Zimní biking a co dál? Bavíme se nejen kolem

V létě do terénu bike a na hladký asfalt silnička. Ale co v zimě? Jaké sporty provozuje cyklistická komunita v zimním období? Co nám nejlépe pomůže udržet nebo dokonce vylepšit kondici před další cyklistickou sezónou? Přichystaly jsme pro vás zimní mini seriál…

Někdo s prvními vločkami ukládá své dvoukolové mazlíčky. Někdo má „zimáka“ a chladné měsíce tráví jízdou venku. Někdo zimní stroj do soli nemá, ale klimatické podmínky mu umožňují švihat na čerstvém vzduchu celoročně. Někdo svého miláčka zazimuje a jde ho občas provětrat na válce či trenažér. Někdo nedá dopustit na běžky, skialpy, sněžnice a jiné zimní aktivity. Ať už jste vyznavači celoročního šlapání do pedálů, dáváte přednost občasnému svezení v sedle, nebo na kolo nemáte v zimě ani pomyšlení, pro všechny sportovní nadšence jsme připravili rubriku s tipy na sportovní aktivity v zimních měsících.

Věřte, že i „profíci“ nevydrží v sedle po celý rok. Mnozí z nich už na sklonku sezóny vyhlíží zasloužený oraz, zpravidla ne delší než jeden měsíc, a po něm zahajují přípravu na další závodní rok. Toto období je ideální na vyčištění hlavy od stereotypního dupání do pedálů. Vždyť objemové hodiny se nemusí najíždět pouze v sedle. Jakmile se tělo adaptuje na pravidelnou zátěž, startuje systematická zimní příprava. Ta, jak jsme naznačily, nemusí být fádní a nudná. Ano, „profík“ zařazuje kolo v podobě jízdy venku, válců, trenažéru a najíždění v teplých krajích častěji. Ovšem s ostatními „cyklonadšenci“ mají společné to, že se snaží, aby jejich zimní příprava byla co nejpestřejší. Důkazem tomu jsou profily světových jezdců a jezdkyň na sociálních sítích. Za zmínku stojí zejména Nino Schurter a Maja Wloszczowska. Oba světoví jezdci publikují fotografie svých tréninkových hodin z lyžařských běžeckých stop. Zejména Nino nám ukazuje, že mu skialpinismus a zimní radovánky s prkýnky nejsou vůbec cizí.

Prezentace1
mnino

Na co se můžete těšit?

Podíváme se důkladněji na fenomén jménem skialpinismus, jaké je nejnutnější základní vybavení, kde si ho můžete vypůjčit. Přidáme tipy, kam se v českých podmínkách na skialpech podívat a jak ho nejlépe využít pro budování kondice. Vyzdvihneme přednosti běžeckého lyžování a opět vám nabídneme tréninkové tipy i pro případ, že se s touto pohybovou aktivitou seznamujete. Oceníme časové výhody běžeckého tréninku, zkusíme vás nalákat na trochu zapomenutou aktivitu – sněžnice. Ukážeme si, že sjezdové lyžování je sakra silová disciplína a jak si z ní udělat super trénink pro kolo. Vrátíme se na válce a trenažér. A na závěr zregenerujeme v sauně a naordinujeme si masáž. Tuhle zimu si s námi můžete parádně užít i mimo kolo.

Jsme ale Dámy na kole, takže přeci jen začneme stylově: zimní cyklistikou, a to připomenutím tří základních pravidel, abyste si zimní biking mohly užívat, nikoliv vyjížďky protrpět.

winter biking

Jak připravit kolo?

Obecně platí, že když je mráz, musíme počítat s tím, že nebude tak dobře fungovat pružení (všechny kapaliny a oleje v mrazu trochu tuhnou) a zároveň to v terénu více „drncá“, protože zem je zmrzlá. Proto obouváme širší pláště (2,35–2,5), které foukáme na nižší tlak. To stejné platí ve sněhu. Příjemná zpráva je, že výrobci nabízejí speciální pláště s ocelovými, cca 1mm hroty, které jsou v desénu pláště. Jsou sice těžší, ale ochrání vás od nečekaného podklouznutí na zmrzlém podkladu.

Zimní máza
Tento slengový výraz uslyšíte spíš mezi lyžaři, ale naštěstí vás pochopí i v cykloprodejně a nabídnou vám mazací prostředky, které jsou vhodné právě pro nízké teploty. Co by nemělo při přípravě kola na zimní jízdu uniknout vaší pozornosti ?

1. měniče převodů (přehazovačka, přesmykač) – vyčistěte a odmastěte od „letního“ nástřiku a promažte nemrznoucím olejem

2. řetěz – letní mazání vám na řetězu, obaleném sněhem příliš dlouho nevydrží. Použijte specielní mazadlo, např. ověřené značky Finish Line nebo Valvoline. Obecně platí, že olej by měl být co nejhustší.

3. Brzdy – pokud máte kotoučovky, není třeba dělat nic mimořádného, u špalíkových brzd je dobré zvolit typ, který dobře odvádí vodu (poradí vám v cykloprodejně).

4. Pedály – nášlapné pedály si také zaslouží pozornost, stejně jako kufry na vašich tretrách. Obojí promažte nemrznoucím mazadlem. Počítejte s tím, že i přes tuto úpravu se nášlapy budou zanášet sněhem, někdo z tohoto důvodu volí jako zimní alternativu použití tzv. platforem ( pedál bez nášlapného systému, s malými hroty, pro stabilitu boty). V takovém případě pak můžete na nohy použít starší zimní (a jistě teplé) boty.

Jak přizpůsobit jízdu?

Na suchém, zmrzlém povrchu vás nečeká nic, co byste nezažila při jarním, letním či podzimním ježdění, jen musíte počítat s tím, že je horší přilnavost pláště a v případě pádu je zem tvrdší a víc to bolí. Jízda ve sněhu klade nároky na sílu, protože se výrazně zvedne valivý odpor. Snažte se jet frekvenčně a plynule, aby kolo nepodklouzávalo. Pokud jste jely někdy v písku, můžete mít podobný pocit z jízdy, kolo nedrží zcela přímý směr, nechte mu proto menší vůli, necukejte s řídítky, celý jízdní projev by měl být plynulejší. Nezapomeňte přizpůsobit povrchu, po kterém jedete i brzdění, stejně jako v autě je třeba předvídat, přečíst terén, brzdy plynule „dávkovat“.

Jak se obléknout?

Komfort tří vrstev je nezbytná záležitost. První pro odvod vlhka, druhá termoizolační, třetí chránící před vnějšími povětrnostními vlivy.

Co ale také k zimnímu biku potřebujete, jsou dobré zimní tretry, do kterých obléknete pohodlně teplou ponožku a přes které můžete přetáhnout speciální termoizolační návleky. Pečlivě zvolte také dostatečně teplé rukavice, které ale nesmí v žádném případě být těsné přes prsty, aby nedošlo k omrzlinám. Někteří výrobci nabízejí „tříprsté“ modely, zvlášť pro palec, ukazováček s prostředníkem, kterými brzdíme, a zbylé dva prsty. Jsou vhodné do většího mrazu. 

Když vyrazíte na delší výlet, mějte s sebou dostatek jídla, v zimě je váš energetický výdej větší už jen z nutnosti udržet teplotu těla, i když jedete pomaleji než v jiné roční období. Nutnost pít i bez pocitu žízně jistě není třeba zdůrazňovat.

Craft Storm Glove


Autor: Lucka Hamanová, Kája Polívková

Lucie Hamanová