Jitka Čábelická se stala mistryní ČR v maratonu

Na náročné trati Extrém Bike Most si úřadující mistryně republiky v cross country Jitka Čábelická dojela pro titul maratonský. “Skvělá trať, skvělý trénink, titul je milý bonus”, pochvalovala si čerstvá šampionka.

„Je mnoho krásných a náročných maratonů, existují ještě krásnější a náročnější, ale potom už je jen Extrém Bike Most – 70 kilometrů opravdového bikování.“  Pod tímto heslem proběhl již 18. ročník legendárního závodu, který byl letos vypsán jako MČR MTB XCM a již tradičně jako podnik ČP v maratonu. Naposledy se zde jelo o mistrovské dresy před 4 lety a to se z titulu republikové šampionky radovala Tereza Huříková, kdy hájila barvy Superior MTB Teamu.

Kdo v Mostě alespoň jednou startoval, ví, o čem místní trať je. Délka hlavního závodu 72 km s převýšením 2108 m. Prudké výjezdy, hravé, ale technicky obtížné sjezdy. Spousta zatáček, klopenek, úzkých míst sotva na řídítka. Tahle paráda se odehrává na třech kopcích. Ne nadarmo si trať mezi bikery získala své nadšence a také přezdívku „maratonské cross country“. I z toho důvodu se ve startovní listině objevuje pravidelně velké množství závodníků z XC. Letošní ročník nebyl výjimkou. Pohled do startovní listiny žen sliboval zajímavý souboj mezi specialistkami na cross country a maratonkyněmi.

Mezi favoritky patřila Jitka Čábelická (GAPP System – Cabtech MTB Racing Team) úřadující mistryně ČR v XC, letos skvěle jezdící Jana Pichlíková (Kross BikeRanch Team), obhájkyně mistrovského dresu XCM a vítězka věhlasného Malevil cupu 2019.  Do boje o titul chtěla promluvit i Milena Cesnakova (Maloja – Rocky Mountain Team) letošní Královna Šumavy, o některou z medailí se přijela poprat i talentovaná Tereza Neumanová (Česká spořitelna – Accolade), multisportovkyně Helena Karásková Erbenová (Orbea Lawi Team) či Hana Ježková (GT Opportunity Brno).


Přesně v deset hodin sobotního dopoledne bylo odstartováno. Po tropických dnech přišlo mírné ochlazení, ve čtvrtek navíc sprchlo. Proměnlivé podmínky na trati, kdy prašné úseky střídaly louže a bláto, k tomu dusno před dalším letním deštěm prověřily fyzickou i psychickou odolnost všech účastníků.

Na předních pozicích se hned od začátku pohybovaly všechny favoritky. Jitce Čábelické se ale podařilo poodjet ostatním soupeřkám hned v prvním sjezdu a od té doby na první místo již nikoho jiného nepustila. Za ní jezdila duo Jana Pichlíková a Tereza Neumanová. Na vrchol stoupání na Hněvín, který zdolaly zhruba po hodině a půl jízdy byly holky společně. Do sjezdu se jako první vydala Tereza, kterou však postihl defekt předního kola. Na druhé místo se tak dostala Jana, která si ho udržela až do cíle. I přes rychlou opravu defektu se před Terezu dostala Milena Cesnaková, která měla pomalejší začátek. Loňská vítězka mosteckého klání si pak svou bronzovou pozici již pohlídala a další bikerky nedostaly šanci zamíchat pódiovým pořadím.    


Jitka Čábelická jako úřadující šampionka ČR v cross country si po 3 hodinách a 40 minutách připsala svůj první maratonský titul. „Do Mostu jsem vyrazila především proto, že se mi Extrém Bike hodil do tréninku a to jak délkou tratě, profilově, tak i hravými singly a navíc šlo o mistrák. Chtěla jsem zkusit odjet hned od startu, abych si pak v klidu mohla jet svoje. Jelo se mi dobře, trať byla zábavná a po pořadatelské stránce vše skvěle připravené. 

Menší krize na mě přišla na dělení tras, kdy všichni, co jsem měla před sebou uhnuli na krátkou trasu a přede mnou najednou nikdo nebyl. Na posledním bufetu jsem měla náskok skoro pět minut, tak jsem závěr, kdy už šlo jen o přejezd k hipodromu, nemusela jet naplno a dojela jsem v klidu. Tréninkově to splnilo, co jsem chtěla. To, že vyšel titul je super bonus, ale zadarmo to rozhodně nebylo. Gratulace ostatním holkám, jely pěkně“, řekla novopečená držitelka mistrovského titulu.


Spokojená byla i stříbrná Jana Pichlíková. „Při rozjíždění jsem měla zvláštní pocity, takové mravenčení, ale při závodě žádná výrazná krize nepřišla a nohy jely super. Byla jsem si vědoma, že je třeba najet do techniky v popředí a tak jsem se na to po startu soustředila. První kilometry jsme jely v kontaktu s Terezou a Jitkou. Jitka nám ale v prvním sjezdu poodjela. Tereza pak měla ve sjezdu z Hněvína defekt. Prý ho opravila velmi rychle, ale už jsme se v závodě nepotkaly. S druhým místem jsem spokojená. Je to bomba. Mám radost, že mi šly technické úseky a za Jitkou jsem dojela s malým odstupem“, radovala se ze stříbra obhájkyně mistrovského maratonského titulu.


Oproti loňsku si o jedno místo pohoršila Milena Cesnaková, tentokrát dosáhla na bronz.  Závodnice týmu Maloja-Rocky Mountain měla v posledním měsíci velmi náročný závodní program, před tím mistrovským ji navíc postihly zdravotní problémy. Ještě den před startem zvažovala, zda se vůbec na start postaví. „Bohužel se mi nepodařilo vyladit na mistrák tak, jak bych chtěla. Po zdravotní stránce to bylo špatné. 

Už od startu jsem cítila, že dnes nemám své nohy. Prvních 20 km jsem se trápila, pak jsem se trochu rozjela a holky sjížděla, ovšem pocitově to stále nebylo ono. Část závodu jsem jela s Helenou Karáskovou Erbenovou, v jeden moment jsme přestaly vidět značení a v domnění, že jedeme špatně, jsme se začaly vracet. Tam přiskočily další minuty. Kdy přesně jsem se dostala na třetí místo nevím. Popravdě jsem se víc, než na soupeřky po celý závod soustředila hlavně na sebe. Své umístění beru všemi deseti, vzhledem k tomu, jak se závod vyvíjel a jak jsem na trati trpěla.“

Na kratší trati v délce 56 km zvítězila pravidelná účastnice Extrém Bike Most jedenapadesátiletá Regina Marunde z Německa v čase 3 hodiny 11 minut. Ta dokázala zdolat o téměř dvacet let mladší krajanky Danielu Storch a Christiane Wolf.

 

Výsledky ženy Elite:

1.
ČÁBELICKÁ Jitka
GAPP System – Cabtech MTB     
 3:40:07.10
2.
PICHLÍKOVÁ Jana
Kross BikeRanch Team
 3:42:50.8 
3.
CESNAKOVÁ Milena
Maloja – Rocky Mountain Team
 3:46:44.2 
4.
JEŽKOVÁ Hana
GT Opportunity Brno 3:48:54.6 
5.
NEUMANOVA Tereza
Česká spořitelna- Accolade
 3:50:42.8 
6.
KARÁSKOVÁ ERBENOVÁ Helena  
Orbea Lawi Team
 3:52:26.5 
7.
PRŮDKOVÁ Barbora
Ghost Team
 4:02:36.0 
8.
URBANOVÁ Martina
Hnízdil Team
 4:10:23.2 
9.
KADNER Karin
TBR Werner
 4:12:14.9 
10.
BERGEROVÁ Karolina
Carla.Kupkolo.cz
 4:28:14.08

 

Foto: Reiner photo, KL sport Most
Kompletní výsledky zde

Lucie Hamanová