Reklama

Recept DNK. Mlsání bez výčitek

Zmrzlina, že je sportovcova smrt? Jak která….

Reklama

Kdo by v létě neměl chuť na zmrzlinu. Na dovolené si jí dopřejeme většinou dosyta. Ale dát si jí v létě každý den v nás vyvolává výčitky. Přitom zdravou variantu zmzky lze vyrobit za 10min doma. Stačí mít v mrazáku ovoce, po ruce čerstvý zralý banán a mixer.

Přísady na dvě porce zmrzliny:

  • 1 zralý banán
  • 100g mražené ovoce
  • Domácí med na doslazení

Postup nemůže být jednodušší!

Mražené ovoce nasypte do mixéru, přidejte na menší kousky nakrájený banán (stačí 2x2cm) a rozmixujte. Banán by měl být zralý tak akorát. Určitě nepoužívejte nezralý nazelenalý, který bývá trpký a nedodal by zmrzlině chtěnou strukturu. Vhodný ale není ani přezrálý banán, protože ten mývá velmi intenzivní chuť a přebyl by chuť mraženého ovoce. 

V momentě kdy je hmota homogenní přidejte 1 lžičku medu, který by měl být velmi tekutý (jinak se vám v hmotě udělají hrudky). Jako alternativu k medu lze použít i některý z běžně dostupných sirupů. Výborně sladí datlový, ale hodně změní finální barvu do tmava. Pokud je ovoce dostatečně sladké, tento krok vynechte. Pro jemnější chuť lze také přidat lžíci kvalitního řeckého jogurtu. 

Na ozdobu použije jakoukoliv jedlou rostlinku: mátu, šalvěj, nebo třeba sedmikrásku. Takto vyrobená zmrzlina je ideální jak k okamžité konzumaci, tak i k uchování v mrazáku. Ale na to u nás většinou nedojde.

Vyzkoušené příchutě:

Jahody s limetkou (šťáva vymačkaná z ½ limetky)

Směs lesního ovoce

Višně s pravým kakaem

Broskve s vanilkou

Švestky s perníkovým kořením

 

Autor a foto: Katka Mertenová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková