Hostivařský Zmrzlík ovládli Ondra Zelený a Eliška Drbohlavová

Víc jak osm desítek závodníků si zpestřilo adventní neděli cyklokrosovým kláním u Hostivařské přehrady…

Svatý Petr nachystal na cyklokrosového Hostivařského Zmrzlíka velmi vlídné počasí. Nikomu ze závodníků, ani přihlížejících rozhodně nevadilo, že venkovní teplota nenaplnila název této akce. Závod situovaný na louku a pláž známé pražské přehrady totiž nabízí i jiné lahůdky, třeba úseky po písečné pláži. Tahle specialitka sice pěkně tahá za nohy, ale je i velmi fotogenická. A také je místem, díky kterému se tomuto závodu říká „pražské Koksijde“.

V hlavním závodě dominoval letošní mistr Evropy a bronzový medailista z MS masters Ondra Zelený. Hned v prvním kole ze sedmi předepsaných se od zbytku startovního pole odpoutala čtveřice závodníků, v které nechyběli pozdější vítězové jednotlivých kategorií, Jaromír Skála (Rouvy Specialized), Jiří Chyba, Jiří Štěpaník (oba Nutrend Specialized) a Ondra Zelený (Eleven Mercedes Mitas). A byl to právě on, kdo v druhé polovině závodu zrychlil, dokázal si vytvořit komfortní náskok, který si bezpečně dovezl do cíle.

„Neměl jsem žádnou strategii, kdy bych klukům nastoupil. Prostě jsem si zrychlil a snažil se pak držet nastavený tempo. No, myslel jsem, že to budu mít trochu těžší“, usmíval se v cíli čerstvý držitel mistrovského dresu, který vybojoval o den dříve. „Startoval jsem tady už minulý rok, závod se mi moc líbil, tak jsem se snažil si zařídit program tak, aby mi to vyšlo i letos,“ pochválil si atmosféru závodník z jabloneckého týmu. S odstupem 19 vteřin dojel Jaromír Skála, který zároveň vyhrál kategorii elitních mužů. Na třetím místě finišoval Jiří Chyba.

Společně s kadety a staršími veterány startovaly ženy. Tady předvedla velmi pěkný výkon Eliška Drbohlavová (KC Kooperativa Jablonec n.N.), která dojela v absolutním pořadí na 13. místě. V kategorii ženy masters si pak cenu za první místo odnesla Petra Krtičková (HSK cycling).

Výborné výkony předvedly zástupci mládežnických kategorii Dukly Praha. Vítězství a druhé místo vybojovaly Bernát s Novotným mezi kadety, v žácích pak Jan Faltýnek. V dívčích kategoriích na nejvyšším stupni stály kadetka Anna Růžičková a žačka Hanka Viková.

Závod Hostivařský Zmrzlík je pro mnohé zavírákem letošní sezóny, mnohým nejde ani tolik o výsledek, jako o zážitek. I proto se na start postavili borci, jedoucí na single speed kolech, někteří vyrazili vstříc nelehké trati na horských kolech.

Po dojetí na závodníky čekala poctivá domácí zelňačka, pro nejlepší pěkné ceny od partnerů závodu: cyklistické doplňky od Specialized, od Staropramenu pak spousta piva.

Výsledky všech kategorií najdete ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková