Novoroční očista? Pojďte na to jinak!

Jednodenní půst, týdenní dieta? Co to zkusit úplně jinak a jak se říká z gruntu?

Od čistoty našich orgánů, tkání, krve a lymfy se odvíjí naše zdraví. Na čem závisí, zda je v našem těle „uklizeno“ či nikoliv? V první řade je důležité do těla dostávat co nejméně zatěžujících látek.   

1.Zhluboka dýchat

První cestou, kudy se do těla dostávají potřebné látky spolu s těmi zatěžujícími, je náš dýchací systém. Dýchat bychom měli čistý vzduch, a proto je třeba často trávit čas v přírodě, což my „sportovci“ děláme. Náš dech ale představuje nejen nádech, ale i pořádný výdech, který naše tělo zbavuje mnoha škodlivin. Lidé v současné době neumí dýchat, výdech i nádech je mělký, a nejenže dostatečně kyslík nevdechujeme, ale už vůbec nevydechujeme nepotřebné škodliviny. Je proto důležité naučit se plně dýchat a zařazovat často alespoň jednoduchá dechová cvičení, jako je zpěv a smích.

2. Od všeho trochu, ale s mírou

Druhou cestou do nitra těla jsou ústa a celý zažívací systém. Je známo, že bychom měli velmi důsledně dbát na kvalitu a složení stravy a také na to, aby součástí nebyla chemická dochucovadla, barviva a stabilizátory. Kromě plic je detoxikace organismu závislá také na játrech, které zatěžuje jak stres, tak špatná strava. Hlavně nadbytek tuku, masa a smažených pokrmů. Naopak jim velmi prospívá dostatek zeleniny. Pro udržení čistoty v organismu je dále velmi důležitá kvalita ledvin, které také můžeme zatěžovat nevhodným jídlem, jako je nadbytek bílkovin, soli, ale i nadbytek či nedostatek tekutin.

detox

3.Tuky umí pomáhat

Mysleme stále na to, že je zima a v tomto období potřebujeme jíst stále „těžší jídlo“, které nás bude chránit před zimou. Nyní je proto přirozenější volit malou očistu v podobě každodenního kvalitního jídla a s větší očistou si počkejte na jaro. Nebojte se přes zimu promastit a prohřát teplým a tučnějším jídlem, dlouho vařenými vývary, větším množstvím masa, luštěnin a ořechů. Dávejte přednost kořenové zelenině, kysanému zelí a z ovoce používejte nejčastěji česká uskladněná jablka či hrušky a sušené plody. 

4. Zelenina očistí

Zvykněte si zařazovat zeleninu ke každém jídlu. Střídejte různé druhy, způsoby úpravy a obměňujte podle sezóny. V létě jezte více salátů, v zimě volte více tepelně upravenou kořenovou zeleninu, mezi kterou řadíme i červenou řepu (viz recept). Ta má nejen přirozené čistící účinky a pozitivní vliv na játra i ledviny, ale působí i na zdraví krve a podporuje její tvorbu, zvláště červených krvinek. Navíc bojuje proti únavě a dodává zdravou energii.

Kvalitu orgánů a s ní i schopnost detoxikace budujeme dennodenně, každým jídlem. Z toho vyplývá, že nejpřirozenější očistou je každodenní jídlo, které nezatěžuje a zároveň pročišťuje, nikoli „jednorázová akce“ v podobě zázračného nápoje. Ke každému jídlu patří tedy zelenina, která je pro naše tělo nenahraditelná, protože dodává důležité vitamíny, minerály a vlákninu. Zelenina není jen zdravá, ale i krásná, a proto je díky ní jídlo přitažlivé i pro oči.

Tip DNK:Nebuďme dogmatičtí v žádném směru. Čerstvé lisované zeleninové a ovocné šťávy mají v zimě sice ochlazující účinek, ale pokud Vám v rámci očisty vyhovují, nevzdávejte se jich! Ochlazující účinek zmírníte doplněním zázvoru, kardamomu, hřebíčku či skořice.

 

Zdravý recept pro každý den: Červená řepa s vejci

Co budete potřebovat?

  • 1 střední bulvu červené řepy
  • 4 vejce
  • trocha másla a mořské soli

 

Postup:
Červenou řepu oloupeme a na hrubo nastrouháme. Řepa je hodně šťavnatá a při strouhání špiní, proto doporučuji použít vyšší mísu.
Nastrouhanou řepu mírně orestujeme na másle, lehce osolíme a dusíme zhruba 5 minut pod pokličkou.
Přilijeme syrová vejce a spolu s červenou řepou je připravíme jako míchaná a očistná snídaně je hotová! Podáváme s kváskovým žitno-pšeničným chlebem, mladými listy červené řepy s několika kapkami extra panenského olivového oleje.

fotla řepa

A ještě rada na závěr: pokud nemáte babičku na venkově a musíte kupovat vejce v obchodě, sledujte číselný kód, který je přímo na vejci, protože jakékoli reklamní slogany či obrázky slepiček na krabičce nevypovídají o způsobu, jakým byla zvířata chována. Vybírejte vejce, jejichž číselný kód začíná 0 nebo 1, kde se jedná o ekologický kontrolovaný chov nebo chov s volným výběhem. Vhodná jsou ještě vejce s číselným kódem 2 označující chov na podestýlce. Číselný kód 3 označuje nejhorší klecový chov, kdy slepice mají minimální prostor pro život, snůška se ovlivňuje umělým světlem a žlutou barvu žloutku zajišťuje barvivo přidávané do krmiva slepic.

Bára Bubílková