Boj o titul-Havlíková versus Czeczinkarová? Nebo někdo třetí?

Obhájí titul zkušená Pavla Havlíková nebo svou stoupající formu potvrdí bronzová žena z nedávného SP v Zolderu Jana Czeczinkarová? Obě vzkazují: těším se, bude to těžký, ale spravedlivý!

Domácí cyklokrosová sezóna vrcholí, už tuto sobotu se koná republikový šampionát, které hostí malá, ale z pohledu cyklokrosového fanouška hodně známá vesnička Holé Vrchy. Pohárové závody se tu konají pravidelně, ale domácí „mistrák“ se tu jel jen jednou v r. 1999. A v tomto roce byste ženskou mistryni těžko hledali, poprvé o tituly bojovaly elitní ženy až o rok později.

Holé Vrchy jsou v cyklokrosovém kalendáři pravidelným dějištěm závodů Toi Toi Cupu, domácí šampionát hostily pouze jednou v roce 1999.

Závodit se bude na těžké trati 2,5 km dlouhé s převýšením 88 metrů. A počasí napovídá, že už tak náročnou trať ztíží i bláto, možná trochu sněhu a bude se hodně běhat. Kořením asi nejobtížnější trati z celého ToiToi cupu je výběh 16 schodů.

Zatím co mezi muži se mezi favority na titul mluví o dvojici Štybar a Boroš, kterým by ale měl sekundovat i Nesvadba, mezi ženami se očekává velký boj mezi obhájkyní titulu Havlíkovou a se stoupající formou závodící Janou Czeczinkarovou. Jsou tu ale další dvě, neméně zvučná jména: Karla Štěpánová a Jitka Čábelická která by chtěly určitě minimálně sáhnout po některé z medailí. Výkonnost každé z této čtveřice je velmi vysoká, a tak bude hodně záležet na tom, jak se podaří na den D vyladit.

Pavla Havlíková

Co komu hraje do karet?

Specializovaný server Cyklokros.cz favorizuje Pavlu Havlíkovou: „Největší favoritkou závodu žen bude v sobotu na Holých Vrších obhájkyně titulu Pavla Havlíková. Ve své sbírce už má 5 zlatých medailí, dále sedm stříbrných a jednu bronzovou. Účastnila se již historicky prvního mistrovství České republiky vypsaného pro ženy v roce 2000, kdy vybojovala stříbro za Janou Jeřábkovou nyní Hladíkovou, přičemž jí nebylo ještě ani sedmnáct let. Zajímavostí je, že o rok později, kdy skončila za Kájou Polívkovou opět druhá, se postavila na stupně vítězů se svou sestrou Zdeňkou“.

Pavla se nenechává rolí favoritky rozhodit. Na svůj, možná už poslední, mistrovský závod se připravila s tradiční pečlivostí a jak nám vzkázala, je i v dobrém rozpoložení. „Na sobotu se těším moc. Nemám to daleko z domova. Podpora u trati bude veliká. Očekávám vyrovnaný závod. Trať je opravdu náročná, uvidíme, jak moc do toho promluví počasí. Závod neberu jako obhajobu titulu, tím se vůbec netrápím. Jedu si to užít! Příprava proběhla celkem bez problémů, vše funguje, jak má“.

S velkým odhodlání porvat se o dres české mistryně přijede i jedenadvacetiletá Jana Czeczinkarová, která ukázala v závěru roku výbornou formu, když na SP v Zolderu dojela celkově na 14. místě a Pavle Havlíkové nadělila téměř dvě minuty. Na Holých vrších to bude ale úplně jiný závod, tempo si budou určovat závodnice samy, a také startovní pole bude výrazně užší, než jak je tomu při SP. Nicméně je jasné, že se můžeme těšit na zajímavý souboj.

cici

Jana Czeczinkarová určitě pro vítězství udělá maximum. Na mistrák se moc těším, bude to hodně spravedlivý závod, těžší okruh jak technicky, tak převýšením v Čechách není. Už je to dlouho, co jsem v Holých vrších startovala, tak jsem zvědavá na změny na trati, ale myslím že bláta bude hodně, což mi nevadí. Uvidíme, jak sedne den, minuly týden po závodech v Belgii jsem marodila, tak doufám že se z nuceného odpočinku vyležela forma“, napsala Jana a text doplnila veselými smajlíky, což dokazuje její pozitivní rozpoložení.

Otazník, který nám aktérky rozluští už v sobotu po poledni, je i připravenost Karly Štěpánové a Jitky Čábelické. Karla si po Vánocích střihla sérii tří závodů, jako jediná z české repre, každým startem se posunula ve výsledcích o kus dopředu. Naopak „malou neznámou“ je aktuální forma české mistryně v cross country Jitky Čábelické, která jede pilně a podle plánu přípravu na bikovou sezónu. Má za sebou tréninkový kemp na Mallorce a na cyklokrosový šampionát si „odskočí“ po cestě na hory, kde ji čeká objemovka na lyžích. Kromě standartně vysoké výkonnosti pro ni můžou být plusové body čistá hlava a žádný stres. Minimálně v boji o některou z medailí.

Sečteno, podtrženo – čeká na zajisté napínavá podívaná. Kdo má možnost přijet osobně zafandit, určitě si sobotní klání žen a samozřejmě i mužů náležitě užije. Vy ostatní si nalaďte ČT sport-závod mužů jde živě (13:30), dámy pojedou ze záznamu. Třetí možnost je počkat si na náš, věříme, že poutavý report, který najdete na webu DNK v pondělí, i s ohlasy nejlepších závodnic.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková