo. „ Jsem strašně ráda, jak to dopadlo, vůbec jsem to nečekala. Před dvěma týdny na Zadově to bylo 6. místo, dnes po dlouhé době pódium, to je super. Tenhle týden jsem na kolo neměla moc času, kvůli práci, školení, skoro jsem netrénovala. Takže mi to možná pomohlo, byla jsem odpočatá“, radovala se Hanka, kterou čeká již za týden Světový pohár ve Val di Sole.

P1014278
Atraktivní výjezd přes velký kořen a Bára v akci

Nejlepší závodnicí v kategorie do 23 let byla Barbora Průdková. Bez účasti své největší soupeřky Jan Czeczinkarové „Únava ze Zadova sice zapomenutá není, ale hodně lidí mě přemlouvalo, abych tady závodila, takže jsem do toho šla v rámci tréninku. Trať tady mám moc ráda, tak jde říct, že jsem si to i užila“, popsala závod Barča, která zvažuje účast na nadcházejícím svěťáku a chce se připravit na mistrovství republiky, které je za 3 týdny.

P1014319
Tereza Sásková si s technickými pasážemi poradila bravurně

Spanilou jízdu předvedla juniorka Tereza Sásková, její náskok na druhou v cíli činil úctyhodné dvě minuty a dvacet vteřin.“Jelo se mi dobře, sice jsem věděla o tom, že mám náskok, ale snažila jsem se jet naplno. Sjezdovka mi seděla, technika mi baví, a je pro mě motivace závodit i s holkama z elity, když je začnu dojíždět“, řekla nám v cíli všestranná cyklistka, která si možná opět odskočí na silnici, v rámci juniorského mistrovství Evropy.

P1014438
Aneta Novotná ukázala soupeřkám záda

Podobně suverénně vyhrála v kadetkách Aneta Novotná (Adastra Sokol Veltěž), když nadělila své týmové kolegyni Zuzaně Kadlecové téměř minutu.

Finálový závod bude zároveň i mistrovstvím republiky a koná se za tři týdny v horském středisku Peci pod Sněžkou.

Kompletní výsledky všem kategorií ZDE

 
Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková