Karolínka, malá bojovnice s velkými plány

Silný příběh o holčičce, která je možná na začátku své cyklistické kariéry. Paracyklistické…..

Jak už to bývá, bylo vše dílem okamžiku, kdy se rodině Dvořáčkových, kteří cestovali s dvěma malými dcerkami v autě, změnil život naruby. Stali se obětí vážně dopravní nehody, kromě starší dcery skončili všichni v nemocnici s vážným zraněním. Malé Karolínce byly tehdy tři roky…

„Kája se narodila jako zdravé čiperné a bystré dítě. Po té tragické nehodě jí zůstala trvale poškozená mícha, takže má ochrnuté dolní končetiny“, vzpomíná maminka malé Káji, která si sama poležela v nemocnici mnoho týdnů.  

„Po všech počátečních strastech jsme díky intenzivní fyzioterapii, nekonečnému optimismu a její báječné povaze vybojovali z ležícího dítěte na plenách v dívku, která se na svém aktivním vozíku pohybuje rychlostí střely. Během první a druhé třídy prodělala rozsáhlé operace kyčlí a následně jsme musely intenzivně rehabilitovat. I proto Kája přestala chodit ve třetí třídě do normální základní školy, její vysoká absence nebyla slučitelná s výukou“, pokračuje ve vyprávění sympatická maminka Veronika.

Karolínka s maminkou - dvě velké bojovnice ...už víc, jak 8 let

Energie Karolínky byla obdivuhodná a tak začala už ve 4 letech lyžovat na monoski, později i v rámci rehabilitace jezdit na koni a na tricyklu. Začala také chodit na jógu pro děti. Mimo to ji maminka pravidelně vozí na kurz anglického jazyka, kroužek šikovné ručičky a do loňského roku na flétnu.

Už víc jak 8 let její život vyplňují i pravidelné lázeňské a rehabilitační pobyty. „Jánské lázně, Klimkovice, Arpida….vystřídali jsem jich mnoho. V Liberci rehabilitujeme na spinální jednotce KN Liberec, v centru SAREMA. Kája má v životě spoustu bariér. Má pouze fyzické postižení a to je pro ni někdy paradoxně těžší. Nezapadá do žádné skupiny. Mezi dětmi se smíšeným postižením vyniká a mezi zdravé děti nezapadá. Nemůže jít jen tak ven, protože ať je jakkoliv na svém vozíku aktivní, do kopce se nevytlačí, přes obrubník se nedostane a v běžném prostředí je tolik bariér, že to bez asistence „nedá“.

Před dvěma lety se stala členkou SK Jedlička Liberec. Tam trénuje 2x v týdnu pod vedením odborné asistentky Pavlíny Kosové, která se věnuje cyklistickému kroužku. „Když k nám Karolínka přišla, začaly jsme posilovat a také aktivovat stehna, protože na těch má Kája trochu svaly. Ona je mimořádná, veselá, šikovná, snaží se“, popisuje svou báječnou svěřenkyni Pavla a dodává: „ a má také velmi akční maminku, takže jsme Karolínku na jaře posadili na kolo a ono to šlo. Jen pro vysvětlení, takto postižené děti neovládají kotníky, takže se noha upevní a kolo se rozšlape pomocí zapojení stehna“, líčí úskalí jízdy.

A po pár letech....první závod

Vypůjčené kolo udělalo spoustu radosti a malá slečna si vyrazila s podporou rodiny i asistentky na své první závody, finálový díl osvědčeného seriálu Dětský MTB Cup. Na chvilky nervozity mezi „ostřílenými“ závodníky s podobným tělesným postižením rychle nechala zapomenout úžasná atmosféra. Malá cyklistka byla nadšená, trať zvládla bravurně, i předjíždění na úzkých místech trati. A pak přišlo vyhlašování…a potlesk všech.

Rozhodnutí paní Veroniky bylo okamžité. Takový stroj musíme Karolínce pořídit vlastní, nemůže být závislá jen na vypůjčení. Překážkou jsou samozřejmě pro rodinu finance.

Karolínka je právě v období dospívání a všichni kolem ní se snaží, aby jí její postižení v životě přinášelo co nejméně bolesti. Tricykl, který potřebuje je určený nejen pro aktivní sport, ale i pro rekreační jízdu. Cena tricyklu je 55.000, – Kč a vyrábí ho jeden úžasný člověk, pan Němeček. Už v minulosti vyrobil pro malou Káju monoski na lyžování. Jeho výrobky jsou v první řadě technicky výborné a jako bonus je jejich cena, která je na trhu bez konkurence. On se tak přímo podílí na štěstí těch, co si už v životě obří porci smůly vybrali.

 „Obdivuji malou Káju, tak i její maminku, která vše dokáže zvládnout, protože její dcera potřebuje každodenní péči“, dodává asistentka Pavla, která zároveň nastiňuje i plán, pokud by se sešlo víc peněz. „Existuje přídavný motor, který se připevní k vozíku, Karolína ho může sama ovládat, rozšíří jí to možnosti pohybu, ale třeba i možnost užít si výlet s rodinou“.

Organizátoři Dětského MTB Cupu vyhlásili finanční pomoc pro Karolínku, kdy se budou vybírat peníze při slavnostním vyhlašování celého seriál. Zároveň byl vytvořen účet, kam mohou přispět i ostatní.

Číslo účtu pro Karolínku Dvořáčkovou: 4070050001/5500

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková