Bílkoviny základní stavební látkou našeho organismu. Naše svalovina, pojivové tkáně a organická část kostí a zubů je složena z bílkovin. Ale nejen to. Látky, bez nichž by neprobíhal v organismu žádný děj, žádná chemická reakce, enzymy, jsou také bílkovinného charakteru. V našem jídelníčku jsou bílkoviny (proteiny) nenahraditelné stejně jako tuky a sacharidy.
Bílkoviny najdeme v mnoha potravinách. Doporučuje se jíst hlavně maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, ale i luštěniny a ořechy. Nedostatečný přísun bílkovin je problémem zejména v rozvojových zemích. K deficitu bílkovin může ale dojít v našich podmínkách a to při nevhodném hubnutí. Redukce váhy by měla vždy probíhat rozumným způsobem a respektovat určité zásady výživy. Chybou je, když se lidé snaží zhubnout a sníží svůj energetický příjem na úkor bílkovin.
Bílkoviny jsou nejen základní složkou pro udržení a růst svalové hmoty, ale hrají také důležitou roli při fungování imunitního systému. V případě jejich nedostatečného příjmu jsou svaly ochablé, klesá množství svalových vláken a zvyšuje se podíl tělesného tuku. Časem může člověk pociťovat svalovou slabost a málo sil.
Nízký příjem bílkoviny ovšem také vede k oslabení imunity a častějším infekčním onemocněním. Při nízkém příjmu bílkovin dochází i k oslabení a lámavosti vlasů. Možné jsou také otoky nohou, zhoršené hojení ran a snížená detoxikační schopnost jater. Nic se však nesmí přehánět. Opačný případ, tedy nadbytek bílkovin ve stravě, zatěžuje trávící systém, játra i ledviny.