Ledvinka COXA Carry. Parťačka (nejen) do stopy

Zajímavý produkt pro milovníky mnoha sportů. První test na sněhu je za námi….

Švédská značka Coxa Carry má relativně mladou historii, která spadá k roku 2008. V tu dobu si její zakladatel a aktivní horolezec Claes Bergkvist v suterénu své domu ušil první prototyp batohu který splňoval jeho náročné představy na funkci i pohodlí. Od té doby vývoj pokročil a nabídku batohů doplnily i další produkty. Pro horské turisty, běžce i bikerky i lyžaře.

K nám se do testu dostala multifunkční ledvinka Coxa Carry WR1, kterou čeká dlouhodobá prověrka na sněhu, později pak v terénu na kole. První jízdu s ní už máme za sebou, a protože zima je v začátcích a někdo z vás si teprve doplňuje svou výbavu, podělíme se s prvními dojmy, postřehy. Třeba to bude právě pro vás tip na užitečný lyžařský doplněk. Který se bude 100 % hodit i v létě.

Ledvinka Coxa Carry je na první pohled velmi zajímavá. Ukrývá v sobě litrový hydrovak, má poměrně mohutný, ale jak se později ukázalo hodně pohodlný bederní pás, a posledním šikovným detailem je její integrovaná LED červená blikačka.

Při podrobnějším prohlédnutí se ukáže řad dalších funkčních, praktických prvků, které potvrzují, že výrobce přesně věděl, co vše má takový produkt uživatelům nabídnout.

Ledvinka Coxa Carry WR1 je přibližně v rozměrech 40 cm na délku a 20 cm na výšku, ta se ke stranám lehce zužuje. Na přední straně hlavní komory je z lehké síťoviny našitá kapsa s dvěma vstupy, na středu je pak integrovaná blikačka, která nabízí dva režimy-souvislé a přerušované světlo. Zvídavého čtenáře hned napadne: a co dobíjení? Stačí dva kroky: jednouché vyjmutí celého světla a přes USB port nabít.

Hlavní kapsa z nepromokavého materiálu, je z vnější strany lehce zateplená. Rozepíná se zipem, vedeným po celé délce. Skrývá nejen prostor pro hydrovak, ale uvnitř najdete další kapsu, také na zip, s dvěma organizéry. Sem se krásně vejde svačina, telefon, klíče, doklady. Za pozornost stojí i detail, že zadní část je z nepromokavého materiálu – právě záda jsou místem, kde se lyžař, běžec víc potí, takže vše uložené uvnitř ledvinky je proti vlhku bezpečně chráněno.

Jak už jsem zmínila, ledvinka Coxa Carry se upíná pomocí širokého elastického stahovacího pásu. V nabídce jsou dvě velikosti XS/M a L/XL. Ale díky nastavitelnosti délky pásu pomocí suchého zipu se vše může vyladit přesně dle potřeb uživatele. Takže ledvinka se na těle výborně usadí a při pohybu těla se nikam neposouvá.

V místě kontaktu ledvinky s oblastí beder je opět funkční prvek. Je tu použitý prodyšný materiál „3D mesh“, díky kterému proudí mezi ledvinkou a vaším tělem dostatečné množství vzduchu, což zabraňuje nadměrnému pocení.   

U kvalitních produktů už každý očekává reflexní prvky, tady je najdete v podobě bočních lemů na zadním díle, jeden širší pruh lemuje i zapínání stahovacího pásku na přední části.

A ještě postřeh k hydrovaku, jehož objem je až 1,5 litru. Hadici můžete mít skrytou uvnitř anebo ji lze snadno provléknout na jedné straně ledvinky a vést skrz poutka bederního pásu. Náustek má bezpečnostní pojistku, kterou se uzavře, výrobce slibuje, že je vyroben tak, aby nezamrznul. Tuhle funkci zatím nebylo kvůli mírné zimě prověřit, ale v teplotách kolem minus 2° vše fungovalo. Osobně jsem neměla problém při lyžování zastavit a v klidu si odepnutou běžeckou hůlku a hadičku hydrovaku vysunout z poutka a napít se. Šikovný a ambiciózní běžec zvládne tuto manipulaci i s holí na ruce.

Velké pozitivum je, že ledvinka naprosto dokonale sedí na těle. Jednoduché zapnutí přesně na obvod, jaký potřebujete a po celou dobu jízdy, bez ohledu na ubývající tekutinu. Samozřejmě ledvinka Coxa nemá za cíl nahradit závodní odlehčený držák na lahev s miniaturní kapsičkou na dva gely. Je výborným doplňkem pro milovníky delších tréninků nebo výletů po horách, kdy vám pohodlně odnese dostatek pití, energie, při šikovném rozložení věcí se vám do ní vejde náhradní čelenka nebo tenka vestička. Přidaným bonusem je pak její univerzálnost na další sporty. Takže už se těšíme, jak uspěje v ostrém testu na biku.

Informace o dostupnosti a dalších barevných variantách najdete na stránkách českého zastoupení bikeaction.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková