Test cyklistických termolahví

Pár užitečných i zajímavých zjištění o cyklistických termolahvích…

Láhev s pitím by měla patřit k základní výbavě při každém sportu, ať se jedná o venkovní aktivity nebo ty, které provozujeme uvnitř. Volba nápoje je závislá na typu sportu i intenzitě, v které ho děláme, množství tekutiny, které si sebou bereme pak na délce a samozřejmě míře pocení.

Je tu ale další aspekt, a to je teplota pití. Ať už jezdíte v létě, či v zimě, vždy je dobré zachovat teplotu nápoje v příjemné podobě. To platí jak pro horké léto, tak pro zimu. Kombinace studeného vzduchu a ledového nápoje není to, co zrovna chceme. Řešením není ani příliš horký nápoj, ten sklovině našich zubů moc potěšení neudělá. To, že v horkém létě nám chutná víc svěží tekutina než ta zahřátá na venkovní teplotu, je taky jasná věc. V takových případech je doplňování tekutiny nepříliš příjemným zážitkem a často kvůli tomu pijeme méně.

Jsou tu ale cyklistické termolahve, které tyto problémy hravě vyřeší. Alespoň to jejich výrobci slibují. Některé jsou promované jako cool, ice, jako ochrana pití do parných dní. Nicméně v některých případech jak technologie termolahve, tak i popis vlastností slibují zachování teploty v zimních podmínkách. Proto jsme si vybraly několik vzorků z široké nabídky na trhu a připravily pro vás malý test. 

Naše testované lahve

Vybraly jsme lahve napříč cenovou škálu, respektive v rozpětí od 129 Kč (Decathlon Aptonia) až po částku 659 Kč (model Podium Ice od Camelbaku).
Zde přehled všech testovaných „modelek“, seřazených podle abecedy.

Author Thermo 500 ml   (Author)
Author Termal                 (Author)
Camelbak Podium Ice    (Progresscycle)
Decathlon Aptonia         (Decathlon)
Kellys Antarctika            (Kellysbikes)
SKS Germany Thermo Cooler (Mojekolo) 

Technologie termolahví je dost podobná, pro dobrou izolaci mají zdvojené stěny.  Author použil pro model Therma izolační vložku z hliníkové fólie, podobně tomu tak je i u lahve Kellys Antarctica. Camelbak Podium sází na speciální aerogel, který vyplňuje zdvojené stěny. V případě druhého typu od Authora, má model  Thermo zdvojenou, vyjímatelnou  vnitřní část.

A že nám v přehledu chybí další dvě lahve? Značka Decathlon má pro svůj produkt stejnou technologii a výrobce, jako Author Thermo. Obě lahve mají portugalský původ. Značka SKS si pak zadala výrobu lahví do Camelbaku, jen zvolila model Podium Big Chill. I přes odlišnou výšku mají obě lahve Camelbak Ice i Chill stejný vnitřní objem.

Test – proč a jak?

To, že termolahve drží teplotu „ionťáčku“ máme samozřejmě mnohokrát vyzkoušené. Zajímalo nás ale, jak je to s dobou, kdy se můžeme napít teplé tekutiny? Liší se od informací výrobce? Náš test měl tedy zjistit za jak dlouhou dobu vychladne v termo lahvi nalitá tekutina, respektive po jak dlouho dobu se udrží v pocitově příjemné teplotě. 

Základní vstupní parametry: čistá voda o teplotě 56 stupňů (taková nám tekla z vodovodu na horách). Lahve jsme nechali venku, teplota vzduchu byla v místě měření 0 stupňů. Do všech lahví jsme nalili 450ml vody, toto množství byl limit jedné z testovaných lahví. Rozptyl objemu byl ale v podstatě podobný, v rozpětí 450-500 ml. Pouze lahev Kellys Antarctica pojme 0,65 l.

Test trval 4 hodiny, měření jsme dělali profesionálním teploměrem v intervalech které vidíte v tabulce. Pro srovnání jsme k testovaným lahvím přidali i jednu standardní cyklistickou lahev. Exaktní výsledky samozřejmě v terénu ovlivní další detaily, jako je ochlazování větrem (v případě jízdy na kole) nebo naopak při běžeckém lyžování je nosič na lahve u těla, někdo dokonce nosí pod vestou, což proces chladnutí zpomalí.

Výsledky měření zobrazuje naše tabulka, v které je uvedena také cena lahve.

Drží, drží

Naměřené údaje potvrdily, že i po několika hodinách najdete v lahvi vlažné pití a v podstatě odpovídají informacím, které najdete v popisu jednotlivých výrobků. Horní hranice od výrobce byla 4 hodiny. Za připomínku stojí, že cena lahve ale neodráží jen schopnost termoizolace, ale promítá se tu například i forma uzávěru, která ovlivňuje celkový uživatelský dojem. 

Dalším parametrem pro výběr, kromě designu, je i samotný tvar lahve, který ovlivňuje snadnou vyjímatelnost z cyklistického košíku.

Pro všechny, co ctí minimalistický životní styl je příjemné zjištění, že pro zimní i letní využití můžeme mít jednu lahev. Tedy pokud se nechystáme na víc jak 4hodinové výjezdy na biku nebo lyžích v hodně minusových teplotách, tam pak je prostor pro jinou variantu přepravy pití (termoska, camelbak, ledvinka).

Takže přejeme dobrý výběr a hlavně příjemné zážitky při sportu.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková