Tři zdravé recepty, které zpestří váš velikonoční jídelníček…
Velikonoce – svátky jara spjaté s hojností jídla a pití, ale pokud to přeženeme, skončíme s přeplácaným žaludkem a pocitem, že jsme to „zase letos nezvládli“. Pojďme si tentokrát Velikonoce promyslet a připravit si zdravější občerstvení. V minulém dílu jsme zapékali těstoviny s italským sýrem Riccota, který je velmi lehce stravitelný a tedy ideální hlavně v jídelníčku sportovce. Ricottu využijeme znovu. Upečeme si z ní totiž domácí houstičky, které budou opravdu dobře stravitelné i díky pohankové mouce, která neobsahuje lepek. K tomu využijeme nadbytku vajec a uděláme si další lehce stravitelný pokrm, a to zeleninovo-vajíčkové pomazánky. Pokud se ale opravdu nechcete o Velikonocích vzdávat oblíbených tradičních pokrmů, tak si lze toto zdravé občerstvení připravit i po svátcích v rámci odlehčení v jídelníčku.
Bezlepkové housky z Riccoty
Suroviny na 8 kusů:
250 g sýru Ricotta
170 g pohankové mouky
1 ks vejce natvrdo
1 čl kypřícího prášku bez fosfátů
špetka mořské soli
+ olivový olej na potření housek
+ mák či různá semínka na posýpku
Postup:
Smícháme všechny výše zmíněné ingredience a vypracujeme těsto, které si rozdělíme na 8 částí.
Poté tvoříme bulky ve velikosti dlaně, které potřeme olivovým olejem a posypeme mákem a semínky.
Pečeme na 180 °C po dobu 20 minut.
Mrkvovo-vaječná pomazánka
Suroviny na 4 porce:
1 ks vejce natvrdo
1 mrkev
120 g sýru Lučina
1 stroužek česneku
špetka mořské soli
čerstvá petrželka
Postup:
Nejprve vezmeme vejce z koledy, které oloupeme a pokrájíme nadrobno. Přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a vše smícháme se sýrem Lučina.
Na dochucení pomazánky použijeme 1 utřený stroužek česneku, mořskou sůl a pokrájenou čerstvou petrželku.
Ředkvičko-vaječná pomazánka
Suroviny na 4 porce:
1 ks vejce natvrdo
5 ks ředkviček
120 g sýru Cottage
hrst parmazánu
špetka mořské soli
čerstvá pažitka
Postup:
Nejprve vezmeme vejce z koledy, které oloupeme a pokrájíme nadrobno. Přidáme najemno nastrouhané ředkvičky a vše smícháme se sýrem Cottage.
Na dochucení pomazánky použijeme hrst najemno nastrouhaného parmazánu, mořskou sůl a pokrájenou čerstvou pažitku.