Kateřina Nash přišla o vedení v SP, v závodě v Zolderu skončila až 15.

Pouhé dva body dělily Kateřinu Nash od udržení dresu pro vedoucí závodnici SP v cyklokrosu…

Druhý svátek vánoční „na Štěpána“ patří tradičně cyklokrosovým bojům v rámci SP, tentokrát se elita utkala v belgickém Heusden-Zolderu. Skvělá atmosféra i parádní trať přilákala na start v ženské kategorii 84 startujících, bohaté zastoupení měla i česká výprava, kde kromě Katky Nash přijelo poměřit síly i dalších pět našich cyklokrosařek: Bajgerová, Vaníčková, Bedrníková, Zemanová a Mudříková.

A opět to byl v podání těch nejlepších nádherný a dramatický závod od startu až na cílovou pásku.

Do poloviny závodu žen jezdila na špici pětice Nizozemek, která jasně režírovala jeho průběh. Později se k nim ještě dotáhla mistryně světa Belgičanka Sanne Cant, která tak bojovala o svůj letos nejlepší výsledek. V těsném závěsu pak byla skvěle jedoucí Eva Lechner (It) a další reprezentantka země tulipánů Shirin Van Anrooij. Naše Kateřina Nash, v dresu vedoucí závodnice SP se po velmi slušném startu pohybovala těsně za touto dvojicí, ale postupně začala kontakt ztrácet.

Podobně na tom ale byla i belgická cyklokrosařka Cant, která zrychlujícímu čelu neuvisela a propadla se do další skupiny.

V pátém z předepsaných šesti kol zrychlila trojice Lucinda Brand, Ceylin Del Carmen Alvarado a Marianne Vos, v těsném kontaktu pak jezdila Annemarie Worst. První nástup zkusila Marianne Vos, ten ale soupeřky zlikvidovaly a drama pokračovalo. Vítězka z Namuru Lucinda Brand si zkušeně hlídala samotné čelo, přesto se jí mnohonásobná mistryně Vos pokusila v nájezdu do technické pasáže předjet, což se jí sice povedlo, ale Lucina Brand bravurně zvládla prudký sjezd a okamžitě zrychlila. Tempo akceptovala jenom Ceylin Del Carmen Alvarado a společně vjížděly do dlouhé cílové rovinky. Tam prokázala Lucinda Brand své silničářské zkušenosti a připsala si druhé vítězství.

Kateřina Nash bojovala o každou pozici, ale vysněná desítka se nepovedla. Nakonec jí patřilo 15. místo, což v konečném účtování znamenalo ztrátu bílého dresu pro vedoucí závodnici SP. Tou se stala o jediný bod Nizozemka Ceylin Del Carmen Alvarado.

Druhou Češkou v cíli se stala  Nikola Bajgerová, které patřilo 31. místo.

 

Výsledky ženy Elite:

1. Lucinda Brand 47:49
2. Ceylin Del Carmen Alvarado +1
3. Annemarie Worst +13,
4. Marianne Vos +14
5. Inge Van der Heiden (všechny Niz.) +26
..…

15. Kateřina Nash (Česko) +1:44
31. Nikola Bajgerová +4:21
48. Karolína Bedrníková +6:16
53. Kateřina Mudříková +6:50
57. Tereza Vaníčková +8:02
Kristýna Zemanová DNF.

 

Zdroj: cyklokros.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková