Jak vylepšit velikonoční hodování

Tři zdravé recepty, které zpestří váš velikonoční jídelníček…

Velikonoce – svátky jara spjaté s hojností jídla a pití, ale pokud to přeženeme, skončíme s
přeplácaným žaludkem a pocitem, že jsme to „zase letos nezvládli“. Pojďme si tentokrát Velikonoce
promyslet a připravit si zdravější občerstvení. V minulém dílu jsme zapékali těstoviny s italským sýrem Riccota, který je velmi lehce stravitelný a tedy ideální hlavně v jídelníčku sportovce. Ricottu využijeme
znovu. Upečeme si z ní totiž domácí houstičky, které budou opravdu dobře stravitelné i díky pohankové
mouce, která neobsahuje lepek. K tomu využijeme nadbytku vajec a uděláme si další lehce stravitelný
pokrm, a to zeleninovo-vajíčkové pomazánky. Pokud se ale opravdu nechcete o Velikonocích vzdávat
oblíbených tradičních pokrmů, tak si lze toto zdravé občerstvení připravit i po svátcích v rámci odlehčení
v jídelníčku.

Bezlepkové housky z Riccoty

Suroviny na 8 kusů:

  • 250 g sýru Ricotta
  • 170 g pohankové mouky
  • 1 ks vejce natvrdo
  • 1 čl kypřícího prášku bez fosfátů
  • špetka mořské soli

+ olivový olej na potření housek

+ mák či různá semínka na posýpku

Postup:

  • Smícháme všechny výše zmíněné ingredience a vypracujeme těsto, které si rozdělíme na 8 částí. 
  • Poté tvoříme bulky ve velikosti dlaně, které potřeme olivovým olejem a posypeme mákem a semínky.
  • Pečeme na 180 °C po dobu 20 minut.

Mrkvovo-vaječná pomazánka

Suroviny na 4 porce:

  • 1 ks vejce natvrdo
  • 1 mrkev
  • 120 g sýru Lučina
  • 1 stroužek česneku
  • špetka mořské soli
  • čerstvá petrželka

Postup:

  • Nejprve vezmeme vejce z koledy, které oloupeme a pokrájíme nadrobno. Přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a vše smícháme se sýrem Lučina.
  • Na dochucení pomazánky použijeme 1 utřený stroužek česneku, mořskou sůl a pokrájenou čerstvou petrželku.

Ředkvičko-vaječná pomazánka

Suroviny na 4 porce:

  • 1 ks vejce natvrdo
  • 5 ks ředkviček
  • 120 g sýru Cottage
  • hrst parmazánu
  • špetka mořské soli
  • čerstvá pažitka

Postup:

  • Nejprve vezmeme vejce z koledy, které oloupeme a pokrájíme nadrobno. Přidáme najemno nastrouhané ředkvičky a vše smícháme se sýrem Cottage. 
  • Na dochucení pomazánky použijeme hrst najemno nastrouhaného parmazánu, mořskou sůl a pokrájenou čerstvou pažitku.
Bára Bubílková