Začíná multisportovní Mistrovství Evropy!

Přes 800 cyklistů na startu, 30 medailí pro čtyři cyklistické disciplíny, k tomu ale dalších pět sportů, kde se také rozdají tituly pro evropské šampiony. Tak bude vypadat velký sportovní svátek, který už dnes začíná v skotském Glasgow…

Skvělý nápad se povedl zrealizovat organizátorům letošního Mistrovství Evropy v Glasgow, kde se o titul evropského kontinentu rozhodne v celkem šesti disciplínách. V největším skotském městě se představí cyklisté, triatlonisté, golfisté, gymnasté, veslaři a plavci. Evropské hry budou trvat od 2. do 12. srpna.

Ve stejný termín se rozběhne i partnerský šampionát v Berlíně, kde se utkají ti nejlepší evropští atleti. 

Na evropském šampionátu v Glasgow, kam míří také česká cyklistická špička, se bude bojovat celkem o 30 medailí v konkurenci více jak 800 cyklistů. Rozhodovat se bude v disciplínách BMX, dráhové, horské a silniční cyklistice.

Program startuje již ve čtvrtek 2. srpna dráhovými kvalifikacemi na velodromu Sir Chris Hoy Velodrome, Emirates Arena. Poté následuje pět nabitých dráhařských dnů, které zpestří 5. srpna silniční závod žen s hromadným startem.

V úterý 7. srpna následuje závod horských kol v bikovém parku Cathkin Braes Mountain Bike Trails.

Ve středu 8. srpna odstartuje silniční cyklistika jízdou proti chronometru na obtížném městském okruhu. Den poté program pokračuje v Glasgow BMX Centre kvalifikacemi v disciplíně BMX, kdy se o medaile rozhodne o den později. Na závěr šampionátu v neděli 12. srpna je na programu silniční závod mužů.

jitka náhledovka
Jitka Škarnitzlová zažívá skvělou sezónu, startovat bude v pozici české jedničky

Kdo v nominaci?
Na dráze nás bude reprezentovat hned  kvartet žen, vedle zkušené Jarmily Machačové a Lucie Hochmann to bude i juniorská mistryně světa Sára Kaňkovská, kterou doplní Kateřina Kohoutková.

Na horských kolech jsou naděje vkládány do úřadující mistryně republiky Jitky Škarnitzlové, která bude mít po boku Karlu Štěpánovou a Hanku Ježkovou.

V silničních závodech to bude opět Jarmila Machačová, dvojnásobná medailistka z domácího šampionátu, kdo bude hájit české barvy, spolu s ní pak neméně zkušená Melissa Van Neck. Jen v disciplíně BMX se na startu neobjeví žádná z českých žen.

Ve spojitosti s Evropským šampionátem v Glasgow proběhne také Festival 2018, který je po vzoru olympijských her kulturním zpestřením této významné akce. O popularitě šampionátu v Glasgow svědčí i zahajovací ceremoniál “The Great Big Opening Party”, jenž je kompletně vyprodaný.

V České republice bude možné závody živě sledovat od 2. do 12. srpna na stanici Eurosport. 

Oficiální stránky evropského šampionátu v Glasgow: https://www.glasgow2018.com/

Program Mistrovství Evropy – Glasgow – 2. – 12. 8. 2018 (cyklistika):

2. 8. – Dráhové disciplíny (ženy, muži)
3. 8. – Dráhové disciplíny (ženy, muži)
4. 8. – Dráhové disciplíny (ženy, muži)
5. 8. – Dráhové disciplíny, silniční závod s hromadným startem (ženy)
6. 8. – Dráhové disciplíny (ženy, muži)
7. 8. – Dráhové disciplíny (ženy, muži), horská kola XCO (ženy, muži)
8. 8. – Silnice – Individuální časovka (ženy, muži)
10. 8. – BMX (ženy, muži)
11. 8. – BMX(ženy, muži)
12. 8. – Silniční závod s hromadným startem (muži)

Podrobný program naleznete na  www.glasgow2018.com/sports/cycling.

zdroj: TZ

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková